Sinekler Said Nursi'ye göre çok yararlılar… Peki ya bilim ne diyor?

Yaz'a girdik, artık sineklerle çok sık karşılaşacağız, çok yakınacağız… Rahatsız edecekler bizi durmadan… Çeşitli yol ve yöntemlerle kurtulmaya çalışacağız sineklerin zararlarından ve tacizlerinden.

Dinbazlar her alana el attıkları gibi sinek alanına da el atmışlardır ve bilime aykırı yazılar yazmışlardır. İşte onlardan biri: Yeni Asya Gazetesi'nde 3 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan, Ahmet Cemil Çökren adlı yazarın yazısından bölümler:

"Geçen hafta Risale-i Nur'dan 28. Lem'a'daki sinek bahsini okumuştuk.

Ertesi gün tevafuk, sokağa belediye sinek ilâçlama aracıyla hem sinekleri, hem bizleri dumana boğdu. Amacı, sıcak havalarda çoğalan sinekleri öldürmek. Fakat sinek bahsinden sonra bu kuşcukların mikrop yayıcı değil de etraftaki mikropları temizlediğini hepimiz öğrendik.

Sinekler; Bediüzzaman Hazretleri'nin tabiri ile küçük kuşçuklar. Dünya üzerinde bir milyon türü olan belki en fazla türe sahip canlı. 150 bin çeşidi kayıtlı, ülkemizde ise 1700 civarında türü var.

Bu çok kesretli mahlûkatlar mikrop yayıcı olarak halk arasında anılmaktadır. Şu an belediyeler sokak sokak ilâçlamakta, sokağına uğramayan mahalle sakinleri 'bizim sokağı neden ilâçlamadınız' demektedir. Eskişehir Hapishanesi'nde elbiselerini asmak için ipe dizilen sinekleri kovmak isteyen talebesi Süleyman Rüştü'ye Bediüzzaman Hazretleri'nin 'Bu küçücük kuşlara ilişme, yıkadığın elbiseleri başka yere ser' demiş.

Risale-i Nur'da bilindiği gibi 28. Lem'a'nın 3. Nüktesi 'Sinek bahsi' olarak geçer. Okuyan herkes sinek karşıtlığından vazgeçer, adeta sineklere dokundurmaz. Özellikle Üstad Hazretleri kendisine sinekler için hem hoca hem muallim olduğunu söylüyor.

Üstad Hazretleri, sineklerin temizlikperver olduklarını ve bulaşıcı hastalıkları, bir arıtma ve dönüşüm makinesi gibi nötralize edip, adeta şuruba çevirdiklerinden bahsetmektedir. Ayrıca yalnız olan insanlara dost, gaflette olanlara uyandırıcı bir arkadaş ve tembel olan mü'minlere abdesti hatırlatan bir mahlûk."

Breh! Breh! Breh!.. Ne mübarek mahluklarmış atalarımızın "pisliği sever" dediği şu sinekler?.. Said Efendi öyle diyooo…

O diyoo da, bakalım bilim ne diyooo bu saçmalıklara:

"Sinekler çok iğrençler, yüzlerce zararlı bakteri taşıyorlar. Çöpünüze girerler, lağım pisliğine ve cesetlere üşüşürler, her şeyin üstüne kusarlar, üzerlerine konmayı sevdikleri pisliklerden gelen bakteriler ve mikroplarla kaplanmışlardır ve sonra küçük pis ayaklarını yiyeceklerinizin her tarafında gezdirirler."

Penn State Üniversitesi'nin Eberly Bilim Fakültesi'ndeki araştırmacıların önderlik bir çalışma, sayıları giderek artan bulgulara yenilerini ekliyor. Çalışmada, sineklerin vücutlarının farklı bölümlerinde taşıdığı mikroplar incelendi, araştırmacılar, üç farklı kıtadan alınan 116 karasinek ile kurtsineğindeki mikrobiyom üzerinde çalışma yaptı ve buldukları şey gerçekten iğrençti. Bazı sinekler, birçoğu insanlara zararlı olan yüzlerce farklı bakteri türü taşıyordu.

Penn State Üniversitesi'nde moleküler biyoloji profesörü olan Stephan Schuster şunları söylüyor: "Sinek vücudunda en yüksek mikrop çeşitliliği, bacaklar ve kanatlarda bulunuyor. Bu durum, bakterilerin sinekleri uçak gibi kullandığını akla getiriyor."

 

Yazarın Diğer Yazıları