Sınır güvenliğimiz Suriye ile sağlanır

Sınır güvenliğimiz Suriye ile sağlanır
Türkiye ile ABD arasındaki ‘Güvenli Bölge’ görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz, “Sınıra Suriye askeri gelirse güvenlik sağlanır YPG unsurlarının, ABD askerlerinin varlığı güvenliğimize en büyük tehdit olur" dedi.

Fatih ERBOZ / Ankara 

Türkiye ile ABD arasında süren güvenli bölge görüşmeleri ayrıca ABD askerlerinin Müşterek Harekât Merkezi kapsamında Türkiye'ye gelmeleri kaygıları da beraberinde getirdi. Eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz, Türkiye düne kadar Rusya ve İran ile birlikte hareket ederken Suriye'de şimdi yeniden ABD ve İsrail cephesinden Suriye'ye karşı durulduğunu, bunun da tehlikeli bir süreç olduğunu söyledi.

Özgündüz, “Sizin sınırınıza Suriye askeri gelirse güvenliğiniz sağlanır. YPG unsurlarının, ABD askerlerinin varlığı Türkiye'nin güvenliğine en büyük tehdit olur” açıklamasında bulundu.

Ali Özgündüz, ABD'nin Suriye'yi AKP iktidarını kullanarak içinde bulduğu duruma soktuğunu söyledi. ABD'nin Suriye'yi İsrail'e tehdit olmaktan çıkardığını, bu ülkeyi IŞİD eliyle yakıp yıktığını, bölgeyi önce IŞİD'e sonra da YPG unsurlarına bıraktığını ifade etti. Özgündüz, şöyle dedi: "Bize 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge verilse bile bu Türkiye'nin aleyhinedir. Bu konuda anlaştığınızda aşağıda YPG bölgesini kabul etmiş oluyorsunuz. Kimin toprağını kim ile paylaşıyorsunuz. Suriye'nin toprak bütünlüğü bozuluyorsa Türkiye bundan zarar görür. YPG-PYD unsurlarının tehdidini ABD ile birlikte kaldıramazsınız. ABD'ye karşı İran, Suriye ve Rusya ile birlikte o bölgeyi temizlersiniz. Sizin sınırınıza Suriye askeri gelirse sizin güvenliğiniz sağlanır. YPG unsurlarının, ABD askerlerinin varlığı Türkiye'nin güvenliğine en büyük tehdit olur."

Özgündüz, “Türkiye'yi tehdit edecek unsurları eğiten, kollayan, Müslümanlara karşı yeni bir devletçik oluşturan ABD ile sorunu çözemezsiniz, sorunun kaynağı zaten kendisi.” İfadelerini kullandı.

Rakka'dan Abu Kemal'e kadar olan bölümü terör örgütü YPG'nin kontrol etmesinin su ve petrol kaynaklarının ABD'nin gözetimine geçmesi demek olduğunu kaydeden Ali Özgündüz, şöyle konuştu: "Barzani ile sınır olunacak. Dolayısıyla Barzani ve YPG bölgeleri birleşmiş olacak. İran'a, Irak'a, Suriye'ye karşı böyle bir ittifak düşünülüyorsa bu çok tehlikeli olur. Bu devletler sözde Kürdistanı umursamazlarsa o yapı da Türkiye'nin başına bela olur. Türkiye'nin toprak bütünlüğü tehlikeye girer. YPG unsurlarını 30 kilometre aşağıya kaydırıyorsunuz. Araya bir Arap unsuru koyarak mı güvenlik sağlanacak?"

Müşterek harekât merkezinin kurulmasının 1 Mart tezkeresi olayı olduğunu ifade eden Ali Özgündüz, şöyle devam etti: "O dönemde parlamentonun onurlu üyeleri ABD askerlerinin Türkiye'ye konuşlanmasına izin vermedi. Şimdi ise bu konu milletin vekillerine sorulmadı, TBMM'ye getirilmedi bile. Nasıl verildi bu izin? Şu anda ABD askerleri Şanlıurfa'da. ABD ile Türkiye arasında yapılan savunma ve ekonomik işbirliği antlaşması var, İncirlik de bu kapsamda sayılıyor. O kapsamda ABD askerleri geldi, görüşmeler yapılıyor deniyorsa o başka bir şey. 'ABD askerlerinin devamı gelecek, konuşlanacaklar, bu harekât merkezinde görev yapacaklar' deniyorsa bunun için TBMM'nin izni gerekiyor. Anayasa, 'yabancı askerlerin Türkiye'de konuşlanması TBMM'nin iznine tabidir" diyor. YPG'yi silahlandıran, bölgede garnizon devleti kurmak için Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozan, işgal eden, Türkiye'yi de tehdit edecek unsurları eğiten, besleyen, Türkiye'ye karşı İsrail ile müttefik, Müslümanlara karşı yeni bir devletçik oluşturan ABD ile sorunu çözemezsiniz, sorunun kaynağı ABD zaten."