Şenol Sunat: “Ekonomik kriz sosyal yangına dönüştü”

Şenol Sunat: “Ekonomik kriz sosyal yangına dönüştü”
TÜİK verilerine göre 2002 -2018 arasını kapsayan 16 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi. İYİ Parti Sosyal Politikalar Başkanı Şenol Sunat, “Son zamanlarda özellikle yoksulluk ve işsizlik sorunları yüzünden intiharlar artıyor” dedi.

HALİL YATAR/ YENİÇAĞ

TÜİK verilerine göre 2002 -2018 arasını kapsayan 16 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi. İntiharların her yönüyle incelenmesi gerektiğini belirten İYİ Parti Sosyal Politikalar Başkanı Şenol Sunat, "Ülkemizde intihar olayları artık münferit değil yaygın ve sistematik hale geliyor ki bu çok sıkıntılı bir durum" dedi.

“SOSYAL DEVLET EKSİKLİKLERİ”

İntiharların günlük bir konu gibi görülmesinin ve ardındaki sorunların çözülmemesini eleştiren Sunat, "İnsanları intihara sürükleyen koşullar üzerinde hiç düşünmüyoruz. Son zamanlarda özellikle yoksulluk ve işsizlik sorunları yüzünden intiharlar artıyor. İntihar olayları bir gün konuşulup unutuluyor. Yoksulluğun ve işsizliğin ardındaki nedenlerden söz edecek olursak, sosyal devletin eksiklikleri, çoğunlukla gurur duyulan toplumsal dayanışma ağlarının yeterli olmamasının göz ardı edilmesidir" diye konuştu.

“ÖNERGE’Yİ AKP REDDETTİ”

Yaşamak için ihtiyaç duyulanların karşılanamadığı dönemde insanların seslerini duyurmak için son çare olarak hayatlarından vazgeçtiklerini anlatan Sunat, "En son Hatay'da bir vatandaşımız valilik binasının önünde çocuklarının aç olduğunu ve iş bulamadığını ifade ederek kendisini yaktı. Maalesef bu bir gün konuşuluyor, esas nedenlerine inilmiyor. Bu konuda verilen birçok önerge iktidar tarafından reddedildi. Sorumlu olanların her şeyin üstünü örten tavır ve açıklamalarının bizlerde yarattığı toplumsal kayıtsızlık nasıl etkiliyor vatandaşları araştırmak lazım. İktidarın sebep olduğu toplumsal çürüme ve dejenerasyonun yanı sıra istatistikleri de görmezden geldiğini biliyoruz" dedi.

İŞSİZLİK İNTİHARA YOL AÇIYOR

Sosyolojik açıdan olaya bakılırsa işsizlik, iflas, iş hayatında prestij kaybı gibi sebeplerin intihara yol açtığını dile getiren Sunat, "TÜİK verilerine göre 2002 -2018 yıllarını kapsan 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son vermiş. Bunun 4 bin 480'ini geçim sıkıntısı, bin dördünün ticari başarısızlık olduğu ifade edilmiş. 2018 yılında 3 bin 163 kişi intihar etmiş. Çok ağır yaşam şartlarından ve işsizlikten dolayı 2018'in son 6 ayında 351 kişi hayatına son vermiş. İşsizlik nedeniyle intihar edenlerin başında atanamayan öğretmenler geliyor” diye belirtti.