'Seçim sonuçlarını ilk biz duyuracağız'

'Seçim sonuçlarını ilk biz duyuracağız'
Seçimlere özel kapalı devre bir sistem geliştirdiklerini anlatan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı İmamoğlu, 31 Mart'ın İstanbul'un en donanımlı seçimi olacağını söyledi.

Sümeyra Kırca / İstanbul

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmalarını ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemde en önemli gündeminin sandık güvenliği olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu, partisinin her ilçede sandık tedbirlerini aldığını vurguladı. 'İstanbul Gönüllüleri' diye bir kampanya başlattıklarını dile getiren İmamoğlu, sandıklara sahip çıkmak isteyen gönüllü vatandaşların bu kampanyaya başvurduğunu ve çok yoğun bir katılımın olduğunu kaydetti. İmamoğlu sandık güvenliği ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Bizim tüm 39 ilçedeki özellikle büyükşehir verilerinin tek bir merkezde toplanarak kapalı devre bir sistemle gün sonunda net bir neticeye ulaşma konusunda yaptığmız bir hazırlığımız var. Bunu bitirdik şu anda bunu gönüllülerle destekliyoruz. İstanbul Gönüllüleri diye bir oluşumumuz var. Şu anda binlerce katılımımız var, bu sayı son dönemde daha fazla artacağını biliyorum." İmamoğlu, "Özellikle bilgilerin, ilçe bazında yapılan sıkı denetimle beraber elde edilecek imzalı tutanakların, tek merkezde toplanmasıyla, önce bilgi sonra evrak, belki de en erken İstanbul Büyükşehir belediyesiyle ilgili seçim sonucunu en erken sağlayacak bir merkeze sahip olacağız. Bizim merkezden yapacağımız uyglama ile beraber her ilçe kendisi de aynı zamanda sisteme sonuçları giriyor olacak. Bir online sistemle merkeze dönük ilçelerden gelen bilgilerden gelecek bir sonuç var. bir de tutanaklardan sadece büyükşehir belediyesinin sonucunu hazırlayacak bir merkezimiz olacak. Dolayısıyla birbirini kontrol edecek bir düzenek olacak. Bu konuda merkezin tüm teknolojik donanımı hazırlandı. Şu anda eğitimleri devam ediyor. İstanbul bu noktada en donanımlı seçimini yaşayacak. Umut ediyorum ki, net sonuçları ilk duyuran merkez biz olacağız. Seçim gecesi de ben bu merkezde olacağım" dedi. İstanbul'un birçok konuda sıkıntı yaşadığını vurgulayan İmamoğlu, ulaşım, trafik, yoksulluk, mülteci, deprem gibi konuların öncelikli konular arasında olduğunu söyledi. İstanbul'un son 5 yıldır yönetilmediğine işaret eden İmamoğlu, "İstanbul birçok müdahaleyle yönetildiğini sanıyor. Büyükşehir bana değil, son 5 yılda hem seçilen hem atanan kişilere sorulsun, belediye başkanlıklarını yapabildiler mi diye. Bence yapamadılar çünkü yetkili gözüküyorlardı ama değillerdi! Şehirdeki yozlaşmanın yoksulluğun, çevresel yoksulluğun en önemli nedeni, 5 yıllık iradesiz yönetim anlayışıdır" diye konuştu.

BEKA, YERELİN DEĞİL HÜKÜMETİN SORUNU

İktidarın seçime birkaç ay kala, seçmenin gündemini meşgul etmek için 'Beka Sorunu' adı altında bir strateji izlediğini anlatan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, "Az önce saydım size, İstanbullu neyle ilgileniyor diye. İstanbullu işsizliğin çözümü ile çirkin kentleşme ile depremle, kentsel dönüşümle, mülteci ile ilgileniyor. Yani bu kadar ilçe gezdim, sokakta vatandaş beni yakalayıp, 'Ne olacak bu beka sorunu' diye yakama yapışan yok! Yani bu ülkenin elbette güncel iç ve dış ilişkileriyle ilgili sorunları vardır, bunun çözümü hükümettir. Hükümet 24 Haziran'da seçildi. Milli meselelerde herkes bir olur zaten, gündem yerel seçimken, süreci şehirler üzerinden konuşmaya götürmek gerekirken bu şekilde tavır almak, gündemi tamamen seçimin dışına taşımaktır!" dedi. İktidarın nabza göre şerbet verdiğine işaret eden İmamoğlu, "Bir taraftan iktidarın tepesi beka beka diye bağırırken, baktılar kamuoyunda bir karşılığı yok, İstanbul ve İzmir adayları, 'Yok öyle bir şey bu iş, yerel seçimdir' diye söylemde bulunuyor. Nasıl bir anlayış, anlamış değilim! Yukarısı böyle söylesin, aşağı başka bir şey desin. Ya tutarsa!" dedi.

