Sınır ve sinir esnekliği

İnsanları, "düşünmenin" ve "sorgulamanın" lüzumsuzluğuna dahası kabahat olduğuna, birilerinin, bir yerlerde zaten onlar için en iyisini düşündüğüne, onlar için en iyisine karar verdiğine inandırdığında, önceki gece Meral Akşener'in evinin önünde olan gibi akla ziyan görüntüler çıkıyor ortaya.

Bir kere "samimi" değil, "içten" değil o kadar "ezberden" ki, atılanlar durumla hiç ilgisi alakası olmayan sloganlar; ki büyük ihtimalle neden orada olduklarından bihaber o sloganları atanlar!

Yoksa...

Orada olan şey, Valiliğin dediği gibi bir "protesto" olsa...

MHP'nin çok adaylı kurultaylarından kalma klişeler değil protesto ettikleri her neyse ona dönük, güncel bir tepki olurdu dillendirdikleri. Akşener'in sözlerinden ne kadar incindiklerini, kırıldıklarını anlatan, söylediklerinin aksini kanıtlayan bir tavır koyarlardı ortaya; yine kimse onaylamazdı ama en azından "dertlerinin ne olduğu" anlaşılırdı.

Keza belli ki kendileri de ne için orada olduklarını tam olarak anlamamışlardı; genelde boşluğa atmaya alışık oldukları o sloganlar, karşılarında kanlı canlı bir muhatap bulunca havada kaldı.

***

Sonra "gerçekçi" değil, "mantıklı" değil.

Bugüne kadar;

"Ağzından salyalar akıyor..."

 "Müfteri..."

"MHP'yi küçülten bu adamla bir yere varamazsınız. Bu adam siyasette çırak bile olamadı, olamayacak da. Bunun varlığı MHP teşkilatı için bir tehlikedir. Bu denli bir tehlikedir..."

"Alçaksın, adisin..."

"Kökten binasip..."

"MHP'nin başındaki beyefendi aile nedir bilmez, onun derdi yok. Ama bizim derdimiz var biz çoluk çocuk nedir biliriz..."

"Devlet Bahçeli MHP'yi aldı CHP'nin yedeği, Pensilvanya'nın oyuncağı, marjinal sol örgütlerin affedersiniz maymunu haline getirdi..."

"Bunlar kafatası milliyetçisi..."

"Bilal'i ver iktidarı al'. Bu ne çirkin bir yaklaşımdır... Ama evladı olmayanların böyle saygısızlığı yapmasından doğal bir şey olmaz..."

"Bunların eli sıkılmaz, bunlara Meclis'te selâm bile verilmez... Yanına mafya kopuklarını toplamışsın, onlarla birlikte her tarafta konuşuyorsun..."

"Sen bozkurtla mı dolaşıyorsun? Ben bozkurtla dolaşmıyorum. Ben insanlarla dolaşıyorum... Bizim gençliğimizin hiçbir illegal işi olmamıştır ama senin geçmişinde bunlar var. Seni muhatap almıyorum..."

"Bunlar milliyetçi filan değil, bunlar ırkçı, bunlar ayrımcı, bunlar kafatasçı..."

"Şeytani olan anlayışa hizmet ettiniz..."

Ve bu minvaldeki daha nice hakaret, aşağılama, kin ve nefret söylemi etmedi de "saray yancısı" "sınır ve sinirleri ihlal" etti?

***

Kendi adıma, polemik "kadınlıkları yahut erkeklikleri üzerinden/dair" yürütülmediği müddetçe kadın ve erkek diye ayırmam siyasileri, onun için "bir kadının evinin basılması" değil, siyasetin rakibin evini basarak yapılır hale gelmesi, yahut hedef göstermenin, mala cana zarar verecek bir öfkeyi organize etmenin adının "siyaset" diye yutturulmaya çalışılması rahatsız etti.

Yoksa mesele bir grup erkeğin bir kadına saldırması olarak ele alınacak olsa, o erkeklerin erkekliklerinin iki paralık olduğu bir tablo oluştu orada!

Geceyarısı gidip bir evin önünde bağırıp çağırarak, sadece o evin sakinlerini değil mahalleliyi de rahatsız ederek, mahallelinin de antipatisini kazanarak hasıl olması beklenen maksat neydi bilmiyorum ma "bozulduğunuza" değdi mi?

***

Yazdıkça, yazdığımdan tiksindiriyor beni öyle rezil bir haldi...

Ve o halin bütün nedenlerinden, sonuçlarından, unsurlarından öte, aslen tek bir şey ciddi manada sarstı beni:

Sekiz şehit verdik biz o gün!

Bir de versek fark etmezdi; ülkemizin bir "yas evi" gibi olması gerekirdi; bu iklimi yaratmak en çok kendini "milliyetçi" diye tanımlayanların göreviydi;

Bu mu olmalıydı öncelikleri?

En çok...

Hatta sadece bunun için...

Yazıklar olsun!

***

SORU-YORUM

Vaktiyle, iktidar kanadından MHP kanadına yöneltilen yukarıdaki hakaretleri tararken bugün "ironi" değeri kazanan çok ilginç iki ifade çıktı karşıma...

Önceki gün Akşener'in evini basmaya kalkışan grubun mensubu olduğu MHP'nin Genel Başkanı'nın sadece birkaç yıl önce, AK Parti'yi "Türk'ün örfünde kadına el uzatmak yoktur" diye eleştirdiğini...

Yine sadece birkaç yıl önce, AK Parti'nin Genel Başkanı'nın, MHP'nin Genel Başkanı'nı "MHP'nin kendi iradesi yok. Kendi içinden aday çıkarmaya cesareti yok mu?" Diye eleştirdiğini...

Biliyor muydunuz?

***

"Kınalı Yapıncak"

MHP cephesinden Akşener'e yönelik olarak neden ısrarla "kınalı yapıncak" metaforu kullanıldığını anlayabilmiş değilim; "kınalı yapıncak" denince benim aklıma mağduriyet, masumiyet, hakkaniyet geliyor çünkü sadece...

Yazarın Diğer Yazıları