Ugandalı genç kadın kanser tedavisinde umut ışığı oldu

Ugandalı genç kadın kanser tedavisinde umut ışığı oldu
Shamim Nabuuma Kaliisa, rahim ağzı kanserini teşhis etmek için çığır açan bir teknoloji kullanarak Afrikalı kadınlara umut verdi.

Sahra Altı Afrika''da rahim ağzı kanseri, kadın kanser ölümlerinin birincil sebebi. Community Healthcare Innovation Lab (CHIL) Yapay Zeka Grubu''nun kurucusu Shamim Nabuuma Kaliisa, bunu değiştirmeyi görev edindi.

Independent’in haberine göre, Annesini 13 yaşında rahim ağzı kanserinden kaybeden ve tıp fakültesindeyken meme kanserinden kurtulan Nabuuma Kaliisa, şimdi 26 yaşında ve Uganda kırsalındaki diğer kadınların taramalara ve test tesislerine erişimleri olmadığı için kanserle yaşamanın acısını çekmesine izin veremeyeceğine karar verdi.

CHIL AI tümüne çeşitli ortamlarda erişilebilen sohbet robotları aracılığıyla Yapay Zeka rehberli danışma, Otomatik Yönlendirme, Otomatik Radyoloji Raporları, Yorumlama laboratuvarı ve Otomatik İlaç Siparişi gibi hizmetler sunmak için en son teknolojik gelişmeleri kullanıyor. Sistem ayrıca engelli hastalara daha önce erişemedikleri tele-sağlık hizmetlerine erişim imkanı da sunuyor.

CHIL AI sohbet robotu, görme ve yazma engellilerin yalnızca sesli komutları kullanarak hizmetlere erişmesine ve bu hizmetler arasında gezinmesine olanak tanıyor. Ayrıca CHIL AI, rahim ağzı kanseri numunelerini uzak kırsal alanlardan laboratuvarlara taşımak için rehberli e-onkoloji hizmetleri ve drone destekli ulaştırma kullanıyor.

2019''da tüm kanser ölümlerinin %70''i gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmişti. Erken teşhisin önündeki engeller arasında mali imkanlar, test tesislerine uzaklık ve hatta kanser tedavilerine ilişkin en temel bilgiler yer alıyor. Ugandalı birçok genç kadın, kanser olduğunu ancak kanserin tedavi edilemez olduğu ileri evrelerde fark ediyor.

CHIL AI, rahim ağzı ve meme kanseri için evde test kitleri üreterek hizmet vermeye başlamıştı. Daha sonra da Keti adı verilen yapay zeka destekli mobil uygulaması aracılığıyla kadınların onkoloji uzmanlarına danışmasına, numuneleri toplatıp laboratuvarlara göndermesine ve test sonuçlarını yorumlatıp sırada atılması gereken adımlarla ilgili tavsiyeler almasına imkan tanımıştı.