MÜLTECİLERİN GERİ DÖNMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

İktidarın insanları oylarına göre kategorize ettiğini ve vahşi şekilde tanımlamalar yaptığını aktaran CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, bu tutumun 2019 seçimlerine kötü izler bıraktığını kaydetti. CHP ve İYİ Parti'nin tabanda uyum sağladığını ifade eden Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'in güç birliğine sahip çıktığını ve bunun da tabana yansıdığını anlattı. Her iki partinin il ve ilçe başkanlarınca aynı sıcaklıkta karşılandığını söyleyen İmamoğlu, "Her iki parti de bu işe aynı istekle sahip çıkıyor, bu da bizim için çok değerli bir manzara. Seçim gününe kadar hiçbir sıkıntı çıkmadan böyle devam edeceğine inancım tam" diye konuştu. İstanbul'un büyük bir mülteci problemi yaşadığına dikkat çeken İmamoğlu, belediyelerin mülteci konusunda çok şey yapabileceğine ama şimdiye kadar hiçbir şey yapmadığını vurguladı. Mülteci probleminin giderek güvenlik problemi olmaya doğru gittiğini kaydeden İmamoğlu şu ifadeleri kullandı; "Mevcut iktidarı herkes uyardı ama kimseyi dinlemedi. Bugün gelinen noktada bir toplumsal çatışma tehdidi ile karşı karşıyayız. Yoğun çocuk doğumları, ezilen çocuk ve kadınlar söz konusu. Aynı zamanda ulusal anlamda güvenlik tehdidi içeriyor. Uluslararası arenada tekrar bu insanların vatanlarına geri dönmesi ile ilgili süreci destekleyecek bir belediyedir İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Siz 16 milyonluk bir kentin belediye başkanısınız. Ama bakıyorsunuz tek bir söylemleri yok. Neden ürktüler? Korktular çünkü irade sahibi değiller! Ancak biz öyle olmayacağız, yerelde hem masum insanların haklarını koruyacağız, hem de uluslararası anlamda bu insanların vatanlarına dönmesi için diplomatik ilişkiler kuracağız."

HEM SAHA HEM DE ANKETLER

Anketleri topluma açıklamaktan ziyade, anket yaptırıp strateji oluşturduğunu anlatan İmamoğlu, "Ben şuanda anketleri sürekli toplumla paylaşırsam, benim yol arkadaşlarıma dair bir takım sıkıntılar oluşturabilir. Ben kendimi anketlere göre kontrol edebilen birisiyim, ama belki bir kısım arkadaşım edemeyebilir. Rehavet olabilir, üzüntü olabilir. O bakımdan bugün anket verilerini çok fazla açıklamayı düşünmüyorum ama anket verilerinin yüzümdeki ifadeyle paralel olduğunu söylediğimde herhalde insanlar eğilimin nereye olduğunu anlıyorlardır. Şu an hem saha hem anket paralel duygular içinde beni mutlu ediyor" dedi. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisini hedef alan sözlerine de cevap veren İmamoğlu, "Ben İstanbul güvenlik sıralamasında 73.sırada dedim. Bakan bey de, 'Eline bir kağıt tutuşturuldu onu okuyor' dedi. Benim elime tutuşturulan kağıt Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2015 verisi, yani devletin. Güncel bir veri olsa onu okurdum. Maalesef 4 yıldır TÜİK, Türkiye'nin en önemli konularında veri açıklamadı. Bu da ayrı bir garabet ama benim elime tutuşturulan kağıt devletin verisi ama Sayın bakanın eline hangi kağıt tutuşturuldu onu bilmiyorum. Verileri dikkatli incelemesini okumasını tavsiye ederim, ben okuyan inceleyen, araştıran bir insanım asla yanlış bir şey söylemem!" dedi. Süleyman Soylu'nun, "İstanbul'un güvenlik sorununu PKK temsilcisiyle çözecek" söylemine ise cevap vermeyeceğini belirten İmamoğlu, "Bu söz, cevaba değecek bir söz değil! Bu düşünceyi Sayın Bakana bırakıyorum, zira kötü düşünce kişinin kendisine aittir" ifadelerini kullandı.