Sel felaketi can aldı!

Sel felaketi can aldı!
Sağanak yağışlar Van, Muş, Giresun ve Ordu'da sele dönüştü. Muş'ta taşan derenin sel sularına kapılan anne ve oğlu öldü, 5 aylık bebeği ise kayıp... Van'da da dün selde kaybolan 47 yaşındaki Mecit Belet cansız bedeni bu sabah saatlerinde bulundu.

Van’ın Muradiye İlçesi Uluşar Mahallesi’nde aşırı yağışlar sonrası meydana gelen sel sularına kapılarak kaybolan 47 yaşındaki Mecit Belet, sabah saatlerinde ölü olarak bulundu.

Van’ın Muradiye İlçesi’nde dün etkili olan sağanak yağış ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki Uluşar Mahallesi’nde sele neden oldu. Selin geldiği sırada yanındaki 2 kişiyle birlikte mahallenin suyunu sağlayan borulardaki arızayı gidermeye çalışan Mecit Belet, bir anda sulara kapılarak kayıplara karıştı.

Yanındaki 2 kişinin kaçarak kurtulduğu sel suları mahalleyi tamaman kaplarken, mahalleliler Jandarma ve Van’dan gelen AFAD ekipleriyle birlikte Belet’i aramaya başladı. Dünden beri yapılan aramalar sonrası Belet’in cesedi, bugün sabahın erken saatlerinde mahalle çıkışındaki köprünün ayaklarının yanında bulundu.

MUŞ’TA ANNE İLE OĞLU ÖLDÜ, 5 AYLIK BEBEK KAYIP

Muş’un Korkut İlçesi’ne bağlı Karakale Köyünde sağanak yağmur ve dolu yağışıyla birlikte derenin taşması sonucu sele kapılan araçtaki Yasemin Süngür ile oğlu Yusuf Süngür öldü, 5 aylık bebeği Yunus Süngür ise kayboldu.

Korkut İlçesi’ne bağlı 1055 nüfuslu ve 200 haneli Karakale Köyü’nde, bugün saat 16.00 sıralarında etkili olan sağanak yağmur ve dolu, hayatı felç etti. Yaklaşık 45 dakika süren yağış nedeniyle Sılığ Deresi taştı. Bu sırada Bulanık İlçesi’nden Muş yönüne giden içerisinde 7 kişinin bulunduğu Orhan Süngür yönetimindeki araç sele kapıldı. Araç sürücüsü Orhan Süngür, kızları Ela ve Canan Süngür ile Songül Demir, köylülerin yardımıyla kurtarılırken, azgın sulara kapılan sürücünün eşi Yasemin Süngür, oğlu Yusuf ve 5 aylık bebeği Yunus kayboldu.

Kurtarılan 4 kişi, ambulansla Korkut Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Olayın ardından bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, 112 ve Özel İdare ekipleri sevk edildi. Yapılan arama çalışmalarında Yasemin Süngür ile oğlu Yusuf’un cesetlerine ulaşıldı. Minik bebeği arama çalışmalarından ise herhangi bir sonuç alınamadı. Havanın kararmasıyla birlikte ara verilen arama çalışmalarına yarın sabah yeniden başlanacağı belirtildi.

EV VE İŞYERLERİNDE HASAR MEYDANA GELDİ

Sel nedeniyle Karakale Köyü’nde 40’a yakın ev ve işyerinde büyük çaplı maddi hasar meydana geldi. Küçük ve büyükbaş hayvanların telef olduğu faciada, arı kovanları da sel sularına kapıldı.

Yaşanan bu sel felaketinde büyük zarara uğradıklarını ifade eden köylülerden Nesim Taygar, ev ve işyerlerinin harabeye döndüğünü, birçok hayvanın ise telef olduğunu ifade etti.

ORDU’YU SEL VURDU: YIKILMA TEKLİKESİ OLAN BİNALAR TAHLİYE EDİLDİ

Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi’nde 3 saat süren sağanak yağış nedeniyle oluşan selden dolayı heyelan meydana geldi. Heyelanda yıkılma tehlikesi olan 2 bina tahliye edildi.

Heyelanın meydana gelmesinden sonra Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Eroğlu ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Halit Gülten, Ilıca Mahallesi Yavaş mevkisinde giderek incelemelerde bulundular.

Ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makineleri de olay yerine giderek kapanan yolları açmak suretiyle heyelan meydana gelen mahalleye ulaşım sağlamaya çalıştılar. AFAD ekipleri, itfaiye ekipleri ve 1 adet de 112 ambulansı heyelan bölgesine geldi.

Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı basın mensuplarına yaptığı açıklamada herhangi bir can kaybının olmadığını, 2 evin az da olsa hasar gördüğünü söyledi.

Sağanak yağışın saat 19.00 gibi başladığını belirten vatandaşlar, “Sağanak yağmurun şiddetini görünce çok korktuk. Hiç kimse evinden dışarıya çıkamadı. Son 30-40 yılda böyle bir yağış görülmemiştir. Burada hiç kimsenin başına bir şey gelmemesi bizi sevindirdi” dediler.

Öte yandan heyelan meydana gelen yolda köylüler ile Muhtar Nedim Töngel arasında kısa süreli bir kavga yaşandı. Köylüler 40 günlük mezarın kayma ihtimalinin olduğunu ve iş makinelerinin mezar yerini sağlamlaştırması gerektiği konusunda tartışma yaşadılar. Tartışmanın şiddeti büyüyünce mezar sahibi ile muhtar, Kaymakam Mehmet Yapıcı'nın gözü önünde kısa süreli kavga ettiler. Kaymakam Mehmet Yapıcı, Mahalle Muhtarı Nedim Töngel'e sakin olması konusunda uyarıda bulundu.

Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Eroğlu ise Meteorolojiden aldıkları bilgiye göre bölgede son 30 yılın en şiddetli yağışı meydana geldiğini ifade ederek, “Bölgede çok sayıda heyelan meydana geldi. Maalesef birçok yolumuz kapandı. Bizlere haberin ulaşması ile birlikte iş makinelerimizi seferber ettik” diye konuştu

GİRESUN’DA OTOYOLU SEL SULARI BASTI

Giresun'da etkili olan şiddetli yağmur Karadeniz sahil yolu ve toplama yol üzerinde tıkanmalara yol açarken, bazı iş yerlerinde ise su baskınlarına sebep oldu.

İftar sonrası etkili olan şiddetli yağışlar aralıklarla sürdü. Etkili olan yağış sonrası su birikintileri oluştu Belediye yetkilileri ve itfaiye su birikintilerine müdahale ederken Polis ise toplama yolu kısa süreli trafiği kapatarak trafiği şehir içine verdi. Ekiplerim hummalı çalışması sonrası tıkanıklıklar açılırken trafik kontrollü olarak yeniden açıldı.

Yağmur sonrası Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ersoy, ekiplerin çalışmasını takip etti.

Kuvvetli bir yağmur yağdığını ve ufak tefek su baskınları haricinde ciddi bir sorunla karşılaşmadıklarını belirten Ersoy, “ Karadeniz sahil yolunda sıkıntılar yaşadık, menfezlerin doluluğu bizi sıkıntıya düşürüyor. Yan yol dediğimiz Karadeniz sahil yolunun şehir içi geçişi olduğu gibi su altındaydı. Trafiği keserek ekiplerimiz anında müdahale etti. Su tahliye oldu şuan temizlik işlemlerini yaptırıyoruz” dedi.