'Sayın Öcalan'a MHP sessiz kaldı

'Sayın Öcalan'a MHP sessiz kaldı
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM'de 'Sayın Öcalan' diyen HDP’li Kaçmaz’a ’Meclis’te bu ifadeyi kullanamazsın’ diyerek çok sert tepki gösterdi. MHP’lilerin sessiz tavrı ise dikkat çekti.

Fatih ERBOZ / YENİÇAĞ

TBMM Genel Kurulu'nda, İYİ Parti, HDP arasında, "Bebek Katili" Abdullah Öcalan'a "Sayın" denmesi üzerine çıkan tartışmaya MHP grubu tepki göstermedi. Genel Kurul'da, Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürerken söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu olması ve bazı gözaltılarla ilgili eleştirilerde bulundu.

Hüseyin Kaçmaz, "Sayın milletvekilleri, Hakkâri Milletvekilimiz, seçilmiş olan Milletvekilimiz Leyla Güven hukuka aykırı bir şekilde hâlâ bir siyasi rehine olarak cezaevinde tutulmakta. Ancak yirmi bir gün önce Sayın Leyla Güven, Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit, hukuka aykırı tecrit sebebiyle açlık grevi başlatmış durumda. Vekilimizin bu tepkisini ve bu eylemini sahipleniyoruz; öncelikle onu belirtmek istiyorum" dedi. Bunun üzerine AKP Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, söz alarak şunları söyledi: "Milletvekillerinin tutukluluğuna mahkemeler karar verir. Mahkemelerin kararına saygı duymak herkesin görevi. Siz, PKK'ya yapılan operasyon ile ilgili 'AK Parti seçime hazırlanıyor' derseniz, ben de 'Dönüp aynaya bakın' derim. Bu dilin, bu Meclisin dili olmaması lazım." Bülent Turan'ın konuşmasında bir teröriste "Sayın" denmesinden bahsetmemesi üzerine Genel Kurul'da şu tartışma oldu:

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, dünyanın hiçbir meclisinde bir terörist için "sayın" ifadesi kullanılmaz, net altını çiziyorum. (İYİ PARTİ ve AKP sıralarından alkışlar) Bu ifadeyi ısrarla kullananlara karşı da her defasında tepkimizi iletmeye devam edeceğiz. Ben Sayın Bülent Turan söz alınca bu konuya değineceğini zannettim ama bu konu da onları çok rahatsız etmişe benzemiyor.

ZAFER IŞIK (Bursa) - Konuyu nereye getiriyorsun ya, mevzuyu nereye getiriyorsun ya...

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Bir müsaade eder misiniz? Arkadaşlar, biraz sakin olun, heyecanlanmayın, rahat olun. Akil insanları... O akil insanlar var ya, akil insanlar, Oslo'ya gittiler geçen hafta. Oslo'ya onları kim çağırdı, bir? Uçak biletlerini kim ödüyor bu akil insanların Oslo'ya giderken, iki? Bunları kim yedirip kim içiriyor, üç? Eğer bu soruların yanıtlarını verirseniz bu aranızdaki yalancı kavganın gerçek olmadığı ortaya çıkar.

(İYİ PARTİ ve HDP sıraları arasında karşılıklı laf atmalar, gürültüler)

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Artistlik yapmayın, oturunuz yerinize. Sayın mayın yok burada, sayın mayın yok, teröriste "sayın" diyemezsiniz. Dünyanın hiçbir tarafında, mecliste "sayın" denilmez teröriste.

HÜSEYİN KAÇMAZ (Şırnak) - Size mi soracağız kime ne diyeceğimizi...

Yeniden söz alan AKP'li Bülent Turan, "Burada HDP'yle tartışırken, hiç gereği yokken, Lütfü Bey'in söz alıp da bizi sahte tartışmada olduğumuzla itham etmesini HDP'yi kurtarma görevi olarak görüyorum. 'Sayın' diyemezsiniz' diyen bizim partimiz" dedi.

Bu tartışmalar sırasında MHP grubunda hiçbir tepki görülmedi.

İlgili Haberler