Birçok kişi yıllarca kuyrukta beklerken kimler jet hızıyla A Lisansı aldı. Türk futbolunu karıştıracak iddia. TFF

Birçok kişi yıllarca kuyrukta beklerken kimler jet hızıyla A Lisansı aldı. Türk futbolunu karıştıracak iddia. TFF
Türkiye Futbol Federasyonu’nun antrenör adaylarının lisans almaları için açılan kurslarla ilgili ortaya flaş bir iddia ortaya atıldı. Futbolu bıraktıktan sonra Galatasaray’a yardımcı antrenör olan Selçuk İnan’a jet hızıyla B ve A lisansı verildiği öğrenildi.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun antrenörlük kursları ve verdiği antrenörlük sisanslarıyla ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı. Söz konusu iddialar federasyonun lisansları hangi şartlarda verdiğini tartışmaya açtı.

Gazeteci Mustafa Çevik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda federasyonun bazı isimlere jet hızıyla lisans verdiğini berlirtirken, bazı isimlerin ise yıllarca bekletildiğini iddia etti. Çevik, yaptığı paylaşımda Selçuk İnan’ın futbolu bıraktıktan sonra jet hızıyla hem B hem de A lisansı aldığını vurguladı.

Mustafa Çevik, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Selçuk İnan ülke futbolunda efendiliğiyle en sevdiğim isimlerin başında gelir.2 ay önce futbolu bıraktı B diploması yokken 15 günde TFF jet kursu ile hem B hem A aldı ve Galatasaray’da yardımcı antrenör oldu. Yıllardır arkası olmayan A kursu için bekleyen antrenörlerin günahı ne

Gerard, Berkgamp, Xavi Alonso gibi dünya starları U12,U15 takımlarından dan başlıyor B diploması İçin vize için süre dolduruyor. Bizde Abra Kadabra hopala paşam malkara Keşan 15 günde istediğini alıyorsun.5 sene bekleyen antrenörler var kurs için. Bunun adı emeksiz kazançtır

Demek Erman Kılıç, Tuna Üzümcü; Gerard ve Berkgamp’tan daha büyük şöhrete sahiplermiş ne diyeyim? Oktay Derelioğlu gibi bir isimde kula minnet etmediği için sağa sola alo demediği için 4 yıldır Pro Lisans için sıra gelsin diye beklesin.

mustafa1.jpgmsutafa2.jpgmustafa3.jpgmustafa4.jpg

ENGİN ÖZDEMİR İSYAN ETTİ

Mustafa Çevik’in paylaşımına yorum yapan engin Özdemir ise A Lisansı almak için 4 sene uğraştığını belirterek şunları söyledi:

“Burası Türkiye biz 4 yıl altyapı çalıştık anca A aldık. Buradaki gibi lisans çalıştırmadık. Bir kulüpte gerçekten 4 yıl U15 çalıştırdık. Şimdi pro için bizden daha çok milli olanları bekleyeceğiz ne kadar çalıştığımız bir önemi yok”

engin-001.jpg

Mustafa Çevik ise buna yanıt olarak “Haksız mı Engin Özdemir isyanında!!! Ligde 250 maç oynamış,8 kez Milli Takım’a çağrılmış, Bundesliga geçmişi var ve altını çizerek söylüyorum tepeden değil aşağıdan gelerek Alt Yapı çalıştırarak antranörlüğe başlamış. bu antrenörün suçu ne Hamit Altıntop’la arkadaş olmaması mı?

engine-yanit.jpg

FEDERASYONUN MEVZUATI NE DİYOR

Türkiye Futbol Federasyonu’nun mevzuatına göre, bir kişinin antrenör olması için belirli kurslardan ve eğitimlerden geçmesi gerekiyor. Futbolculuk geçmişi olmayanların ilk olarak TFF Grassroots C Kurusu’nu almaları gerekiyor. Bu belgeyi alan antrenörler amatör kulüplerin tüm yaş kategorilerinde ve Kadınlar Ligi'nde yardımcı antrenör olarak çalışabiliyor.

Buradan sonra ise UEFA B Antrenrölük belgesi alınıyor. TFF Grassroots C kurusnu bitirip antrenör olanların B Lisansı almaları için 3 yıl beklemeleri gerekiyor. B lisansını alanlar ise şu görevleri yapabilirler:

 Profesyonel kulüplerin 15 yaş altı (U15) takımlarında görev alabilir.

Amatör kulüplerin her yaş grubundaki takımlarında teknik sorumlu olarak görev alabilir.

2. Lig ve altındaki liglerdeki takımlarda yardımcı antrenör görev alabilirler.

UEFA A lisansı almak isteyenlerin ise en az 3 yıl B lisansı ile çalışmaları gerekiyor. A lisansına sahip olanlar ise Milli takımlar, Süper Lig ve TFF 1. Lig takımlarında yardımcı teknik direktör olarak görev alabilir.

UEFA Pro lisansa sahip olmak için ise A lisansıyla en az 3 yıl çalışılması gerekiyor. Pro Lisans kursunda 360 saatlik eğitim veriliyor. Pro Lisans ile her ligde A takım teknik direktörlüğü yapılabiliyor.