Milyonlarca emekliyi isyan ettiren karar: 29 Ekim'de ikramiye yalnızca bu emeklilere verilecek...

Milyonlarca emekliyi isyan ettiren karar: 29 Ekim'de ikramiye yalnızca bu emeklilere verilecek...
İlk olarak 2018 yılında verilmeye başlanan emekli ikramiyeleri, bugüne kadar Ramazan ve Kurban Bayramları'nda hesaplara aktarılırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı nedeniyle 29 Ekim'de emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye ödeneceği konuşulmakta. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilere ikramiye ödemesi yapılacağı iddialarını doğrularken, bu uygulamadan bütün emeklilerin yararlanamayacağını açıkladı.

Türkiye'de son yıllarda emekli sayısı artış gösterirken, emeklilerin devlet bütçesinden aldığı pay giderek düşmekte ve milyonlarca vatandaş sefalet maaşı ile hayatını geçirmeye mahkum edilmekte.

Son olarak 28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesi ile emekli sayısı 15 milyonu aşarken, yıllar önce asgari ücretin üzerinde olan en düşük emekli maaşı, AKP iktidarında neredeyse asgari ücretin yarısına kadar gerilemiş durumda.

Son aylarda emekli aylıklarına beklenen zammı yapmayan hükümet, maaşlarda yapılan artışın sınırlı kalmasına ise emekli sayısının beklenenden fazla olmasını gerekçe gösterdi. Buna karşın 2024 yılında yapılacak yerel seçimler öncesinde emeklilerin gönlünü kazanmak isteyen hükümet, 29 Ekim'de bir defaya mahsus olmak üzere 'Cumhuriyet İkramiyesi' dağıtmak için çalışmaları hızlandırdı.

"EMEKLİYE 29 EKİM'DE 5 BİN LİRALIK İKRAMİYE ÖDENECEK"

İlk defa Sözcü tarafından duyurulan haber, emekliler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanırken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 29 Ekim'de ikramiye verileceğine yönelik iddiaları doğruladı. Erdursun, gelecek ay emekliler için 5 bin ila 10 bin lira arasında değişecek bir ödeme yapılacağının müjdesini verirken, bu ikramiye uygulamasından tüm emeklilerin yararlanamayacağını belirtti.

"EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN YALNIZCA BU KİŞİLER FAYDALANABİLECEK"

Temmuz ayında yapılan yüzde 25'lik emekli zammı, yalnızca kök aylıklara yansıtılmış ve halihazırda 7 bin 500 lira alan milyonlarca emeklinin ücretinde hiçbir artış meydana gelmemişti.

Bu konu sonrasında en düşük emekli maaşına yönelik zam için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AKP Başkan Vekili Binali Yıldırım, Meclis'in açılacağı 1 Ekim'i işaret etse de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklama ile bu tarihi yıl sonuna kadar ertelemişti.

Erdursun'un iddiasına göre iktidar, en düşük emekli maaşı alan milyonların yaşadığı mağduriyetin bir nebze olsun giderilebilmesi için 29 Ekim'de planlanan 5 bin liralık ödemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Yani, aldığı maaş 7 bin 500 lira olan vatandaşlar için 29 Ekim'de 5 bin lira ve üzeri bir ödeme yapılması beklenirken, bu rakamın üzerinde maaş alanlar ise ikramiye ayrıcalığından yararlanamayacak.

YORUMLAR (84)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
84 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar