Siluet izdihamı

Siluet izdihamı

Merkez Bankası''nın faizleri toplamda 400 baz puan düşürmesi sonucunda kamu bankalarının konut kredilerini de indirmeleri konut satışlarına olumlu yansıyabilir.

Peki, vatandaşlar hangi güvenilir müteahhidin hangi projesinden konut almayı tercih ederler?

Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle birçok sektör özellikle dolarda yaşanan artışın oluşturduğu belirsizlikte hareket edemez hale gelmiştir.

- En önemlisi de kuşku yok ki ekonominin lokomotifi inşaat sektörüdür.

Çoğu inşaat firması çimento ve demir fiyatları ile tüm girdilerindeki artışa bağlı olarak ayrıca halkın alım gücünün de düşmesi nedeniyle, yeni proje yatırımlarından uzak durmaktadır.

- Devam etmekte olan binlerce konutluk projeler maalesef ekonomik kriz nedeniyle durdurulmuştur.

Merkez Bankası her ne kadar faizleri düşürse de yüksek enflasyon ortamında geliri eriyen halkın kredi borcuna girerek yeni ev almaları çok zor gözükmektedir.

Geçtiğimiz günlerde medyada yer alan bir habere göre, İstanbul''da Başakşehir OYAK Kent tanıtımında yaşanan izdiham sebebiyle "Siluet" projesinin ertelendiği açıklandı.

- Ekonomik kriz ortamında bu konut projesindeki izdiham ilgimi çekti.

Bugüne kadar OYAK''ın gerçekleştirdiği kaliteli inşaat projeleri gerek bulunduğu mevkiye gerekse yatırımcısına değer katıyor…

OYAK yetkililerinden aldığım bilgiye göre;

-Bu ekonomik kriz ortamında inşaat projesinin OYAK tarafından başlatılması nedeniyle başta kendi üyeleri olmak üzere yüzlerce vatandaş, beklenenin üzerinde bir ilgi gösterince izdiham oluşunca tanıtım ertelenmiş.

Yetkililer, "OYAK Çimento ve ERDEMİR gibi dev sanayi kuruluşlarıyla kendi bünyesinden temin ettiği malzemenin ve işçiliğin kalitesiyle de potansiyel müşterilerinin zihninde soru işaretine yer bırakmadan projelere yatırım yapmaktadır" dediler.

OYAK inşaat grubunun faaliyetleri konusunda aldığım bilgilere göre;

-2011-2016 yılları arasındaki ilk beş yılda toplam bin 300 konut,

-2016-2021 ikinci beş yılda 3 kattan fazla artarak 4 bin 200 konuta ulaştı.

-2022-2026 yılları arasında ise 12 bin 492 konut planlanmaktadır.

-OYAK ürettiği bu projelerle tüm üyelerinin birikimlerine maksimum katkı sağlıyor.

Değerli okurlarım,

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 367 bin 500 muvazzaf subayı ile 82 bin 500 emeklisinin üye olduğu OYAK''ın yatırımlarına vatandaş elbette güven duymakta ve konut projelerine teveccüh göstermektedir.

Benzer emeklilik sistemlerine bakıldığında OYAK''ın üye birikimlerini değerlendirerek ulaştığı büyüklük ve verimlilik de dikkat çekmektedir.

Yetkililer şunları söylediler;

-"Üye birikimlerini kullanarak, kıymetlendirilen kendi yatırımı arsalar, kendi iştiraki olan fabrikalarda üretilen çimento ve demirle yapılan konutlar satılarak yüksek katma değerle üyelerine kâr payı olarak dönmektedir.

-Ülkemiz ve üyeleri açısından gurur duyulacak bu sistem ile ilgili düşünülmesi gereken, bütün bu imkânlar önceden de mevcut iken, 2016''da olan bayrak değişimi ile kendinden önceki beş yılı bir çırpıda üçe katladığı ve diğer sektörlerdeki projelerle kurumunu nasıl ileri taşıdığıdır."

Değerli okurlarım,

Kahraman askerlerimizin ve emeklilerinin her ay maaşından tasarruf ettiği bu gelir, hem kendilerine hem de milletimize değer katıyor, ülkemize istihdam sağlıyor.

"Meyve veren ağaç taşlanır" denir ya OYAK projeleri de anlaşılan bu durumda.

Ancak şunu da açıkça vurgulamam gerekir.

"Siluet projesi" tanıtımı çok amatörce yapılmaya çalışılmış ve izdiham da eleştiriler de bu yüzden olmuş.

Bundan sonraki tüm projelerde OYAK yetkilileri, izdiham yaratmayacak şekilde çok daha profesyonelce tanıtım planlayabilirler.

OYAK yetkilileri, tanıtımlarını ulusal medya aracılığı ile yapmalı, hatta satışları da oluşturulacak özel bir web sayfası üzerinden şeffaf şekilde yapmalılar.

OYAK o kadar önemli bir kurum ki hiçbir şekilde eleştirilere muhatap kılınmamalı.

Yazarın Diğer Yazıları