"Sevgili kardeşim Elon Musk" ve lazer silahı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Erdoğan, "Sevgili kardeşim, Tesla ve SpaceX'in Kurucusu Elon Musk ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Görüşmede, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususları ele aldık." dedi.

Musk, 2017 yılında da Ankara'da, Erdoğan ile görüşmüştü.

***

Bu arada, Elon Musk'ın şireketi SpaceX'in uydu bazlı küresel internet projesi  Starlink'e ait uyduların uzaya gönderilmesine devam ediliyor. Independent'ta yer alan habere göre geçtiğimiz günlerde Starlink fırlatışında uydular ilk defa kutup yörüngesine yerleştirildi ve lazer teknolojisi ilk defa kullanıldı.

Şirketin sahibi ve CEO'su olan Elon Musk,  SpaceX'in son Starlink internet uydu grubunun lazerlerle donatıldığını açıkladı ve "Uydular arası lazer bağlantıları var, bu nedenle kutuplarda yer istasyonlarına ihtiyaç duymuyorlar" dedi.

Şirket, şimdilik ABD, Kanada ve İngiltere'de özel bir anten cihazı satın alan sınırlı sayıda kullanıcıya hizmet sunuyor.

SpaceX, Starlink projesi çerçevesinde toplamda 12 bin internet uydusu fırlatmayı planlıyor. Daha önceki açıklamalarda uydu sayısının 60 bin olacağı bildirilmişti.

***

Lazer deyince akla sadece haberleşme gelmesin. Şimdi lazer sistemi, uçakları veya SİHA'ları havadayken bozmak ve düşürmek için kullanılıyor. Hatta iddiaya göre sistemi Türkiye başarıyla uyguladı bile… İşte 13 Ağustos 2019 tarihli Yenişafak'tan bir haber:

"Lazer silahını ilk kez Türkiye kullandı: Vurup düşürdük! Türkiye'nin geliştirdiği lazer silahının, Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu güçlerine destek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kullanılan Çin Yapımı silahlı insansız hava aracı Wing Loong II'yı Libya'da düşürdüğü iddia edildi.

Askeri teknolojiyle ilgili analizleri ile tanınan ArmyRecognition adlı sitenin haberine göre, olay 4 Ağustos 2019'da meydana geldi ve dünya savaş tarihinde ilk defa yaşandı. Hedefi etkisiz hale getirmek için yoğun ısı yayarak yanması ya da arızalanması mantığıyla çalışan lazer silahlar, başta Çin ve ABD olmak üzere bazı ülkeler tarafından son yıllarda ar-ge çalışmalarının odak noktalarındandı."

Son resmi açıklamalara göre ise Bayraktar TB2'den atılan lazer arayıcı başlığa sahip MAM-L, Saroz Körfezi'ndeki Hedef Adası'na yerleştirilen hedefi, lazer işaretleme ile yüksek irtifa ve uzak mesafeden tam isabetle vurdu.

Bu arada lazer sisteminin menzilinin 14 kilometreden 15 kilometreye çıkarıldığı da bildirildi. Oysa bugün piyasada satılan, çocukların elindeki lazer kalemlerin menzili de 15 kilometre!

***

Biz konuyu geçen yıl Haziran ayında yine Elon Musk'ın SpaceX şirketi, tarafından Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne ait Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden uzaya "Crew Dragon" adlı kapsülle iki astronot gönderilmesi sırasında ele almış ve "Elon Musk'ın uzaya gönderdiği uydular, elektromanyetik dalga ve lazer ışını kullanma yeteneğine sahip! Bütün dünya, ejderhanın avını kollarıyla sarması gibi uydular üzerinden elektromanyetik dalgalar ve lazer ışınlarıyla kontrol altına alınırken, virüs tehdidiyle korkutulup evlerine hapsedilen, sonra da 'maske takıp çıkabilirsiniz' denilen insanlar, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'nın dünyayı avucunun içine almasına alkış tutuyor!" demiştik.

Gerçi Elon Musk, lazer sisteminin haberleşme amacıyla kullanıldığını açıkladı ama bu durum, lazerin aynı zamanda silah olarak kullanılabileceği gerçeğini değiştirmiyor. Türkiye şimdilik lazer işaretleme sisteminde 15 kilometre menzilde ama ülkenin gündemi, gazetecilere saldırılar ve CEHAPE!

Yazarın Diğer Yazıları