Şemdinli'de PKK'ya ait 41 antipersonel mayını ele geçirildi

Şemdinli'de PKK'ya ait 41 antipersonel mayını ele geçirildi
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Şemdinli'de bölücü terör örgütüne ait 41 antipersonel mayını ele geçirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Hakkari Şemdinli Ortaklar bölgesinde çalılar arasına gizlenmiş halde PKK’ya ait 41 adet anti-personel mayını bulunduğunu açıkladı.

Şemdinli Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığı’na vatandaşlardan gelen ihbar üzerine güvenlik güçleri bölgede operasyon başlattı.

Ortaklar bölgesinin batısında arazide çalılar arasına gizlenmiş halde PKK’ya ait 41 adet ’Valmara 69’ anti-personel mayını bulundu. Mayınların İtalyan yapımı olduğu bildirildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hakkari'de tüm güvenlik güçlerinin koordinasyonuyla gerçekleştirilen terörle mücadele harekatı sürüyor.3'üncü Piyade Tümen Komutanlığı emir komutasındaki harekatta 1'inci Komando Tugay Komutanlığı, 2'nci Komando Tugay Komutanlığı, 2'nci ve 34'üncü hudut tugay komutanlıkları, Hakkari jandarma komutanlığı, 7'inci hudut Alay komutanlığına bağlı komando birlikleri, hudut özel harekat birlikleri, jandarma özel harekat birlikleri ve motorlu birlikler katılıyor. Harekata polis özel harekat birlikleri ve emniyet unsurları ile geçici köy korucuları da destek veriyor.

O MAYINLARIN ÖZELLİĞİ

Harekat kapsamında vatandaşlardan jandarma karakol komutanlığına gelen ihbarı değerlendiren güvenlik güçleri, Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar bölgesinin batısında arama yaptı. Aramalar sonucu bölücü terör örgütü üyelerince arazide çalılar arasına gizlenmiş 41 adet İtalyan yapımı Valmara 69 antipersonel mayını ele geçirildi. 

Antipersonel mayınları kara mayını sınıfı içerisinde, taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın çeşidi olma özelliği taşıyor. Parça tesirli mayınlar günümüzde genellikle sıçrayan mayın olarak adlandırılıyor. Genellikle öldürmemek üzere geliştirilen bu tür mayınlar yaralama amacı taşıyor.



Bölücü terör örgütü bu tür mayınları, yaralanan askerin başına birkaç kişinin daha toplanmasını ve böylece toplu hedef teşkil etmelerini sağlamak, operasyon yapan askerlerin yaralı arkadaşlarını görerek moral ve motivasyonlarını düşürmek için kullanıyor. Bu mayınlar zırhlı taşıtların özellikle tekerlek kısmına hasar vererek taşıtları iş göremez hale getirebiliyor.