Sıra Validebağ Korusu'nda!

Sıra Validebağ Korusu'nda!

İşi gücü bırakıp Kanal İstanbul''un yaratacağı tahribata karşı iktidarı ikna etmeye çalışırken İstanbul''un tek gerçeği kendisini gösterdi.

Cumartesi günü İstanbul, Kandilli''ye göre 4.2 büyüklüğünde AFAD''a göre ise 3.9 büyüklüğünde sallandı.

Büyük İstanbul depremi herkesin dilindeyken dolayısı ile korku da büyük oldu. Önlemler almak yerine yöneticilerimiz tüm bilimsel uyarılara rağmen, akla ziyan projeleri hayata geçirmekte direniyor. Bütün enerjimizi bu felakete karşı hazırlanmak için kullanmamız gerekirken yine zamanı boşa harcıyoruz. Onlar, halk yoksulluk ve açlık ile boğuşurken Kanal İstanbul adı ile yapılacak olan bana göre İstanbul''un ölüm fermanı ile meşguller.

En yakınımızda gördük işte, İzmir depremini yaşadık.

Yıkılan birkaç binadan günlerce bir umut bekledik. Evlerine girmeyen, giremeyen yurttaşlar nerelerde sabahladılar? Ya trafik? Şayet İstanbul''da yaşıyorsanız kaldırın kafanızı ve etrafınıza bakın. Betondan başka ne görüyorsunuz? Senaryolar inanılmaz ürkütücü. Peki, bizim deprem esnasında toplanacak alanlarımız ne oldu? AVM veya bina!

Neden bunları anlatıyorum biliyor musunuz?

Halen var olan çok az sayıdaki yeşil alanlarımızı koruyalım diye. Mesela Anadolu yakasında SİT alanı olan küçük bir cennet var: Validebağ Korusu…

Validebağ Korusu ya da Adile Sultan Korusu, İstanbul''un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 354 bin metrekare alana sahip olan, İstanbul Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanıdır. Yaşları 15 ila 400 arasında değişen 40''ı aşkın türdeki ağaç ve ağaççık ile 125 adet bitki türüne ve 119 tür kuşa ev sahipliği yapıyor.

İstanbul''un ortasında.

Üstelik halka açık bir yer.

Şimdi daha önce Acıbadem Tibaş Parkı''na Kültür Merkezi yapacağım diyen ama Aziz Hüdayi Vakfına tahsis edip kaçak yapılaşmaya göz yuman, Kültür Merkezi olacak yere mescit ve market yapılmasına ses çıkarmayan Üsküdar Belediyesi ve başkanı Sayın Hilmi Türkmen Koru''yu parka çevirmek istiyor.

Tabii onlara göre park deyince hemen büfeler irili ufaklı ticarethaneler araya sokuşturuluyor.

Borcundan dolayı cami ile mahsuplaşma yapan Belediye bu iş için ihale düzenledi bile.

İhale Kayıt No: 2021/192878. İhaleyi 17 milyon 695 bin TL bedel ile Bitki Dünyası San. Tic. Ltd. Şti adlı bir firma üstlendi.

Peki, ne yapılacakmış?

Meşe, Sedir Ağacı, Hazır Çim, Yürüyüş Yolu, Fitness Spor Aletleri, Park Oyun Grupları, Işıklandırma vs..

Validebağ Gönüllüleri yıllardır bu koruyu gözleri gibi koruyorlar. Korunun bakımı, koruda bulunan sokak canlılarının rehabilitesi için ne yazık ki belediye mercilerine yaptıkları başvurular cevaplanmamış ya da ciddiye alınmamış.

Ben bu senaryoyu 15 Temmuz şehidinin adının verildiği parkta gördüm.

Öncesinde hazırlanan planlar ile sonucunda ortaya çıkanı gördüm.

Validebağ için bitmek bilmeyen bu öfke ve inat neden?

Neden Üsküdar''da yaşayan yurttaşların fikirlerini önemsemiyorsunuz?

Feryatlarını neden duymuyorsunuz?

