''Şirketlere isyan'' devlete isyan mıdır?

''Şirketlere isyan'' devlete isyan mıdır?

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında bir kamyon sürücüsüne, "bu zam değil, başka bir şey" dedirten ve zulüm boyutlarına varan artışlar, elbette tartışma ve protesto konusu olacaktı. Kemal Kılıçdaroğlu ise halk arasında yaygın olan, "zamlar geri alınana kadar elektrik faturalarını ödememek" düşüncesini açıklayan kişi oldu.

Devlet Bahçeli, "isyana teşebbüs" suçlaması yapıyor, Mustafa Destici, "Devlete karşı itaatsizliğe teşvik" diyor ama kime isyan, kime itaatsizlik? Zam yapanlar, kamu kurumu değil ki, elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri...

"Şirketlere isyan" veya "şirketlere itaatsizlik" olamayacağını fark eden AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise "kamu düzenini bozmak"tan bahsetti. Oysa kamu düzenini bozan, bu zamlara izin verenlerdir!

***

"Gerçek enflasyon yüzde 112 dolayındadır. Elektrik dağıtım şirketleri de yüzde 112 zam yapmıştır." denilebilir. Bu da doğru değil, zira zammın ucu açık!

Hükümetin emrindeki TÜİK, enflasyonu yüzde 48.6 olarak açıkladı. Kamu personeli ve emeklilere bu oranda zam yapılmadı. Emeklilerin çoğunluğu, asgari ücretin çok altında maaşa mahkûm edildi. Emekliye "Yüzde 30 civarında zam yaptık" dediler. Uygulamaya bakıyorsunuz, zam yüzde 20''de kalmış... Bütün bunlar halkı aldatmak, kandırmak değil mi?

Yoksa Türkiye''de "şirketler komünizmi" sistemi mi uygulanıyor? Öyleyse, şirketler komünizmini de Anayasa''ya uygun hale getirsinler bari! Bakalım buna da "yetmez ama evet" diyenler çıkar mı?

***

"Kamyoncu" demişken oradan yürüyelim... Kanada''daki kamyoncular protestosu, ikinci haftasına giderken, ABD''ye dert oldu! ABD, Kanada''nın, kamyonculara müdahale etmesini istedi. Aşı sertifikası ve PCR dayatmasına karşı eylem yapan kamyoncular başkente girerken, ortadan kaybolan Başbakan Trudeau, nihayet saklandığı delikten çıktı ve "Bu, artık durmak zorunda" dedi... Trudeau''nun ortadan kaybolmasının sebebi, "koronavirüse yakalandı" diye açıklandı. Kimse inanmadı tabii. "Saklandığı yerde mi hasta oldu?" diyenler var...

Washington Times yazarı Cheryl K. Chumley ise İç Güvenlik Bakanlığı''nın, kamyoncuların Kanada''daki gibi sokaklarda barikat kurmak ve şehirleri ablukaya almak gibi eylemler yapabileceğine dair Amerika''daki polise, "hazır olun" uyarısı gönderdiğini yazdı ve şöyle devam etti:

"Çılgın koronavirüs kısıtlamalarından kurtulmanın kamyon sürücüleri aracılığıyla olacağını kim düşünebilirdi? Kamyoncular, ''halk konvoyu'' adıyla Washington''a yürümek için bastırıyor.

Kamyoncular birleşin! Bu, modern zamanlar için Karl Marx metodolojisidir ve komünist bağları göz önüne alındığında, Demokratların bundan rahatsız olmamaları gerekir...

Antifa haydutları şehirleri kapattığında bunu protesto özgürlüğü olarak gören Demokratlar, kamyoncular aynı şeyi yaparsa anarşist sayacak öyle mi? İkiyüzlülük, Demokrat Parti''nin birincil platformudur."

***

Yeniçağ''ın ilk yıllarında kültür-sanat sayfası yapan arkadaşımız Mehmet Şimşek anlatmıştı. Bir gün sabah saatlerinde Üsküdar''dan Beykoz''a minibüsle gidiyormuş... Sürücü, ön koltukta oturan arkadaşı ile önceki gece nasıl birkaç büyük devirdiklerine dair sohbet ediyormuş... Bu arada sürücü, koltuğuna yan oturmuş, vites kolunu da o zamanki racona göre kullanıyormuş... Fakat çok yavaş gidiyormuş... Önce arkadan bir yolcu seslenmiş:

"Kaptan, işe yetişeceğiz..."

Sürücü duymazlıktan gelmiş! Biraz sonra ortadan iki kişi seslenmiş, yine tınmamış! Derken bütün yolcular aynı anda yüksek sesle tepki gösterince, sürücü, aniden frene basmış, el frenini de çekmiş ve kabadayı bir edayla yolculara dönmüş:

"Ne yani? Minibüste isyan mı var?"

Şimdi minibüste değil ama her türlü zorbalığa karşı bütün dünyada isyan var ve devletlerin görevi, şirketleri değil halkı korumaktır!

Yazarın Diğer Yazıları