Seçim Yasası'nda değişiklik bir yıldan önce uygulanamaz

Yaşar Usluer dostum bir canlı arşiv. Seçimlerde geçmişin tüm kayıtları hafızasında. Ayrıca sorunlara getirdiği öneriler de mantıklı. Bu defa yine aynı konudaki görüşlerini bir hayli kısaltarak aktaracağım:

"Siyasette her doğruyu söylemek doğru değildir. Faydasından ziyade zararını görürsünüz.

Özal'ın 26 Mart 1989 belediye seçimlerinden önce eli/kolu bağlı belediye başkanı afişleriyle -Eli/kolu bağlı bir belediye başkanı ister misiniz?- sloganı ters tepmiş, kaybetmişti. Buna karşılık İnönü'nün -Limon gibi sıkılmaya hayır- sloganı tutmuş, İstanbul, Ankara ve İzmir'i bile kazanmıştı.

Demirel, 20 Ekim 1991'de yapılan seçim mitinglerinde -Hamsi kavağa çıkarsa, Mesut Yılmaz Başbakan olur- sözü tepki çekmiş, Karadeniz illerinde istediği kadar milletvekili çıkaramamıştı.

Muharrem İnce'nin de -Temel Paşa'nın apoletlerini sökeceğim. HDP'den de Başkan Yardımcısı yapacağım- deyip Demirtaş'ı cezaevinde ziyaret etmesi tepki çekmiş, kararsızları Erdoğan'a yöneltmişti.

Kılıçdaroğlu'nun karşısında aday olmayacağım demesine rağmen, kaybedince olağanüstü kurultay için imza toplatmış, yani sözünde durmayarak güvenirliliğini kaybetmiştir.

Değil İstanbul'dan, kendi ilinden bile aday olsa seçilme şansı yoktur. Siyasi hayatı bitmiştir.

Yerel seçim ve ittifak

Sizin de 'Anayasada mahalli seçimlerde partilerin iş birliğini yasaklayan çok net maddeler var. Bu yüzden -örtülü koalisyondan başka çare yok-' dediğiniz gibi yasal ittifak mümkün değildir.

Anayasanın 65. maddesindeki -seçim yasalarında yapılan değişiklik bir yıldan önce uygulanamaz- hükmüne 16 Nisan referandumunda 'bu madde ilk seçimde uygulanmaz' diye geçici ek madde koydukları için 24 Haziran'da ittifakı uyguladılar ama yerel seçimde mümkün değil. Ya dediğiniz gibi -örtülü koalisyon- yapacaklar ya da 1994 yerel seçimlerinde İzmir'deki uygulamayı göreceğiz. Bu ilde DYP'nin adayı Burhan Özfatura'yı desteklemek için Türkeş MHP listelerini geç verdirdi. Maalesef aynı taktiği 1999 yerel seçimlerinde Bahçeli yapmadı. Özfatura kaybetti. Yine listeleri geç verecekler. İl/ilçe seçim kurulları da 'listeyi geç verdi' diye bu parti seçimlere giremez kararı alacak. Böylece seçime giremeyen parti istediği partiye destek verebilecek. Tabii belediye meclis üyeleri ve büyükşehir olmayan iller de il genel meclisi üyelerini paylaşacak. -Bunun sinyalini dün Bahçeli'nin ağzından duyduk. Partisinin İstanbul'da aday göstermeyeeceğini söyledi.-

Elfin Tataroğlu'nun '31 Mart'ta sandığı etkileyecek en önemli etken ekonomik durum olacaktır' şeklindeki görüşüne aynen katılıyorum. Fakat yazılı ve görsel basın iktidarın elinde olduğu için muhalefet sesini daha iyi duyurabilmek için şimdiden adaylarını belirlemeli. Bunun için ilan panolarını iktidarın çelişkileriyle doldurmalıdır. Paraları daha bitmemiştir. Ayrıca ocak ayında yüzde 3'ü geçen partiler iki kat daha Hazine yardımı alacaklardır. 24 Haziran seçiminde cebi boş kalan İYİ Parti de Hazine'den payına düşeni alacaktır."

ÖZEL NOT: Yaşar Usluer'in önerilerine aynen katılmakla birlikte "AK Parti'nin İstanbul'da çoktan toplu taşıma araçlarında propaganda çalışmalarına başladığını görüyoruz. Hatta İDO'nun televizyonlarında bu iş epeydir devam etmekte."

***

Kriz yok yangın var

Herhâlde farkındasınızdır, kanatlılarda da fiyatlar havalandı. Tavuk pirzolanın fiyatı 18.95'e yükseldi. Kanadın kilosu 25.95'e fırladı. Yakın zamana kadar en ucuzu olan piliç but bile 11.95. Köfte, nugget ve döner gibi yan ürünlerdeki tırmanış yüzde 50-70 arasında. Hindi de aynı şekilde.

Sıcak giden şu günlerde, yani yumurtanın bol olduğu günlerde 30'luk koli 16 liraya ulaştı. Bakın biraz iri ve sarılardan söz etmiyorum. Ortalama 53-55 gramlıklar 16 lira.

"Beyaz et garibanı kurtarıyor" derdim. Çünkü hem sağlıklı hem ucuzdu. Şimdilerde ortalık yangın yeri. "Kriz yok" diyenler, sadece dolar veya avroyu baz alıyorlarsa yanılgıdalar. Vatandaşın cebinde ve dolayısıyla mutfağında "Krizin babası var". Asgari ücret ve emekliye yapılan komik zamlarla, bu tırmanışı dengelemek mümkün değildir.

***

Doğa'nın yerine

Bloomberg, dünyanın sayılı ekranlarından. Bizdekini de beğenenlerdenim. Arada öyle değişimler yapıyorlar ki şaşırıyorum. İlginç olan hepsinin başarılı olması. Bu defa da doğum yapan Doğa Rutkay'ın yerine "Aslı Şafak'la İşin Aslı" monte edildi. Yani, oyuncu magazincinin yerinde artık bir ekonomist var. Fena gitmiyor. Tek sıkıntı, konukların aynı yüzlerden oluşması. Biraz daha bekleyelim. Mutlaka oturtacaklardır...

...

GÜNÜN SÖZÜ

Hayatta iki hedef vardır; istediğini elde etmek ve bunların tadını çıkarmak. Ancak akıllı insanlar ikinci hedefe de ulaşabilirler. Logon Pearshall

Yazarın Diğer Yazıları