Sayıştay raporunda ortaya çıktı! İBB'nin taşınmazları yandaş şirketlere bedelsiz!

Sayıştay raporunda ortaya çıktı! İBB'nin taşınmazları yandaş şirketlere bedelsiz!
Sayıştay raporu, İBB'ye ait 20 bin metrekarelik lojmanların yandaş şirketler tarafından bedelsiz olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kayıtlı değeri 157 milyon lira olan 20 bin metrekare büyüklüğündeki lojman, arsa ve trafoları, Cengiz-Kolin Ortaklığı’nın BEDAŞ’ı ile Sabancı Holding ve Alman E.ON Ortaklığı’nın AYEDAŞ’ı tarafından bedelsiz kullanılıyor.

25 yıldan bu yana AKP ve öncülü partiler tarafından yönetilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, kamuya ait taşınmazları, iktidardan en fazla ihale alan Cengiz-Kolin Ortaklığı ile Sabancı Holding ve Alman E.ON Şirketi Ortaklığı’na bedelsiz olarak kullandırdığı ortaya çıktı.

Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bağlı şirketlerinde yaptığı denetimlere ilişki raporlarda kamu kaynaklarının kötü kullanımına ilişkin sayısız örnek yer alıyor.

UYARILAR DİNLENİLMEDİ

Özelleştirilmesi de tartışmalara neden olan İstanbul’un elektrik dağıtımını alan iki şirketin çok sayıda taşınmazı bedelsiz kullanması uygulaması Sayıştay’ın önceki yıllarda da yaptığı uyarılara karşın sürüyor.

Sayıştay’ın önce 2016 yılında yaptığı, vazgeçilmemesi nedeniyle 2017 raporuna da taşıdığı tespitlere göre, İBB Belediye Kanunu hükümlerine aykırı olarak elektrik dağıtım şirketlerine taşınmaz tahsisi yaptı.

Raporda, belediyelerin ancak kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için mülkiyetlerindeki taşınmazlarla devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri, birbirlerine ve köy tüzel kişiliklerine bedelsiz olarak tahsis edebileceklerinin altı çizildi.

2013 yılında yapılan hisse devri sözleşmelerinin ardından elektrik dağıtım hizmeti özelleştirilerek özel şirketler tarafından sağlanmaya başlandı. Sayıştay’ın “kamu yararına aykırı” dediği olayda, 2004 yılında özelleştirme kapsamına alınan TEDAŞ adına çok sayıdaki lojman, trafo, bina ve arsa Limak’ın ayrılmasından sonra Cengiz-Kolin Ortaklığı’nda kalan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ve Sabancı Holding-E.ON’a ait İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ)’ye tahsis edildi.

SEKİZİ MAHKEMEDE

Kayıtlı değeri 156 milyon 953 bin TL olan toplam 20 bin 727 metrekare 21 taşınmazı kullanan şirketler herhangi bir ödemede de bulunmadı. Bunlardan sekizi için dava açıldı.

Raporda yer alan bilgilere göre, Cengiz-Limak-Kolin Ortaklığı’nın BEDAŞ’ı, Fatih, Sarıyer, Beyoğlu, Şişli’dekİ trafo, arsa, indirme merkezi, lojmanların da aralarında bulunduğu 15 taşınmazı bedelsiz olarak kullanıyor.

Sabancı Holding ile Alman E.ON şirketine ait AYEDAŞ da Kadıköy, Kartal, Heybeliada, Büyükada ve Pendik’teki lojman ile arsalardan oluşan altı ayrı taşınmazı bedel ödemeden kullanmayı sürdürüyor.

Belediye ve arsaların tapusu üzerinde olan İETT, denetim bulgularında belirtilen yapacağını, davalar açıldığını ve bazı taşınmazların da ortak kullanıldığı savunması yaptı. Ancak Sayıştay, önceki yıllarda da uyarılmasına karşın uygulamadan vazgeçmeyen belediyenin sonraki denetimlerde de izlenmesine karar verdi.