Sinüzit ciddi sorunlara yol açabilir

Sinüzit ciddi sorunlara yol açabilir
Sinüzit ciddi sorunlara yol açabilir

Grip ve soğuk algınlığını takiben görülen sinizüt tedavi edilmediği takdirde görme sorunu başta olmak üzere menenjit veya beyin

Tedavi edilmeyen sinüzit ciddi sorunlara yol açabilir
Grip ve soğuk algınlığını takiben görülen sinizüt tedavi edilmediği takdirde görme sorunu başta olmak üzere menenjit veya beyin zarı altında iltihaplanmaya neden olabiliyor.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, sinüzitin, burun etrafında bulunan ve sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu, sinüzitin belirti ve bulgularının 12 hafta içinde tamamen iyileşmesi durumunda akut sinüzit, 12 haftadan daha fazla devam ediyorsa kronik sinüzit olarak tanımlandığını bildirdi. Anatomik faktörler, alerjik etkiler, yapısal bozukluklar, bağışıklık sistemi, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve geniz etinin de sinüzite yol açabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kaygusuz şu bilgileri verdi:

Çocuk saçlarını çekiyorsa
“Akut sinüziti bulunan ergenlerde baş ve yüz ağrısı, geniz akıntısı ve ateşin  en sık karşılaşılan yakınmalardır. Akut sinüzitler baş ağrısıyla görülür. Ağrı, özellikle başın öne eğilmesi sırasında, kafada basınç hissiyle beraber ve zonklayıcı tarzda hissedilir. Kronik sinüzitte ise ağrı, başın tepesinde veya içinde, şakaklarda, enseye yakın baş bölgesinde, alında, yanak üzerinde veya göz çevresinde hissedilebilir.”  Sinüzitin çocuklarda genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıktığını vurgulayan Kaygusuz, ağrıyı ifade edemeyen küçük çocukların bunu başını tutma, yanaklarını ovalama, başını duvarlara vurma, saçını çekme gibi davranışlarla gösterdiğine dikkat çekti. Tedavi edilmediğinde sinüzitin çok ciddi sorunlara yol açabildiğini dile getiren Prof. Dr. Kaygusuz, şöyle devam etti: “Göz, sinüslere yakınlığı sebebiyle sinüzit komplikasyonlarının en sık görüldüğü bölgedir. Tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilir. Sinüzit sonrası gelişen menenjit ölümlere neden olabilir. Ayrıca beyin zarı altında iltihap birikebilir. Sinüzitten korunmak için soğuk havalarda başa bere takılması, ıslak saçla dışarı çıkılmaması, banyodan sonra saçların mutlaka kurutulması ve hava akımına maruz kalınmaması gerekir. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonunun ve alerjinin sık görülmesine bağlı olarak sinüzit görülme sıklığı da artmaktadır. Erişkinlerde daha ziyade anatomik bozukluklara bağlı olarak kronik sinüzit görülmektedir.”