Sırbistan’da Müslümanların korona dramı: Osmanlı’nın Balkanlar’daki son kalesi ‘Sancak Ölüyor’

Sırbistan’da Müslümanların korona dramı: Osmanlı’nın Balkanlar’daki son kalesi ‘Sancak Ölüyor’
Sırbistan’da Müslüman Boşnakların ağırlıkta olduğu Sancak bölgesinin en önemli şehri Novi Pazar ‘ Yeni Pazar’ korona virüs salgınıyla boğuşuyor.

Selim Öztürk Bogucanin - Erman Çimen / Yeniçağ Özel Haber

Balkanlarda Osmanlı İmparatorluğunun önemli Sancaklarından olan ve bugün Sırbistan içinde kalan Müslüman Boşnakların ağırlıkta olduğu Sancak bölgesinin en önemli şehri Novi Pazar '' Yeni Pazar '' Korona virüs salgınıyla boğuşuyor.

SALGIN KABUSA DÖNDÜ

Sırbistan hükümeti tarafından baskı ile kontrol altına alınmaya çalışıldığı belirtilen bölge insanı için salgın kabusa dönmüş durumda. Bölgede yaşayan halk çaresizlik içinde Sırbistan makamlarından yapılacak yardımları bekliyor.

SOLUNUM CİHAZLARI ENGELLENİYOR İDDİASI

En son Boşnak Milli Konseyi Başkanı Yasmina Curiç'in yardım çağrısı tekrardan gözleri Yeni Pazar şehrine çevirdi. Türkiye'de faaliyet gösteren Türkiye’ki Rumeli Balkan sivil toplum kuruluşları bölge ile koordinasyonu sağlamak için seferber oldu.

Sırp makamlarının Türkiye'den gelecek solunum makinelerinin bölgeye girişini engellediği iddia edildi.

İÇLER ACISI GÖRÜNTÜLER

Sırbistan makamları yaşananların kontrol altında olduğunu iddia etse de bölgeden gelen görüntüler durumun vahametini gözler önüne seriyor. Yapılan yorumlarda yaşananın abluka olduğu ve insanların kendi kaderine terk edildiği belirtiliyor.

İşte o görüntüler:

sirbistan3.jpgsirbistan6.jpgsirbistan2.jpg

sirbistan1-002.jpg

sirbistan5.jpg

sirbistan7-002.jpg

Yeni Pazar’ın tarihi

Balkanlar'da Sırbistan ve Karadağ arasındaki koridorda, merkezi Yeni Pazar (Novi Pazar) kenti olan ve Boşnak ve diğer Müslümanların nüfusun çoğunluğunu teşkil ettiği bir bölge. Bu bölgeye Sancak bölgesi denmesinin sebebi de Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki son sancağının burada kalmış olmasıdır. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Sancak topraklarının bir kısmı Bosna Hersek Eyaleti'nde bir kısmı da Kosova Vilayeti'nde olmuştur. 550 Yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetini çağrıştırdığı için Sırp siyasetçilerince bölgeye Raşka deniliyor..