Şili’deki gösterilerde şiddet tırmanıyor!

Şili’deki gösterilerde şiddet tırmanıyor!
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın metro ücretlerine yüzde 4 zam yapmasının ardından çıkan protesto gösterileri şehrin dört bir yanına yayıldı. Bir elektrik firmasının genel merkez binasını yakan göstericiler daha sonra bir metroyu ateşe verdi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera geçtiğimiz günlerde metro ücretlerine yüzde yüzde 4 zam yapıldığını açıklamıştı. Zam yürürlüğe girmeden Şili vatandaşı lise ve üniversite öğrencileri başkent Santiago’da gösterilere başladı. Sokağa çıkan binlerce vatandaş ülkede artan yaşam pahalılığı ve düzensiz kamu hizmetinden kaynaklanan genel memnuniyetsizliklerini dile getirdi. 

“BU BASİT BİR GÖSTERİ DEĞİL”

Reuters haber ajansına  konuşan antropoloji öğrencisi Karina Sepulveda, "Bu, metro bilet fiyatlarının artmasından kaynaklanan basit bir gösteri değil. Bu, toplumun başta en fakirlerinin yıllarca maruz kaldığı baskının dışavurumudur" dedi.

“ENERJİ FİRMASI ve METRO ATEŞE VERİLDİ”

Ekonomik sebeplerden dolayı yaşam standartlarının düştüğünü belirten binlerce Şili vatandaşının katıldığı gösteriler ayaklanmaya dönüştü.  Önce şehrin merkezinde bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verildi. Daha sonra ise park halinde duran bir metro göstericiler tarafından ateşe verildi. Şili makamlarının aktardığı bilgiye göre iki olayda da yaralanan olmadı. Fakat şehrin birçok yerinde çıkan diğer olaylarda hayatını kaybeden kişi sayısı 8’e çıktı.

ÇEŞİTLİ YERLERDE “ACİL DURUM” İLAN EDİLDİ

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, gösterilerin şiddetlenerek devam etmesi üzerine ülkenin çeşitli bölgelerinde "acil durum" ilan etti ve bu bölgelerin güvenliğini orduya teslim etti.

BAŞKAN PINERA GERİ ADIM ATTI  ZAM ASKIYA ALINDI

Ülkedeki protesto gösterilerine ilişkin basın açıklaması yapan Şili Devlet Başkanı Pinera “Amacımız son günlerde baş gösteren şiddet ve vandalizmin neden olduğu ciddi duruma bir çözüm bulmak ve birlik olduğumuzu göstermektir.” İfadesini kullandı.

Pinera ayrıca metro ücretine yapılan zammın askıya alınmasını öngören kanun tasarısının Kongreye iletildiğini bildirdi. Böylelikle zammın askıya alınacağını kaydetti.

GÖSTERİLERDE ŞİDDET GİDEREK ARTIYOR

Gösterilerde 40 süpermarket ile dükkanların yağmalanıp yakıldığı, toplam 70 şiddet olayının yaşandığı belirtildi. Santiago'da birçok toplu taşıma seferi askıya alındı ve uluslararası havaalanındaki bazı uçuşlar mürettebatın yetersiz olması nedeniyle iptal edildi.