Sert futbol kaliteyi düşürüyor

Ülkemizde futbol agresif oyun şekliyle sergileniyor. Çok faullü oynuyoruz. Fauller kondisyon yetersizliği nedeniyle ikinci yarılarda daha da fazlalaşıyor. Oyun sık sık faullerle kesiliyor, tempo düşüyor. Göztepe-Galatasaray maçında topun oyunda kaldığı süre sadece 42 dakika. Kendisine faul yapıldığı zaman isyan eden oyuncu, rakibine sert ve yaralayıcı darbeler vurabiliyor. O yüzden ligimizde, her hafta sakatlar çoğalarak gidiyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile uluslararası oyun kurallarında direkt vuruş ve kartlarla cezalandırıldığına göre, sakatlıkları önleme ve oyunun sertleşmesine izin vermemesi gereken kişi hakemlerdir. FIFA hakemlere ısrarla, ''Rakibi oynatmamaya yönelik oyun tarzına müsaade etmeyin'' diyor. ''Oynamak isteyeni oynatmak görevinizdir'' diyen yine FIFA. Bir önemli konu da ceza alanları. Korner ve frikiklerde sarılmalar ve güreşler, gözardı ediliyor. Oyuna saygı kavramı hiçe sayılıyor. Bu ihlaller geçmişte İtalya ve İspanya''da meydana geliyordu. Hakemlerin bunlara müsaade etmemesi bu ihlalleri bitirdi. Orta sahada bu pozisyonlara çok rahat faul çalınıyor. Ceza alanında ise nedense görmemezlikten geliniyor. Madem VAR devrede, o zaman bu çirkin tablolar kesinlikle bitirilmeli.

 

 

Konyaspor-Kasımpaşa

Ümit Öztürk

Kasımpaşa golü, yardımcının yanlış ofsayt bayrağı VAR''dan gol olarak döndü. Kasımpaşa lehine penaltıda çizgi ihlalinden penaltı tekrarı doğru karardı. Konya''nın iptal edilen golünde verilen karar, pasifteki oyuncu, topun üzerinden atladığı ve aktife geçtiği için doğruydu. Konya lehine olan penaltıda kol açıktı, penaltı kararı doğruydu. Hakemin yönetimi genelde iyiydi.

 

 

Çaykur Rize-Başakşehir

Suat Arslanboğa

Başakşehir golünde, yardımcının ofsayt bayrağı VAR''dan gol olarak döndü. Çaykur Rizeli Gedson''un penaltı beklentisinde devam kararı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

 

Yeni Malatya-Antalya

Atilla Karaoğlan

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu, verilmeyen kartlar vardı. Malatya''dan Sadık ikinci sarıyı görmeliydi.

 

Kayseri-Giresun

Ali Palabıyık

Genelde iyi yönettiği müsabakada verilmeyen kartlar vardı, Kayserispor''dan İbrahim ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı.

 

 

Beşiktaş-Altay

Volkan Bayarslan

Beşiktaş''tan Kenan''ın golü faul nedeniyle, Teixeira''nın golü ofsayt nedeniyle iptali doğruydu. Altay''ın penaltı beklentisinde Beşiktaşlı oyuncunun kol üstüne gelen topa devam kararı doğruydu. Beşiktaşlı Kerem''in topa elle teması yoktu. Rodrigues''in oyuna devam etmesi, penaltı olmadığının göstergesiydi. Hakemin işi barıştırmak değildir. Kuralda da böyle bir şey yoktur. Kartına başvurmalı. 

 

Gaziantep-Adana Demir

Kadir Sağlam

Adana Demirspor lehine verilen iki penaltı kararı da doğru. Gaziantep lehine verilmesi gereken penaltıyı hakem ve VAR beraber atladılar.

 

Fatih Karagümrük-Sivasspor

Mert Güzenge

Fatih Karagümrük lehine verilen penaltı doğruydu, Uğur''un sol kolu açıktı. Verilmeyen kartlar çoğunluktaydı. Sivas''tan Uğur''un kaleciye geri pası değerlenmedi.

 

 

Alanyaspor-Trabzonspor

Halil Umut Meler

Hakem için zor olmayan bir müsabakaydı. Alanya lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Trabzonsporlu Hugo''nun hareketi, penaltı VAR''la birlikte atlandı.

 

Fenerbahçe-Hatayspor

Yasin Kol

Crespo''nun düşürülüşü ve kaleci Münir''in Serdar Dursun''a hareketlerine verilen penaltı kararları doğruydu. Açık ofsaytların oynatılması doğru değildi.

 

Göztepe-Galatasaray

Arda Kardeşler

 

6 puanlık müsabakada neticeyi VAR belirledi. Taylan''ın koluna gelen top hakemin verdiği tek doğru penaltıydı. Ömer Bayram''ın koluna gelen top VAR''la verildi. Arslanagiç''in koluna gelen penaltı yine VAR''la verildi. Yine Arslanagiç''in kolunun üstüne gelen topa verilen penaltı ve ikinci sarıdan kırmızı kart VAR''la iptal edildi. Berkan''ın aut çizgisindeki faulü VAR''la penaltı verildi. VAR olmasa müsabaka 1-1 biterdi. VAR''da Mete Kalkavan başarılıydı.

Yazarın Diğer Yazıları