Sendikalar asgari ücret talebini açıkladı!

Sendikalar asgari ücret talebini açıkladı!
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak zam taleplerini açıkladı. Sendikalar asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olmasını talep etti.

Türk-İş bu yıl, Hak-İş ve DİSK ile beraber hareket ederek, asgari ücret için ortak bir rakam açıklama kararı almıştı.

Yetkili sendika Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, 2020 için asgari ücret taleplerini ortak basın toplantısıyla duyurdu. Sendikalar asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olmasını talep etti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işsizliğin ve hayat pahalılığının bedelini ücretli çalışanların yüklenmemesini gerektiğini ifade ederek "Üç işçi konferadasyonu vergide adalet talebiyle bir araya gelmişlerdir. Bugün de asgari ücret konusundaki taleplerini ortaklaştırmak için bir aradadırlar. Ücretli çalışanların aileleri ile birlikte bugüne kadar geleceğe dair umutları karartılmamalıdır. İşsizliğin ve hayat pahalılığının bedelini artık ücretli çalışanlar yüklenmek zorunda kalmasınlar. Çalışanlar ve ailelerin geçimine yetecek ücret komisyon çalışmalarının temel amacıdır. Ülkenin ekonomik şartları gerekçe yapılarak asgari ücretin düşük belirlenmesi talepleri dikkate alınmamalıdır. Her zaman olduğu gibi yine işçiden fedakârlık beklenmesin istiyoruz. Asgari ücretli çalışanlar aileleri ile birlikte insanca yaşamak istemektedirler. Komisyon çalışmalarında alım gücünün en düşük olduğu bu günlerde belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır. Talebimiz işçilerin beklentilere uygun bir asgari ücretin 2020 yılı için tespit edilmelidir" şeklinde konuştu.

"ALTINDA BİR ÜCRETİ KESİNLİKE DEĞERLENDİRMEYE ALMAYACAĞIZ"

2020 için asgari ücret taleplerini 2 bin 578 lira olarak açıklayan Irgat, "Rakam konuşmamda ifade ediyorum, daha önce Türk-İş Konferadasyonu’nun 32 yıldır istatistikleri sonucu ortaya çıkmış olan bir kişinin yaşam maliyeti 2578 lira olduğunu daha önce ifade ettik. Her iki konferadasyonumuz da 2578 liranın altında olmamak üzere çünkü bu son kasım ayındaki yaşam maliyetidir. Dolayısıyla bu 2020 yılına şamil olacağı için de bunun üzerinde bir ücreti değerlendirmeye alabiliriz, altında bir ücreti kesinlikle değerlendirmeye almayacağımızı, o kararlara katılmayacağımızı ifade etmek isteriz" dedi.