Vücuttaki hareketle telefonu şarj etmenin yolu bulundu: Şarjım bitti derdi sona eriyor

Vücuttaki hareketle telefonu şarj etmenin yolu bulundu: Şarjım bitti derdi sona eriyor
Singapur'da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi'ndeki bilim insanları, vücutta var olan ve enerji üreten hareketi elektriğe dönüştürecek. 3 santimetreye 4 santimetrelik bir kumaş parçasının hareketi enerjiye dönüştürerek telefonları şarj edebilecek güce sahip olabileceğini açıkladı.

Singapur''daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi''ndeki bilim insanları vücudunuzu giysilerle bir pile dönüştürmenin bir yolunu keşfettiğini duyurdu.

Geliştirilen 3 santimetreye 4 santimetre kumaş parçası, 100 LED''e güç sağlamak için enerji üretebildi. Kumaşı yıkadıktan, katladıktan veya buruşturduktan sonra, beş aya kadar aynı seviyede çalışmaya devam ettiği ifade edildi.

Sistemin sorunsuz çalıştığı belirtilirken malzemenin bileşenlerinden biri olan, cilt gibi başka bir yüzeyle temas ettiğinde sürtünmeden dolayı preslendiğinde, gerildiğinde veya sıkıştırıldığında mekanik gerilimi elektriğe dönüştüren bir polimere bağlandığı açıklandı. Kumaşın kauçuk benzeri davranışının onu güçlü, esnek ve su geçirmez kıldığı ve bu yüzden uzun süre iyi performans gösterdiği ifade edildiği söylendi.

Aslında elektronik cihazlara insan hareketiyle güç sağlama fikri ilk olarak Singapurlu bilim insanları tarafından keşfedilmiş bir şey değil. Las Vegas''ta, aydınlatmaya güç sağlamak için yayaların ayak izlerde de kullanılmıştı. Glasgow''daki bir gece kulübü ise ısıtma ve soğutma sistemlerine güç sağlamak için dans eden bedenlerden gelen enerjiyi kullanacağı aktarılmıştı.

İlgili Haberler