Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Sınırlara sığmayan ortak kültüre sahibiz

20''den fazla devlet olmak üzere Özerk Cumhuriyet ve Türk topluluklarıyla 73 noktada "Türk Dünyası İş İnsanları Derneği"ni faaliyete sokan değerli dostum Gencehan Tunay, Kırgızistan''dan parlamento heyetinin Türkiye''ye geleceğini haber verdiğinde CHP genel merkezinde Başdanışman Recep Cengiz''in yanında idim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu''nun 11 yıldır başta gençlik örgütlenmesi olmak üzere danışmanlık yapan Dr. Recep Cengiz, Harp Okulundan ağabeyimizdir. Anıtkabir Komutanlığı sırasında "Atatürk''ün okuduğu kitaplar"ı derleyip, yayına hazırlayarak bastırmıştır. Bir süre Yesevi Üniversitesi Genel Sekreterliği görevini de yürüten Cengiz''in Türk Dünyasına hizmetleri çok uzun hikaye.

Gencehan Tunay ile telefon görüşmemize tanık olunca: "Kırgız dostları CHP''ye davet edelim. Sayın Genel Başkanımızla görüştürelim" teklifinden keyif aldım. İki defa Dünya Boks Şampiyonu olan Shaioobe Atazov, Atamekan Partisi Oş Milletvekili Aybek Osmanov ise Bizim Kırgızistan Partisi Genel Başkanı ve Oş Milletvekili... Kırgızistan Parlamentosu Basın Danışmanı Manas Osman ise 1993-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesinde okudu, işte o yıllarda Türkiye''de öğrenim gören öğrenciler bugün Türk Cumhuriyetlerinde etkin makamlarda. Büyükelçilikten, bakanlığa, bakan yardımcılığı ve diğer kilit görevler yüklenmiş durumdalar. Geçmişte Türk dünyası deyince MHP ön plana çıkardı. Ancak MHP artık Türkistan''dan gelen heyetleri bile kabul etmiyor. Uygurların insan hakkını savunamıyor. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere Türk Dünyası ile ilişkileri geliştirmek için CHP, "Türk ve Akraba Dünyası İlişkileri" birimi oluşturdu. Koordinatör olarak da Hasan Kanbolat görevlendirilmiş. Kırgızistanlı parlamenterler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener ile görüşmek için talepte bulundular. Sayın Akşener, Ankara''da olmadığı için Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Türk Dünyasından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu''nun başkanlığında bir heyet tarafından TBMM''de karşılandı. Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu da Kırgız mevkidaşları ile görüşmelerde bulunup, karşılıklı iş birliğinin geliştirilmesi için söz verdiler.

Bir gün önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş''ı ziyaret eden Oş milletvekilleri, Oş kentinde Atatürk Parkı ve Ankara Caddesi ile ilgili söz kestiler. En kısa zamanda karşılıklı ziyaret programı üzerinde mutabakata vardılar.

Salı günleri CHP''nin TBMM''de Grup Toplantısı vardır. Ve görüşme trafiği yoğundur. Sayın Kılıçdaroğlu, grup toplantısının hemen ardından Ankara dışından gelen heyetleri hızla kabul edip bizleri 16.00''da kabul etti. Dış ilişkilerden sorumlu danışmanı emekli büyükelçi Ünal Çeviköz''ün katıldığı sohbette Cengiz Aytmatov ve edebiyat, sinemadan, Türk geleneklerine, Avrasya coğrafyasının stratejik önemine kadar sıcak bir sohbet yaşadık. Kırgız dostlar, ülkelerinin millî kıyafeti Çapan ve Akkülah giydirdiler Kılıçdaroğlu''na... ATAMDER Başkanı, kardeşim Gürkan Kalkan ve CHP Grubunun görevlileri fotoğraf çekerken dayanamayıp; "Sayın Genel Başkanım bu fotoğraf yayınlanınca ''Kılıçdaroğlu Turancı oldu'' manşeti atarlar mı?" diye takıldım. Gülümseyerek: "Türk Dünyası kimsenin tekelinde değil. Sınırlara sığmayan ortak kültüre sahibiz. Manas Destanı''nın anlamını bilmeyenlerin hamasi nutukları yerine biz Ahmet Yesevi''den günümüze kadar ortak değerlerimizi yaşatmalıyız. CHP olarak Kırgız gençlerimizi partimizin gençlik kolları ile ortak kamplarda birlikteliği için imkanlarımızı seferber edip davet edeceğiz. En kısa zamanda Kırgızistan Parlamentosunu ziyaret edip, Issık Göl''ü, Bişkek, Oş, Celabad ve Talas gibi şehirleri ziyaret etmek istiyoruz. Kırgız kardeşlerimizin demokrasi ve insan hakları konusundaki hassasiyetlerini takdir ile takip ediyoruz. Kardeş ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalar yapacağız" dedi.

Shaioobe Tazov ve Aybek Osmanov da Mustafa Kemal Atatürk''ün kurduğu CHP ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmenin mutluluğunu ifade ettiler. Atatürk''ün sadece Türkiye''nin değil tüm Türk Dünyasının önderi olduğunu vurguladılar.

Sayın Kılıçdaroğlu''nun Kırgız heyetini uğurlarken, iadeyi ziyaret esnasında Atatürk''ün Türk Dünyasına yönelik el yazılı notları ve kalpağını Kırgızistan''a armağan olarak götüreceği mesajını aldık. Bu arada Kırgızistan konusunda en tecrübeli milletvekili olan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil''in söz konusu toplantıda olmayış kabahati bana ait. Sonrasında telafi edeceğiz.  

Yazarın Diğer Yazıları