Şirket bilgilerini kopyalama yetkisi tartışma yarattı

Şirket bilgilerini kopyalama yetkisi tartışma yarattı
Meclis Komisyonu’nda kabul edilen değişiklik, Rekabet Kurumu’na şirketlerin defterlerini, fiziki ve elektronik ortam ile bilişim sistemlerinde tutulan her türlü veriyi inceleyip kopyalama yetkisi veriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki komisyonda 2 Haziran’da kabul edilen Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’undaki değişiklikler, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve muhalefetin gündeminde. 

Zira Rekabet Kanunu’nun 15’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki değişiklik, “Defterlerini, fiziki ve elektronik ortam ile bilişim sistemlerinde tutulan her türlü verileri ve belgelerini inceleyebilir, bunların kopyalarını ve fiziki örneklerini alabilir” ifadelerini kapsıyor. 

Dünya Gazetesi’nden Canan Sakarya’nın haberine göre komisyonda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, düzenlemenin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’yla çeliştiğini belirtirken, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, ticari sırrın kimseye verilmeyeceğinin garantisinin kanunda bulunmadığını söyledi. 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş da veri güvenliği, gizlilik ve kişisel verilerin yeterli düzeyde korunabilmesi ve hukuki güvenliğin sağlanabilmesi için Rekabet Kurumu personeli hakkında, kullandıkları yetkinin ağırlığıyla orantılı yaptırımların getirilmesi gerektiğini kaydetti. 

"YABANCILAR TEDİRGİN OLUR" 

TÜSİAD teklife ilişkin olarak milletvekillerine sunduğu bilgi notunda gerek Türkiye’de gerekse dünyada veri güvenliğinin artan önemi karşısında çelişki oluşturabilecek olan bu denli geniş veri toplama yetkisinin özellikle veri güvenliğinin kritik olduğu sektörler açısından yabancı yatırımcıları tedirgin edeceğini belirtti. 

TÜSİAD açıklaması, “Ülkemize yönlenebilecek yeni yatırımların motivasyonunu düşürebileceği gibi mevcut yabancı yatırımcı ve sektör paydaşlarını da işlerini Türkiye’de büyütmekten alıkoyabilecek” değerlendirmesini yaptı.

TÜSİAD, söz konusu maddeye incelenen ve sureti alınan belge ve yazışmalar bakımından avukat müvekkil gizliliği imtiyazının korunmasına ve bu imtiyazın esaslarına ilişkin hukuki belirlilik sağlanmasına yönelik bir ekleme yapılmasını istedi. 

Şirket verilerinin imajının alınmasının şirket kayıtlarında bulunan ve şirket ticari sırlarını da içeren tüm verilerin şirket dışına çıkarılması anlamına geldiği ve teşebbüsler açısından risk oluşturduğu ifadesi yer aldı.