Yapacağınız otopark ve park statüsüne sokmaya çalıştığınız bu alanın bizim, kuşların, canlıların, ağaçların nefes alma yeri olduğunu neden görmüyorsunuz?

Validebağ Gönüllüleri''nin basın açıklamasını sizlere iletiyorum:

"Değerli basın emekçileri, değerli yaşam ve Validebağ Korusu savunucuları, dostlar!

Geçtiğimiz hafta Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen''in bir yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor dediği, "Validebağ Korusu Yenileme ve Rehabilitasyon Projesi" adını verdiği, sözüm ona "yeni" projesine dair basın açıklamasını ve çeşitli gazetelerde gerçeklerle ilişkisi olmayan açıklamalarını okuduk. Şimdi kendisine soruyoruz:

1- Zaten bakım ve temizliğini yapmakla yükümlü olduğunuz alanda, bakımsızlıktan kuruyan ağaçları kesmek dışında hiç bir şey yapmadığınız halde sürekli adı değişen projeler açıklamanızın sebebi nedir?

2- Değişik adlarla açıkladığınız projelerin hangisi Koruma Kurulu''ndan hangi tarihte onay almıştır?

3- Bir ay önce 500 araçlık otopark, 176 aydınlatma direği, fitness ve çocuk oyun alanları yapacağınızı söylerken bu hafta 1 metreküp bile beton dökmeyeceğiz beyanatınız hangi onaylı projeye göredir?

4- Bir kamu kuruluşu olarak resmî web sayfanızdan ilgili projeyi tüm teknik detaylarıyla, mimari proje çizimleriyle yayınlamak yerine neden medya üzerinden şunu yapacağız, bunu yapmayacağız diye birbiriyle çelişen açıklamalar yapmaktasınız?

Biz cevap verelim:

Çünkü elinizde 2018''de onaylanmış Millet Bahçesi projesinden başka bir proje yok ve bu projenin Koru''nun ölüm fermanı olduğu bilirkişi raporlarıyla açıklandı.

Sizin ise ranttan başka bir amacınız yok. Konunun siyasal rantı bir yana, öngörülen 30 milyon TL''nin büyük olasılıkla birkaç katına mal olacak bu projeyle yine birilerine para aktarılacak. Pandemi günlerinde sıkıntı içindeki halka hiçbir destek verilmezken birilerinin servetine servet katılacak. "Hiç beton dökmeyeceğiz, 7000 ağaç dikeceğiz" diyerek ve "Validebağ Korusu Yenileme ve Rehabilitasyon Projesi" adıyla açıkladığınız projenize gelince:

Validebağ Korusu 1. derece SİT alanıdır. Topoğrafyası, ağacı, kuşu, kelebeği, çalısı, açık alanlarıyla doğal bir ekolojik bütündür.

Doğayı yenileyemezsiniz, doğa kendi döngüsü içinde kendini yeniler.

Doğayı rehabilite edemezsiniz, ancak bütünlüklü bir yaklaşımla insan ve yapılaşma baskısına karşı korursunuz.

7000 ağaç dikmenin Koru''nun ekosistemine, göçmen kuşların konaklama alanlarına etkilerini açıklamaya gerek duymuyor, sizi önce görevinizi yapmaya davet ediyoruz. Önce Koru''daki her bir ağaç için bakım planı yapın, anıt ağaçları doğal çitle çevreleyerek korumaya alın, ağaçların kırılan dallarını ve tepe çökmesine neden olan su sürgünlerini alın. Koru''daki köpek saldırılarından şikayet edeceğinize, hayvan gönüllülerinin kısırlaştırma için yakalama çalışmalarına kaç senedir vermediğiniz desteği verin. Çöp kutuları koymak için bir projeye ihtiyacınız yok, Koru''ya yeterli sayıda çöp kutusu koyun ve düzenli olarak çöpleri toplayın. Elbette tahsise gerekçe olan temizlik ve bakım göreviniz bunlarla sınırlı değil, siz işinizi yapmaya başlayın, biz size anlatmaya devam ederiz."

Yazarın Diğer Yazıları