Şehir Tiyatroları'nda taciz iddiası

Şehir Tiyatroları'nda taciz iddiası
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda oyucu Uğur Arda Aydın'ın kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan Mana Alkoy ve Nazife Aksoy'u taciz ettiği iddia edildi. Aydın, taciz suçunda hakim karşısına çıktı. 

AA- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları''nda oyucu Uğur Arda Aydın, kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan Mana Alkoy ve Nazife Aksoy''u taciz ettiği iddiasıyla hakim karşısına çıktı. 

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Uğur Arda Aydın ile Aydın tarafından tacize uğradıklarını öne süren Mana Alkoy ve Nazife Aksoy katıldı. Tarafların avukatları ile İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi''nden bir avukat da duruşmada hazır bulundu.

Uğur Arda Aydın, savunmasında 2012 yılında oynanan bir oyunda yönetmen tarafından verilen mizanseni yaptığı için müşteki Mana Alkoy''un rahatsız olduğunu ve durumu yönetmene bildirdiğini anlatarak, Alkoy''un olayın üzerinden 7 yıl geçtikten sonra yaptığı şikayetin manidar olduğunu söyledi.

Sanık Aydın, savunmasının devamında "Suçlamaların hepsini reddediyorum. Bu konuda savunma yaptığım için hicap duyuyorum. Şehir tiyatrolarında genel sanat yönetmenliğine aday olduğum bir dönemde bu şikayetlerin yapılması çok manidar. Bu beni maddi ve manevi zarara uğratmıştır. Müşteki Nazife Aksoy ise birlikte çalıştığımız bir oyuna iki kez mazeretsiz gelmedi. Bu nedenle hakkında rapor tutulmasını istedim. Bu nedenle asılsız şikayette bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu meselenin Twitter''da yargı dağıtan müşteki avukatlarının ''hastag''i olmamasını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

''''OYUNDA OLMAYAN BİR HAREKETİ 2 DEFA SEYİRCİNİN GÖRMEDİĞİ BİR AÇIDAN TEKRAR ETTİ''''

Müşteki Mana Alkoy ise duruşmada sanığın sahnedeyken, yönetmenin bilgisi olmaksızın ve oyunda bulunmayan bir hareketi seyircinin göremeyeceği bir açıda kendisine yönelik olarak 2 kez tekrar ettiğini belirterek, şikayetçi olduğunu belirtti.

Diğer müşteki Nazife Aksoy ise bir oyun öncesi kuliste bulunduğunu, kuliste birileriyle karşılaştıklarını ve selamlaştıklarını, sanık Aydın''a merhaba dediği sırada, Aydın''ın kendisini dudağının çok yakınından öptüğünü, bu sebeple rahatsız olduğunu ifade etti.

''''SEN BANA HİÇBİR ŞEY YAPAMAZSIN'' DEDİ''''

Daha sonra oyunun başladığını, yarım saat kadar sonra kısa bir ara verildiğinde perdenin arkasına gittiğini ifade eden Aksoy, şu şekilde konuştu:

"Bu esnada sanık Aydın, bana ''hişt hişt'' diye seslendi. Bana doğru yürüdü ve el hareketiyle kendisine doğru yürümemi istedi. Yönetmen yardımcısı olduğu için oyunla ilgili bir şey söyleyecek sandım. İki eliyle başımdan tutup, dudağımın kenarından öptü. Neye uğradığımı şaşırdım, etrafıma baktım, çok sinirlendim, oradan ayrıldım. Kendimi çok kötü hissettim. Orada bir kapı vardı, kapıyı açtım, sanık biriyle konuşuyordu. ''Bana böyle davranamazsın'' dedim. O da hiç unutmuyorum bana ''Sen bana hiçbir şey yapamazsın'' dedi. Sahnedeki oyuna geri dönmek zorundaydım. Ama herkes bende bir tuhaflık olduğunu anladı. Sadece çok yakın bir arkadaşıma anlatabildim." 

''''BU OLAYI ABARTMA''''

Bir ara sırasında sanık Aydın''ın yine yanına geldiğini anlatan müşteki Aksoy, "Bana ''Seni öpmek istesem öperdim ama burada yapmazdım. Sen akıllı bir kadınsın, ben de akıllıyım. Bu olayı abartma'' dedi. Sonra sanki aramızda bir şey yokmuş gibi elini omzuma atmaya çalıştı. Benden uzak durmasını söyledim." diye konuştu

Aksoy, durumu oyunun en yetkili kişisi olan A.İ,''e anlattığını fakat A.İ''in "Sen de benim gibi biraz mesafeli birisin. Arda biraz rahat biri. Sen yanlış anlamış olabilirsin" diye yanıt verdiğini belirterek sanıktan şikayetçi olduğunu belirtti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, savunmaların savunmalarının alındığı duruşmayı tanıkları dinlemek üzere erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nın hazırladığı iddianamede, sanık Uğur Arda Aydın''ın, 2012''deki bir oyunun provasında Mana Alkoy''u, 2019''da ise kuliste Nazife Aksoy''u taciz ettiği öne sürerek, zincirleme şekilde "cinsel taciz" suçundan hapis cezasına çarptırılması talep ediyor.