Sert futbolu önlemek!

Ligin ikinci yarısıyla birlikte futbol sert oynanmaya başladı. Profesyonel futbolcuya yakışmayan sertlikler görüyoruz (Yaralayıcı, sakatlayıcı faullerin bazılarına faul bile demek doğru değil). FIFA; daima oyuncuların kaba ve kırıcı tarzda oyun şeklinden onların korunmalarının hakemlerin en önemli görevi olduğunu defalarca duyurdu. Dünya yıldızı Van Basten'in tendonuna yediği bir tekme yüzünden futbolu bırakması sonrasında FIFA kurallara önden ve arkadan rakibin ayağına yapılan ihlallere kırmızı kart cezası getirmiştir. 1990 yılında da tekmelik takmayı mecburi kılmıştır. Bazı hakemlerin kart sağanağına neden olurum gerekçesiyle erken kart gösterme yanlısı olmadıkları düşüncesi yanlış. Böyle bir ihlal varsa birinci dakikada bile kart çıkartılmalı. Böyle davranan hakemler sertliği önlemek için ön adımı atmış ve maçı kontrolü altına almıştır. FIFA 'Sahada olmak isteyeni oynatın. Kuralların yasakladığı bir şekilde rakibi oynatmamak düşüncesi, içerisinde olanları o çizgilerin içinde tutmayın' der. Sert futbolun oynandığı ülkemizde çok faul yapılıyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile direkt vuruşla cezalandırılacağına göre; sakatlıkları önlemek hakemin en önemli görevi olmalı.

Sivasspor-Alanyaspor

Zorbay Küçük

Sivasspor'un galibiyet golünde Alanyasporlu Caulker'ın ayağı Hakan'ın kafasına temasını VAR'dan seyredip verdiği penaltı doğruydu. Tehlikeli hareket sadece endirekt vuruştur. Devamında rakibe temas varsa ki oldu. Karar penaltıdır. Yönetimi iyiydi.

Kayseri-Konya

Arda Kardeşler

Altı puanlık maç beraberlikle sonuçlandı. Ele çarpmalardaki devam kararları doğru, yönetimi iyiydi.

Göztepe-Gaziantep FK

Suat Aslanboğa

Penaltı beklentilerindeki devam kararları doğruydu. Yalnız Alparslan ile Gaziantepli Djilobodji'nin hareketi VAR'dan incelenmeliydi.

Beşiktaş-Trabzonspor

Fırat Aydınus

Maçın tempo kazanması için oynatma düşüncesi başarılı, ancak Trabzonspor'un birinci golü öncesi Sörloth'un yukarıdan Atiba'yı koluyla itmesi aşağıdan da ters ayakla girişi fauldü. VAR ve hakem çözemedi. Pereira ile Burak kafa kafaya horoz dövüşüne nasihat yerine sarı kart verilmesi gerekir. Aksi takdirde önüne geçilemez. Avrupa'da bunlar nasihatla değil kartla değerlendiriliyor.

Malatya-Antalya

Yaşar Kemal Uğurlu

Antalyaspor'dan Sinan Gümüş'ün hakeme kendisine faul yapıldığı ikazı sırasında hakemin şortuna dokunduğu için gördüğü sarı doğru. Bir başka pozisyonda da, Bifouma'nın ayağına basınca 2. sarıdan kırmızı kartı gördü. Antalyasporlu Amilton'un rakibin bilek üstüne basması kırmızı kartlıktı sarıyla geçiştirdi VAR da devreye girmedi.

Gençlerbirliği-Ankaragücü

Ali Şansalan

Genelde iyi götürdüğü maçta Ankaragücü oyuncusunun topu elle oynaması hakeme kapalıydı VAR da devreye girmedi.

Fenerbahçe-Galatasaray

Halil Umut Meler

Çıkan rekor sayıdaki 13 sarı karta rağmen verilmeyenler de vardı. Bunda hakemin yönetimi değil futbolcuların stresli ve hatası rol oynadı. F.Bahçe lehine verilen penaltıda Vedat Muriç'in ayağına darbe olduğu için G.Saray lehine verilen penaltı da aynı kıstasları taşıdığından doğruydu. Yalnız Donk'un Deniz'e bilek üstüne kramponu ile Serdar Aziz'in hakemi itmesi direkt kırmızılıktı atlandı. 4. hakemi Koray Gençerler iyi çalıştı. Hakeme yardımlarıyla Deniz'e kırmızı, Belhanda'ya 2. sarıdan kırmızı doğruydu. Onyekuru-Adem değişikliğini 4. hakemin yanından yaptırmalıydı. Hatalı karar seyirci faktörü atlandı facia olabilirdi. Ersun Yanal'ın kırmızısı ile Fatih Terim'in sarısı doğru karardı.

Çaykur Rize-Başakşehir

Cüneyt Çakır

Aminu'nun Demba Ba'yı düşürüşüne verilen penaltı tartışmasızdı. Pek uygulanmayan kaleciye pası iyi değerlendirdi. Başakşehir'i lider yapan müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

Kasımpaşa-Denizli

Atilla Karaoğlan

Nihayet galibiyetle tanışan Kasımpaşa'nın müsabakasında maç sonrası takımların şikayeti olmayan iyi bir yönetim gösterdi.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları