Savcılıktan 128 milyar dolar kararı! Cumhurbaşkanı’nı işaret etti

Savcılıktan 128 milyar dolar kararı! Cumhurbaşkanı’nı işaret etti
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gündeme bomba gibi düşen ‘128 Milyar Dolar’ rezervinin araştırılmasına yönelik yapılan suç duyurusu için ‘soruşturma yapılmasına yer olmadığına’ karar verdi. Başsavcılık, soruşturma başlatılması için Cumhurbaşkanı’nın yazılı başvuruda bulunması gerektiğini kaydetti. 

Cumhuriyet''in haberine göre; "128 milyar doların" nerede olduğuna ilişkin suç duyurusunfda karar çıktı. Suç duyurusunu işleme alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı inceleme sonucunda eski Merkez Bankası Başkanları Murat Uysal ve Naci Ağbal hakkında “Soruşturma yapılmasına yer olmadığına” dair karar verdi. Başsavcılık, Murat Uysal ve Naci Ağbal hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılması için, “Cumhurbaşkanı’nın Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruda bulunması şartına bağlı” olduğunu öne sürdü.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde döviz kurlarındaki hızlı yükselişi dengelemek ve kuru belli bir seviyede tutmak amacıyla kamu bankaları üzerinden 128 milyar dolar satıldığına ilişkin iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü. Uzun süre gündemden düşmeyen iddialara ilişkin Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 128 milyar dolarlık rezerv satışının araştırılması için konuyu yargıya taşımıştı

HKP KONUYU YARGIYA TAŞIDI

HKP avukatları; Erdoğan, eski Hazine ve Maliye Bakanları Berat Albayrak ve Lütfi Elvan, eski Merkez Bankası Başkanları Murat Uysal ve Naci Ağbal’ın ‘Görevi Kötüye Kullanma’ ve ‘İrtikâp’ suçlarını işlediklerini belirterek 31 Mart 2021 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı''na suç duyurusunda bulunmuştu. 

SAVCI: CUMHURBAŞKANI’NIN YAZILI BAŞVURUDA BULUNMASI GEREKİR

HKP’nin suç duyurusunu işleme alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı inceleme sonucunda eski Merkez Bankası Başkanları Murat Uysal ve Naci Ağbal hakkında “Soruşturma yapılmasına yer olmadığına” dair karar verdi. Başsavcılık, Murat Uysal ve Naci Ağbal hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılması için, “Cumhurbaşkanı’nın Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruda bulunması şartına bağlı” olduğunu iddia etti.  

İşte o karar:

MUHALEFET KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Sait Kıran, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı''nın kararını Cumhuriyet’e değerlendirdi. 

KIRAN: BU KARAR HUKUKİ DEĞİL

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı''na, İlgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını anımsatan HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Sait Kıran, “Başsavcılık, Murat Uysal ve Naci Ağbal hakkında, Tayyip Erdoğan’ın başvurusu olmadığı gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Takdir edeceğiniz gibi baş şüpheli konumunda şikâyette bulunduğumuz bir şahsın, kendisinin de içinde bulunduğu işlem hakkında başvuruda bulunması hayatın olağan akışına aykırıdır, bu karar hukuki değildir” dedi. 

"MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Kıran, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Savcılığın dayanak gösterdiği Merkez Bankasındaki ilgili değişiklik 2008 yılında mevcut iktidar tarafından hayata geçirildi. Yani minareyi çalmadan önce kılıfını da uydurdular. AKP’giller meclisteki çoğunluklarına dayanarak söz de kanun yapmaktalar fakat bunların hiçbirisi hukuk kurallarına, halkımızın ve ülkemizin çıkarlarına uygun değil. Tamamen kendi vurgun, talan, soygun düzenlerini devam ettirmek için yapılmış sözde kanunlardır. Merkez Bankasında önce 128 milyar dolar buhar oldu ardından 20 Aralık 2021’de ise 7 milyar dolar buhar oldu. Bu vurgunlarda dönen paralar 84 milyon insanımızın alın teridir, geleceğidir, ekmeğidir. 84 milyon insanımızın alın terinin, geleceğinin, ekmeğinin bir avuç parababasının kasasına akıtılmasıdır. Halkın Kurtuluş Partisi olarak buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”

128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Merkez Bankası''nın döviz rezervlerindeki 128 milyar dolar kaybına karşı HKP konuyu yargıya, İYİ Parti ve CHP TBMM’ye taşımıştı. Muhalefet partileri il ve ilçe örgütlerine, billboardlara, köprülere ve meydanlara, ‘128 milyar dolar nerede?’ diye pankartlar asmıştı. Asılan pankartlarda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla bu pankartlar bağzı illerde toplatılmıştı. Muhalefetin Merkez Bankası rezervlerindeki kayba ilişkin gündeme getirdiği ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusuna AKP’li isimler farklı yanıtlar vermişti. 

Erdoğan kimi zaman ‘salgında kullandık’, kimi zaman ‘yurt içinde’, kimi zaman da ‘merkez bankasında’ yanıtını vermişti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, ‘bankada’, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ‘kasada’, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ‘pandemide harcandı’, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, ‘buharlaşmadı’, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise, ‘Döviz işlemleri, o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir’ yanıtını vermişti.

İlgili Haberler