Şimdi ne olacak?

Amerikan Başkanı Biden o kelimeyi söyledi.
Şu oldu bu oldu bir kenara bırakıp, bundan sonra ne olacağına bakalım.
Amerika Ermeni iddialarını tanıyan 20. ülke oldu.
Bu iddianın ekonomik boyutu var. Binlerce dava gelebilecek.
Zaten son 10 yıldır bazı Ermenilerin Türkiye''den toprak talebine şahit olduk. Bugün Adana İncirlik''teki ABD üssünün olduğu arazinin dahi dedelerine ait olduğunu iddia eden bir Ermeni ABD''de dava açmıştı.
Şimdi bu iddialar ve davalar çoğalacak. Özellikle İstanbul''da birçok dükkân, ev ve arsanın dedelerine ait olduğunu iddia eden Ermeniler ortaya çıkacak.
Türkiye bu davalarla uğraşacak.
Tabii ki bizi rahatsız edecek bir başka olay ise sigorta konusu. Türkiye''den ABD''ye göç eden bazı Ermeniler sigorta yaptırmışlar. Mallarını, mülklerini ve değerli eşyalarını sigortalatmışlar. Bu konuda da ellerinde poliçeler var. İşte bu poliçeler de Türkiye''nin başını ağrıtacak.
Axa Sigorta...
Türkiye''de de faaliyet gösteren bir sigorta şirketi. Fransız Axa Sigorta. Bu sigorta bu kararla birlikte öne çıkıyor.
Ermeni yakınlarını 1915''te olaylarda kaybettiklerini söyleyen ve ölenlerin miras hakkına sahip çıkan bir grubun Fransız sigorta şirketi Axa''ya karşı açtığı toplu dava Kaliforniya''da 2005 yılında sonuçlanmıştı.
Kaliforniya''da bir mahkemede görülen davada Axa şirketi 17 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Davayı açan Ermeniler, Osmanlı topraklarında yaşayan aile yakınlarının 1915''ten önce Fransız sigorta şirketi Axa''dan almış olduğu poliçelerde mirasçı hakkı iddia ediyordu. Davacı Ermenilerin avukatları, poliçe sahiplerinin ölmesinin ardından Axa şirketinin gerekli ödemeyi yapmadığını savundu. Dün Fransız sigorta şirketinin Ermeni hayır kurumlarına 17 milyon dolar vermeyi kabul etmesi üzerine dava kapandı.
Yine Kaliforniya, dünyada Ermenistan''dan sonra en çok Ermeni nüfusa sahip olan yer olarak biliniyor. Burada bir başka sigorta şirketi karşımıza çıkıyor. New York Life Insurance sigorta şirketine karşı dava açıldı ve söz konusu sigorta şirketi 20 milyon dolar ödedi konu kapandı.
Bundan sonra bu sigorta şirketlerine dava sayısında patlama yaşanabilir. Diyebilirsiniz ki, sigorta şirketlerine açılan davadan bize ne?
Orası öyle değil. Bu sigorta şirketleri Türkiye''ye dönüp dava açıp bu parayı bizden talep edebilirler.
Yani bugün oturduğunuz eve yönelik "burası benim dedemin toprağıydı" diyen bir Ermeni tarafından açılmış davanın tebligatı gelebilir.
Bunlar öyle üç günde olacak şey mi?
Elbette hayır! Ancak Türkiye''nin başını ağrıtacak, bunca sorunun içinde uğraştıracak bir konu.
AKP iktidarının, monşer diye aşağıladığı o başarılı Türk diplomatları bir kenara iterek, liyakatsiz insanlarla sürdürdüğü dış politikanın faturası, belki torunlarımıza kalacak kötü bir miras olacaktır.
Liyakatsiz bir iktidarın şark kurnazlığı ile sürdürmeye çalıştığı dış politikanın da iflası anlamına geliyor bu karar.
Tabii ki bir de kısa vadede yaşayacaklarımız var.
Kasası bomboş bir Merkez Bankası ve ekonomisi tükenmiş bir Türkiye''de bu karara piyasalardan bakalım nasıl bir tepki gelecek?
Zaten Türk lirası diplerde, borsası bir aydır soluksuz düşüyor. Koskoca bankaların piyasa değeri 4 yıllık kârlarına karşılık bir fiyata gelmiş.
Bundan öte ne ola ki?

Yazarın Diğer Yazıları