Eyvah! Sibirya'da ormanlar alev alev! Daha başımıza neler gelecek?

Eyvah! Sibirya'da ormanlar alev alev! Daha başımıza neler gelecek?
Tarihinin en sıcak yılını yaşayan Sibirya’da sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üstünde seyrediyor. Rusya, bu nedenle haftalardır Sibirya genelinde meydana gelen yangınlarla mücadele etmek için bölgeye yağmur bulutları ektiğini açıkladı. Dünyanın en soğuk yerleşim bölgesinde geçen ay sıcaklıklar 38 dereceyi göstererek rekor kırmıştı.

Rus yetkililer, itfaiyecilerin Sibirya'daki şiddetli orman yangınlarınıyla mücadale edebilmek için yapay yağmur bulutları ektiğini açıkladı.  

YANGINLAR 158 NOKTADA SÜRÜYOR
Rus Ormancılık Ajansı, Cuma günü itibariyle 46 bin 261 hektarı kapsayan alanda  158 orman yangının devam ettiğini belirtti. Yapılan açıklamada, yapılan çalışmalarla geçen haftanın başında ortaya çıkan yangınların üçte birinin kontrol altına alındığı duyuruldu.

w7ops-bnyeabxx4ix2wnya.jpg

İtfaiyeciler, Sibirya'nın Krasnoyarsk ve Irkutsk bölgelerinin kuzey kısımlarında çıkan  yangınları kontrol altına alabilmek için uçaklarla dolaşarak bulutlara içinde ateş söndürücü kimyasalların bulunduğu çeşitli gazlar yükledi.

ansiygomaeshqifyrfh7hq.jpg

YÜKSEK SICAKLIKLAR VE NEMLİ HAVA YANGINLARI ARTIRDI

Sibirya’da mevsim normallerinin üzerinde devam eden sıcaklık ve kuru havanın azalması, yangınların bölgeye yayılmasına ve kuzey Rusya'yı örten Boreal ormanına ve tundralara yayılmasına neden oldu.

fw3ddekqheqzkgc6cw3ybg.jpg

7 BÖLGEDE ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Geçen hafta,  Krasnoyarsk ve Yakutsk da dahil olmak üzere Sibirya’nın yedi bölgesinde yangınlar nedeniyle acil durum ilan edilmişti.