Cam kayaların sırrı çözüldü: Issız çölde bulunmuştu

Cam kayaların sırrı çözüldü: Issız çölde bulunmuştu
Şili'deki Atacama Çölü’nde nasıl oluştuğu ve nereden geldiği anlaşılamayan camsı kaya parçaları tespit edilmişti. Bu cam kayaların sırrı çözüldü. İddialara göre bölgenin üzerinde bir kuyruklu yıldız patladı.

Hakemli bilimsel dergi Geology’de yayımlanan bulgulara göre; Şili''deki Atacama Çölü üzerinde kuyrukyıldız patladı. Havada meydana gelen patlama sırasında çöle saçılan ve silikat cam bileşenlerini içeren malzemelerin yüzeydeki toprakla etkileşime girerek bu sıradışı manzarayı oluşturduğunu ifade edildi.

Daha önce bu cam parçalarının civardaki otlakların yanmasıyla veya volkanik patlamayla meydana gelmiş olabileceği düşünülmüştü. Ancak dünya dışı bir varlığın da üzerinde durulmuştu.

Çölden toplanan cam parçalarının bileşenlerini inceleyen bilim insanları, bu örneklerde tespit ettikleri mineralleri, NASA’nın Stardust görevinde Wild 2 adlı kuyrukluyıldızdan alınan örneklerdeki minerallerle karşılaştırdı ve aslında hiç beklemedikleri sonuçlara erişti.

ABD''deki Brown Üniversitesi''nden ve araştırmanın yazarlarından Jeolog Pete Schultz, "Yüzeyin hemen üzerinde patlayan bir ateş topundan yayılan termal radyasyonun ve rüzgarların oluşturduğu camların artık Dünya üzerinde ilk kez net bir kanıtı var" şeklinde açıklama yaptı. Açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü:

Böylesine geniş bir alanda böyle çarpıcı bir etki yarattığına göre gerçekten büyük bir patlamaymış.

İlgili Haberler