Genelkurmay'ın savaş yetkisi devrediliyor

Genelkurmay'ın savaş yetkisi devrediliyor
Seferberlik ve savaş yönetmeliği yenileniyor. Hazırlanan yeni yönetmelik ile Genelkurmay Başkanlığının seferberlik ve savaş hallerindeki bazı görev ve yetkileri, yeni sisteme uyumlu şekilde, milli savunma bakanına devrediliyor. 

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine uyum kapsamında, Millî Savunma Bakanlığı, seferberlik ve savaş hallerinde alınacak tedbirler ile yürütülecek faaliyetlere ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlıyor.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, bu kapsamda, Milli Savunma Bakanlığı’nın, seferberlik ve savaş hallerinde alınacak tedbirler ile yürütülecek faaliyetlere ilişkin hazırladığı yönetmeliğin, yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanının imzası ile yayınlanması bekleniyor. Seferberlik ve Savaş Hali Kanunun uygulamasına ilişkin esas ve usuller 1990 yılında çıkarılan bir tüzükle belirlenmişti. Yeni hükümet sistemi ile birlikte, esas ve usullerin tüzük yerine Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanacak bir yönetmelikle yapılması öngörüldü. Mevcut mevzuatta Başbakan ve Bakanlar Kuruluna yapılan atıflar, ‘Cumhurbaşkanı’ olacak şekilde düzenleniyor. Taslakta, Genelkurmay Başkanlığının seferberlik ve savaş hallerindeki bazı görev ve yetkileri, yeni sisteme uyumlu şekilde, milli savunma bakanına devrediliyor. Mevzuat değişikliği kapsamında, seferberlik tatbikatları ve ferdi seferberlik eğitimlerinde ödeme yapılamayan yükümlülere rütbe maaşının verilmesi düzenlemesi de bulunuyor. Ayrıca, seferberlik ve savaş hallerinde kuvvet komutanlıkları emrine girecek Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin barıştan itibaren belirlenmesine ve seferberlik faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin İçişleri Bakanlığı ile bir protokol imzalanması hazırlıkları yapılıyor.

İlgili Haberler