MHK Başkanı'ndan yeni sezon öncesi kulüplere gözdağı

MHK Başkanı'ndan yeni sezon öncesi kulüplere gözdağı
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı, Halil Umut Meler ve Mete Kalkavan’ın üst üste aynı takım maçlarında görev almasına açıklık getirdi. Tatlı, önümüzdeki sezon da her hakemimiz, her takımın müsabakasında görev alacağını açıkladı.

O dönem bitti

Hürriyet''te yer alan özel habere göre, Spor Toto Süper Lig''de sezonun sona ermesinin ardından Merkez Hakem Komitesi Başkanı Serdar Tatlı, değerlendirmelerde bulundu. Tatlı, "Şu hakemi istemiyoruz dönemi bitti" diyerek yeni sezon öncesi kulüplere gözdağı verdi.

"HER HAKEM HER TAKIMA VERİLECEK"

Halil Umut Meler ve Mete Kalkavan’ın üst üste aynı takım maçlarında görev almasına açıklık getiren Tatlı, "Hem Halil Umut Meler hem de Mete Kalkavan’ın aynı takımların müsabakalarına arka arkaya görevlendirilmelerindeki mesajımız, hiçbir şekilde herhangi bir kulüple inatlaşma anlamı taşımıyordu. Yıllardan beri süre gelen birçok kulübümüzün yöneticilerinin bazı hakemlerimizi müsabakalarına istememesine karşı belki de ilk defa gösterilen bir reaksiyon gibi görüldü. Yeri gelmişken şunu da belirtmekte fayda var; önümüzdeki sezon da her hakemimiz, her takımın müsabakasında görev alacak." dedi.

GEÇEN SEZONLA İLGİLİ ÖZELEŞTİRİ YAPTIĞINIZDA, NE SÖYLERSİNİZ?

Sezon sonunda kamuoyunun genel değerlendirmesine baktığımızda bizim ve hakemlerimizin başarılı bir sezon geçirdiğimiz görüşü hakimiyet kazandı. Kurul üyesi arkadaşlarımla birlikte yoğun bir mesai harcadık. Ancak burada en önemli pay hiçbir soru işareti oluşmasına izin vermeyen hakemlerimizindir. Tabii ki sezon boyunca aldığım kararlarla ilgili bir öz eleştiri yapıyorum. Elbette ders çıkaracağım bazı şeyler de oldu. İzin verirseniz bu bende kalsın.

HAKEM ATAMALARINI 2 KİŞİ Mİ YAPIYOR? METİN TOKAT İÇİN YAPILAN ELEŞTİRİLERE NE DİYECEKSİNİZ? ATAMALARDAN HAKEMLER BİR MESAJ ALIYOR MU?

Öncelikle Merkez Hakem Kurulu, UEFA Konvansiyonu’nun belirlediği kriterlere uygun olarak görev yapmaktadır. Hatta geçtiğimiz nisan ayında yapılan UEFA Hakem Konvansiyonu denetlemesinden de çok başarılı bir sonuç aldık.

VAR-AVAR ATAMALARINI KİM YAPIYOR?

VAR ve AVAR atamalarını ben yapıyorum.

BU SEZON SÜPER LİG’DE YENİ VE GENÇ İSİMLERE GÖREV VERDİNİZ. KARŞILIĞINI ALABİLDİNİZ Mİ? GELECEK SEZON FARKLI İSİMLERİ DE GÖRECEK MİYİZ?

7 hakemimiz ilk defa Süper Lig’de görev aldı. Genelde görev alan bu arkadaşlarımızın performansları spor kamuoyu tarafından kabul gördü. Aynı zamanda kadrodaki diğer hakemlerinize de motivasyon ve yeni hedefler getirdi. Aynı şekilde önümüzdeki sezon da yeni yüzlere şans vermeyi planlıyoruz.

SİZCE HAKEM ATAMALARI KURA İLE YAPILABİLİR Mİ? GEÇMİŞTE TÜRKİYE’DE VEYA AVRUPA’DA BUNUN ÖRNEKLERİ VAR MI?

Dünyada bunun örneğinin olduğunu sanmıyorum. Bizim ülkemizde çok uzun zaman önce kısa bir süre denendi. Ancak verim alınamadığı görülünce kısa süre içinde vazgeçildi. FIFA ve UEFA’nın da bu tür sistemlere sıcak bakmadığını biliyoruz.

YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİK KRİTERLERİ DEĞİŞTİ. BU SADECE FIRAT AYDINUS VE TARIK ONGUN İÇİN Mİ YAPILDI?

Artık pek çok ülkede yaş sınırları kalkıyor. Çünkü hakemlikte tecrübe çok değerli. Her bir hakeme yıllar boyunca çok büyük yatırımlar yapılıyor. Bir hakem kendisini fiziksel ve mental olarak hazır hissettiği sürece, tecrübesi ve birikiminden faydalanmak kadar doğal bir durum olamaz. Fırat Aydınus bu sezon performansı çok iyi olan hakemlerimizden biriydi. Bu performans bizi yukarıda anlattığım şekilde düşünmeye sevk etti. Bu sadece bu yıla özel bir değişiklik değil. İlerleyen yıllarda da bundan faydalanacak hakemlerimiz olacaktır.

MHK BAŞKANI OLARAK GELECEKTE NE TÜR PROJELERİNİZ VAR?

Öncelikle mevcut hakemlerimizin saha performanslarını artırmaya yönelik çalışmaları yoğunlaştıracağız. Ayrıca bu yıl kadın hakemlerimizin profesyonel liglerde görev alabilmelerinin önünü açacak adımlar attık. Beklentimiz ve hedefimiz kadın hakemlerimizin, Süper Lig’de de maç yönetebilmelerine zemin hazırlamak.