Sertliğin önlenmesi

Oyun kaideleri futbolda 17’dir. 18. kaide şayet olsaydı, ‘aklı selim’ en önemlisi olurdu. Futbolda hakem, evvel emirde iki şeyi temin etmekle sorumlu olacaktır. Birincisi; kaidelerin anlam ve ruhunu üstün tutmak. İkincisi; oyuncuların sağlığını garanti altına almak. Bu nedenle hakemler faullü hareketlerde enerjik bir şekilde sertliğe mani olmalı. Zaten FIFA kaba ve kırıcı tarzda oyuncuları korumalarının en önemli görevleri olduğunu defalarca ifade etmiştir. Bu tarz oyun şeklinde hakem reaksiyonunu daha 1. dakikadan itibaren göstermeli. Hakemler yazdığım şu 4 maddeyi çok iyi değerlendirirse, bu sert futbolu daha iyi çözer.
1. Oyuncu top oynamak mı istiyor? 2. Rakibe kuralların yasakladıklarıyla mı engel olmak istiyor? 
3. Rakibi dikkate almadan mı oynuyor? 4. Rakibi sakatlamaya mı çalışıyor?  İşte bunları çözebilen hakem, sertliği önleyen hakemdir.

 

Akhisar Belediye-Kayserispor
M.İlker Coşkun

Akhisar’ın attığı ikinci gol yanlış kalkan bayrak nedeniyle iptal edildi. Yazık oldu. Kenan ceza alanına girerken düşürülüyor. Penaltı da çalınmıyor. Akhisarlı Bilal’in rakibinin ayağını kırarcasına tabanına da kırmızı kart gösterilmiyor.

 

Beşiktaş-Kardemir Karabük
Yunus Yıldırım

Karabüklü Yiğit, 90 dakika kart görmek için elinden gelen sertliği göstersede hakem elini cebine atmadı. Top çizgiyi geçmediği halde kalkan yanlış bayrakla gol iptal oluyor. Erdem’in iki sarıdan atılması doğru da, aynı oyuncu daha önce sarı kart alması lazımdı.

 

Kasımpaşa-SB Elazığspor
Hüseyin Göçek

Vermiş olduğu penaltı ve Bilica’ya sarı kartı doğru. Çok iyi bir müsabaka yönetti.

 

Bursaspor-Galatasaray
Fırat Aydınus
Aşırı rüzgar belki hakemin işini zorlaştırdı. Fauller ve kartlarda standart kararlar veremedi. Müsabaka başında Elmander’in hareketi faul değildi. Galatasaray’ın golü iptal oldu. Bursa’nın Aziz ile attığı gol de geçerli olmalıydı. Kaleciyi bozan bir hareketi yoktu.

 

Orduspor-Gençlerbirliği
Tolga Özkalfa
Kulusic’e gösterdiği ikinci sıradan kırmızı doğru karardı. Petroviç’in ceza alanında el ile oynadığı penaltıyı belki de pozisyon kapalı olduğu için değerlendiremedi.

 

Eskişehirspor-Mersin İ.Y
Barış Şimşek
Golsüz biten müsabakayı hatasız yönetti.

Trabzonspor-Gaziantepspor
Özgür Yankaya
Rahat bir müsabaka  çıkardı. Haftanın iyilerindendi.

 

Fenerbahçe-Sivasspor
Cüneyt Çakır

Fenerbahçe lehine verilen kritik frikikte elle oynama yoktu. Ziegler ve Egemen kart görmeleri gerekirken, göremedi. En önemlisi Sow’un sarı kart bile almadığı pozisyon kırmızı olurdu.

 

MP Antalyaspor -İstanbul BB
Mete Kalkavan
Verdiği penaltı kararı yüzde 100 doğru. Ekrem’in kolu açık olduğu için o pozisyon da penaltı olmalıydı. Ancak Kalkavan bunu göremedi. 

Yazarın Diğer Yazıları