Şimdi de aşı olmayanı işten çıkarmakla tehdit ediyorlar!

Uluslararası Af Örgütü'nün Almanya temsilciliğinin, 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle açıkladığı raporda, "İnsan hakları konusunda zaten ön hastalıkları olan ülkelerde pandemi yıkıcı etkilere sebep oldu" denildi.

Raporda, Almanya'da dolaşım ve toplanma özgürlüğü gibi hakların kısıtlandığına, Türkiye, Venezuela, Tanzanya ve Nijer'de pandemi nedeniyle eleştirel haberler yapan gazetecilerin adli soruşturmalara maruz kaldığına işaret ediliyor.

Türkiye'deki kısıtlamalar, illerde hıfzıssıhha kurulları tarafından alınan kararlarla da kısıtlanabiliyor.  Mesela Trabzon'da, kentin en işlek yerlerinden Uzun Sokak ile Kahramanmaraş Caddesi'nde HES kodu uygulaması başlatıldı.

Bariyer yerleştirilen noktalarda denetim yapan polisler, HES kodu bulunmayan vatandaşların geçişine izin vermedi.

***

ABD ve İngiltere'de ise korona aşısı olmayanlar, medya üzerinden işten çıkarılmakla tehdit ediliyor!

ABD'de, CNBC'nin haberine göre Pew Araştırma Merkezi'nin son kamuoyu yoklamasına katılan her 10 kişiden dördü, "kesinlikle" ya da "muhtemelen" aşı yaptırmayacağını söyledi.

BBC'nin de yayınladığı tehdit nitelikli habere göre ABD yasaları işverenlerin çalışanlarını aşı olmaya zorlamasına izin veriyor. Bu, aşı yaptırmayan çalışanların işlerini kaybedebilecekleri anlamına geliyor. Haber, avukat görüşleriyle destekleniyor!

İngiltere'de BBC, "Zengin ülkeler aşı stokçuluğuna başladı, yoksul ülkelerde 10 kişiden sadece biri aşılanabilecek" temalı haberler yayınlıyor. Bu tür haberler, Türkiye, Endonezya ve Brezilya gibi ülkelerde milyonlarca insanın fiilen üçüncü faz deneylerinde kullanılmış olacağı gerçeğini gizlemeye yarıyor. Çin aşısının bilinen ilk denemeleri, Türkiye'de de yapılıyor. Kitlelerin aşılanması da daha büyük çaplı deneme anlamına geliyor... Brezilya, belki de bu sebeple aşı alımından vazgeçti...

***

Türkiye'de Anadolu Ajansı, "Türk bilim insanları, geliştirilen aşılara karşı ön yargılı olunmaması, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile alanında uzmanı hekimlerin verdiği bilginin referans alınması gerektiğini bildirdi." ana fikirli haberler yayınlıyor!

Gerçekte bir aşı karşıtlığı olmadığı halde, kimileri Aşık Veysel'in çiçek aşısı olmadığı için kör olduğunu hatırlatıyor!

Çok doğru ama çiçek aşısını Türkler bulmuştu. Sonradan İngiliz Edward Jenner, 1796'da Türklerin milattan önce bulduğu aşıyı bir daha keşfetmiş oldu.

Kolera ve vebaya karşı aşıyı geliştiren Ukraynalı Waldemar Haffkine idi. Haffkine, veba ve kolera aşılarını ilk olarak kendi üzerinde denedi. İngiltere hükümeti, kolera aşısının üçüncü faz denemelerinin, o zaman sömürgesi olan Hindistan'da yapılmasına izin verdi! Neyse ki aşı faydalı oldu ve kolera kaynaklı ölümler büyük ölçüde azaldı.

***

Hindistan'dan "gizemli hastalık" konulu bir de güncel haber var.

Hindistan'ın güneyindeki Andra Pradeş vilayetinde görülen hastalığın mide bulantısından anksiyeteye ve bilinç kaybına kadar varan çeşitli belirtileri var.

Bölgedeki su kaynaklarından alınan örneklerde herhangi bir hastalığa rastlanmadı, ayrıca eyalet yetkilileri suyunu bölgedeki su kaynakları dışından temin eden kişilerin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Birkaç gün önce de ABD Ulusal Bilimler Akademisi açıklamasında, ABD'nin Küba ve Çin'de görevli 40 diplomatının geçirdiği "mide bulantısı, baş ağrısı, yüksek ses duyumu, kafatasında baskı, dengesiz yürüme, görme bozukları ve baş dönmesi" rahatsızlığının sebebini, "yönlendirilmiş darbeli radyo frekansları" olarak açıklamıştı! Bu arada Çinli bir profesör de Hindistan askerlerine elektromanyetik dalga gönderdiklerini açıklamıştı. Habere göre belirtiler aynıydı…

Herkesin doğru bilgiye ulaşma hakkı vardır. Biz bu hakkın takipçisiyiz…

 

Yazarın Diğer Yazıları