Sigaraya kafa tutan müthiş besinler. Resmen antioksidan deposu. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak açıkladı

Sigaraya kafa tutan müthiş besinler. Resmen antioksidan deposu. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak açıkladı
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, sigaranın vücutta yarattığı tahribata karşı vücut dostu besinlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Çağımızda tüketilen en zararlı ürünlerin başında gelen sigara, vücutta geri dönülemeyecek hasarlara neden oluyor. Uzmanlar, sigara kullananlara ‘acilen bırakmaları’ uyarısında bulunurken, geri dönülemez zararlarla ilgili uyarılarda bulunuyor.

Doğada bulunan ve sigara karşı vücut dostu olduğu bilinen birçok besin de mevcut. Uzman diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, mutlaka tüketilmesi gereken antioksidan deposu besinlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

MUTLAKA TÜKETİN DENİLEN BESİNLER

Milliyet’te yer alan habere göre sigara ve alkol kullananlar, bol sebze ve meyve tüketerek serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan zengin beslenmeli. Aynı zamanda alkol de vitamin ve mineral emilimini olumsuz etkiler. Özellikle B grubu vitaminlerinin eksikliği sıkça görülür. Bu nedenle yulaf, tam buğday ekmeği gibi B1 vitamini; ceviz, keten tohumu, tahin gibi B6 vitamini; et, süt, peynir gibi B12 vitamini kaynaklarına da yer verilmeli. İşte alkol ve sigaranın zararlarına karşı tüketilmesi gereken besinler...

1.Kivi

Günlük C vitamini gereksinimi yetişkin erkeklerde 90 mg, kadınlarda ise 75 mg’dır. Sigara içenlerde ihtiyaç artığı için 35 mg ek yapılmalıdır.

Kivi tam bir C vitamini deposu olmasıyla (1 orta boy=60 mg C vitamini) sigara içenlerin bu ihtiyacını karşılamaları için birebirdir.

2.Koyu renkli üzümler

Sigara tüketimi ve kalp hastalıkları arasında güçlü bir ilişki vardır.

Koyu renkli üzümlerde bulunan resveratrol ise güçlü bir kalp-damar sistemi koruyucusudur.

3.Kayısı

Antioksidan özellik gösteren likopen, beta karoten, A, E vitamini içeriğiyle sigara ve alkolün neden olduğu oksidatif stres ile savaşır.

4.Bal kabağı

Antioksidan özellik gösteren A, C, E vitaminlerinden zengindir.

Lutein ve zeaksantin karotenoidlerinden zengin içeriğiyle tam bir antioksidan deposu olan bal kabağı, alkol ve sigaranın zararlı etkilerinden vücudu korur.

5.Soğan

Önemli antioksidanlardan flavanoidler (antosiyaninler ve kuarsetin) ve alkil/alkalen sistein sülfoksitler bakımından oldukça zengin bir sebzedir.

Bu sayede sigara ve alkolün neden olabileceği kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

6.Enginar

İçeriğindeki ciarin adlı madde sayesinde alkolün karaciğer üzerinde yarattığı tahribattan karaciğeri korumaya yardımcı olur.

7.Keçiboynuzu

Akciğeri temizleyerek sigaranın akciğerler üzerindeki zararlı etkisini azaltır.

9.Zerdeçal

İçeriğindeki kurkumin karaciğeri alkolün verdiği hasara karşı korur.

8.Zencefil

Akciğerlerin nikotinden temizlenmesini sağlar ve aynı zamanda sigara içme isteğini azaltır.

10.Su

Sigaranın içeriğindeki nitrik oksit, hidrokarbonlar, aldehidler, fenollar, kinon ve semikinon gibi radikalleri ve alkolü vücuttan uzaklaştırmada en etkili silah sudur.

Bu nedenle günde en az 2-5,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

 

 

 

Günün Karikatürü
Yeniçağ karikatur / Emre Ulaş
Tüm Hakları Saklıdır ©
Yeni Çağ Gazetesi

İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel: (0212) 452 40 40
Faks: (0212) 452 40 58