Aşırı yağış öncesi ve sonrası bunları yapın Yağış ve Sel Riskine Karşı Alınacak Önlemler

Aşırı yağış öncesi ve sonrası bunları yapın Yağış ve Sel Riskine Karşı Alınacak Önlemler
İmkanlarımız ölçüsünde her birimiz farklı hayatlar yaşasak da afetler söz konusu olduğunda, yılların birikimiyle elde ettiğimiz farklılık ve ayrıcalıkların bir anda ortadan kalktığına tanıklık ederiz. Çöken yollar, su altında kalan alt geçitler, olumsuz etkilenen trafik ayrım yapmadan herkesi aynı ölçüde olumsuz etkiler. Peki böyle durumlarda ne gibi önleler almalıyız? İşte o bilgiler…

EVİNİZİ ŞİDDETLİ YAĞIŞLARA HAZIRLAMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

Su sızıntısının ilk belirtisinin, badanadaki renk değişikliği veya halka biçimli görünüm olduğunu aklınızda bulundurun. Söz konusu durumu gözlemlemeniz halinde vakit kaybetmeden gerekli tadilat işlemini başlatın. Su ve drenaj kanallarının yanı sıra çatınızı düzenli olarak kontrol edin, varsa ilgili bakımları yaptırın. Kapı ve pencerelerin suyu sızdırmayacak biçimde sağlam olduğundan emin olun.

ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE BİR SEL TEHLİKESİ YAKLAŞTIĞINDA BUNLARI YAPIN

Yaralanmalarda kullanmak üzere küçük bir ilk yardım çantası hazırlayın. Tahliye edilme olasılığına karşın kullandığınız reçeteli ilaçları acil durum çantanıza eklemeyi unutmayın. Elektrik kesintisi yaşanması halinde kullanabileceğiniz bir el feneri ve şarj edilebilir piller edinin. Mümkünse, dış mekan mobilyalarını içeriye alın. Önemli eşyalarınızı olası bir taşkından etkilenmeyecek bir yükseklikte muhafaza edin.

Ev veya işyerinizi boşaltmanız istenirse, elektrik ve doğalgaz bağlantınızı kapatın.

Tahliye uyarılarına dikkat edin. Herhangi bir su baskını ihtimali varsa, hızlıca daha yüksek bir zemine geçin.
 

ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE SEL SIRASINDA BUNLARI YAPMALI

Bölgenizde bir sel varsa, daha yüksek bir zemine ulaşarak tehlike geçene kadar bekleyin. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, uzun ağaçların ve elektrik direklerinin altında durmaktan kaçının. Kanallar, bodrum ve alt geçit benzeri noktaların risk taşıdığını aklınızda bulundurun. Ne kadar derin olduğunu ve suyun altında neyin size zarar verebileceğini kestiremeyeceğinizden, su altında kalan alanlardan geçmeyin. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun dahi yetişkin bir insanı devirebilecek güçte olduğunu unutmayın. Suda yürümek zorunda kalırsanız, mümkünse önünüzdeki zeminin sertliğini kontrol etmek için bir çubuk kullanın ve suyun hareket etmediği yerleri tercih edin. Asla akan suyu aracınızla geçmeye çalışmayın. Gerçekleşen ölümlerin %80’i araç içinde gerçekleştiğinden, sel suları arabanızın etrafında yükselirse, aracı terk ederek daha yüksek bir zemine geçmeye çalışın. Islaksanız veya suyun içerisindeyseniz elektrikli ekipmanlara dokunmamaya gayret edin.

AŞIRI YAĞIŞ VE SELDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

Evinize, yalnızca yetkililer güvenli olduğunu söylediğinde geri dönün. Karanlıktaysanız mum yerine el feneri kullanın. Gaz sızıntılarına karşı tedbirli davranın. Gazın kapalı olduğundan ve alanın gerektiği gibi havalandığından emin olmadıkça sigara içmeyin. Bir yetkili tarafından kontrol edilene kadar elektrik hatlarından uzak durun. Sel sularıyla temas etmekten kaçının. Çeşitli bulaşıcı organizmaların genellikle taşkın suyunda gelişerek, insan sağlığını tehdit ettiğini aklınızda bulundurun. Taşkınla gelen çamur, lağım suyu ve kimyasal maddeler içerebilir. Sel suyuna temas etmiş olan her şeyi temizleyin ve dezenfekte edin. Konserve dahil su ile temas etmiş bütün gıda malzemelerinizi atın. Su baskınlarının azaldığı alanların risk barındırabileceğini unutmayın. Örneğin hasar görmüş yollar, araçların ağırlığı altında çökme tehlikesi oluşturabilir. Binanızın ve evinizin içinde kalan suyun yol açacağı küf riskine karşı tetikte olun. Bir nem alma cihazı, fazla suyun giderilmesine ve küf oluşumunun en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.

İlgili Haberler