Sigara içenleri bekleyen ölümcül tehlike: Adı bile bilinmiyor ama akciğerleri kömür ediyor

Sigara içenleri bekleyen ölümcül tehlike: Adı bile bilinmiyor ama akciğerleri kömür ediyor
Son gerçekleştirilen araştırmada, sigara içenlerin yüzde 80’inin akciğer hastalığı olan Pulmoner Fibroz’i bilmediği ortaya çıktı. Ancak uzmanlar, hastalığın?

Her yönü ile sağlığa zararlı olan sigara ile çarpıcı bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak yapılan bir araştırmada, sigara içenlerin yüzde 80’inin Pulmoner Fibroz hastalığını bilmediği ortaya çıktı. Ancak uzmanlar, sigara içenlerin bu hastalık konusunda kesinlikle bilgi sahibi olması gerektiğini aksi takdirde hastalığın ölümcül sonuçları olduğunu vurguluyor.

Sigara içmeyen insanların da fazla bilmediği hastalıklar arasında yer alan Pulmoner Fibrozun belirtileri arasında nefes darlığı, kuru, kronik öksürük ve yorgunluk bulunuyor.

Hastalık ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Amy Hajari Case, “"Sigara içenler genellikle tütün kullanımının akciğer kanseri, KOAH ve amfizem gibi hastalıklara yol açabileceğinin farkındadır. Bununla birlikte, sigara içenler kuru ve aşırı öksürük gibi PF'ninkilere benzer kronik semptomlar yaşadığında, bu durumları hekimlerine hemen bildirmelidirler” dedi.

UZUN SÜRE KÜFE MARUZ KALANLAR DA DİKKAT ETMELİ

Sigarayı bırakmak, zamanla eriyen akciğer fonksiyon kaybını azaltarak ve sağlıklı bir kan oksijen seviyesini korumak için çok önemli olan akciğer kapasitesini artırarak her yaşta genel sağlığı ve yaşam kalitesini artırabilir. Tütün alışkanlığından vazgeçmek, aylar hatta yıllar sürebilen hava yolu iltihabını da azaltabilir. Sigara içmek Pulmoner Fibrozun tek nedeni değildir. Diğer önemli risk faktörleri şunlar;

Asbest, silika, kömür tozu, Berilyum ve sert metal tozları dahil inorganik tozlara maruz kalmak, Uzun bir süre küf, bakteriler, hayvan proteinleri (özellikle kapalı mekanlarda veya kafesli kuşların olduğu yerlerde) solumak gibi çevresel maruziyetler, Yaşlılık, Pulmoner fibrozun 60 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkması ve Ailede interstisyel akciğer hastalığı olanlar.

PULMONER FİBROZ NEDİR?

Pulmoner fibrozis, akciğerlerdeki küçük hava keselerinin (alveoller) duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesiyle meydana gelir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırır. Dolayısıyla vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz.