Seçime çeyrek kala görünüm...

Pazartesi akşamı tuhaf bir durum oluştu. İki önemli haber kanalında alışıldık gündem değişmişti. CNNTÜRK'te Tarafsız Bölge'nin yerine Önder Aksakal'la uzun bir söyleşi yapıldı. DSP Genel Başkanı, bu imkânı yakalayınca kendini Bülent Ecevit zannetti. Bir yandan CHP'ye sallarken, öbür taraftan DSP iktidarından söz etti. Hatta pek çok yerde belediye başkanlıklarını alacaklarını iddia etti. Öte yandan Ahmet Hakan Coşkun'un rahatsız olduğu öne sürüldü.

Ak Parti medyasının "korunup, kollanacaklar listesi"ne aldığı DSP'nin ne yapacağını merak edenlerdenim. Eğer merhum Şenay'ın arşivde kalmış şarkısıyla seçim kazanılıyorsa, partilerin bunca masrafına gerek yok. Araç hoparlörünü sonuna kadar aç, dinlet millete Sev Kardeşim'i.

Ezberde kalmayanlar

Ak Parti'nin seçim komitesi üyeleri de oturup dövünmeli. Bu defa propaganda araçlarında rap parça dahi çalınıyor. Ortaya çıkan ise curcuna. Ben müzik kulağı olan biriyim. Bunların bir tanesinin dahi tek cümlesine anlayamadım.

Geçen dönem yerden yere vurduğumuz Dombra bile tek başına bunların toplamından daha kalıcı oldu. Küçücük çocuklar bile araçların peşinden onu söyleyerek koştular. Demek ki, sandık dönemi intihaller de gerekti.

***

İmamoğlu akımı

O gece aynı sürede NTV'nin uygulaması da şaşırttı. CHP Genel Başkanı, soru cevapları ile yer aldı. Size bir şey söyleyeyim mi, Kemal Kılıçdaroğlu başta partinin kurmayları, gerilimsiz strateji uyguluyorlar.

Sülalelerine saldırılıyor, hakaret üstüne hakaret yağdırılıyor. Onlarsa "vatandaş ekonomik kriz altında ezilirken", "emekli ve asgari ücretli bu maaşlarla inlerken", "emeklilikte yaşa takılanlar isyan ederken" ve "3600 ek gösterge sözü tutulmazken" Polyanna'cılık oynuyorlar.

Ekrem İmamoğlu'nun yarattığı akım sanırım CHP'nin tamamını etkiledi. Veya Kılıçdaroğlu, seri tazminatlara mahkûm olmaktan bıktı.

Satıp, ödeme yapacak yeri de kalmadı. Baktı ki, "kiraya taşınacak", uslu çocuk oldu.

***

Asıl parlayanlar

Sandığın önümüze gelmesine çok az süre kalırken, yıldızlaşanları da görüyoruz. Temel Karamollaoğlu gerçekten destan yazmakta. Korkusuz siyasetçi örneği. Partisi Saadet'in mutlaka oy patlaması yaşayacağına inanıyor.

CHP'nin İBB adayı Ekrem İmamoğlu kesinlikle yeni yıldızlardan. Kasımpaşa'ya hatta Erdoğan'ın mahallesi Kulaksız'a gidecek kadar kendinden emin. Göreceksiniz buradan yaşayanlardan bile oy toplayacak.

Hani o kadarı da fazla demeyin. Demirel'in İslamköy seçimlerindeki CHP'ye çıkan oylar kadar.

***

Umur Hazangil yine dertli

Türk Halk Müziği'ne tutku milyonlarca insanda var. Ancak hem sevgi hem bilgiyi birleştirmek önemli. Umur Hazangil bunların başında geliyor:

"Aziz üstadım, uzun süre bekledim tereddüt ettim. TRT Müzik üzerine dertleşelim diye. Hani "Millet soğan/patates peşinde sen ne derdindesin." der mi acaba diye düşündüm. TRT Müzik'le ilgili yazınızı okuyunca, fırsatı değerlendirmek istedim.

1- Artık Harmanyeri cazibesini ve kalitesini kaybetti. Nerede ilk programlardaki performanslar, nerede şimdikiler. Kadroya bakarsanız artık rağbet yok. İlk zamanlardaki tıfıllar palazlandı. Başka programlara kaydılar. Sizin göz bebeğiniz Ömer Hayri Uzun bile bıktı sanırım. Bu değerlemeye aldığı türkülerden belli.

2- Uzun, çok iyi bir konuya değindi: Emekleri geçenleri yad etmek. Ama üstadım, ne kadar basit türkü ve isabetsiz türkücü seçmekte. Hacı Taşan'ın anıldığı gece "Allı turnam bizim ele varırsan" diye başlar. Bunu çığırmadılar. Abdal geleneğinin ana damarı bozlaklardır. Bunu da en iyi Ümit Tokcan havalandırır. Kadın ağzı, bozlağa gitmez. Hâliyle yavan bir anma oldu.

3- Salı günleri yayımlanan Sıra Gecesi diye bir program var. Toplumumuzda önemli yeri olan geleneklerden biridir. Mesela "Konya'nın barana"sı gibi. Sıra Gecesi de Urfa yöresinin türkülerini icra eder. Sanırsınız ki o yöreye ait eserler meşk edilecek. Söylediklerine bakın Angaranın bağları. Minel garaib. Rezaletin daniskası. Binlerce yıllık gelenek dejenere ediliyor. Kadın vokalistlerin ne işi var? Bunların sorumlusu denetleyicisi yok mu? Biliyorum uzun oldu ama bir dokun bin ah işit derler ya. Bağışlayınız saygılar."

GÜNÜN SÖZÜ

İyi yazılmış bir kitabı her zaman kısa bulurum. Jane Austen

 

Yazarın Diğer Yazıları