Şirketlerin yaptığı hamle ortaya çıktı

Şirketlerin yaptığı hamle ortaya çıktı
Korona virüs salgını nedeniyle ekonomik anlamda zor günler geçiren şirketlerin, geleceğe yönelik planlamaları hakkında flaş detaylar ortaya çıktı. Şirketlerin rekor kayıplarını önlemek için emlak satışına gittiği ortaya çıktı.

Şirketlerin yaptığı hamle ortaya çıktı

Korona virüs salgını sağlık alanında yarattığı büyük çaplı krizlerin yanı sıra iş yaşamına da büyük darbe vurdu. Çok sayıda şirket, salgının getirdiği olumsuz koşullar nedeniyle kar etmekte zorlandı.

Finans Gündem’de yer alan habere göre şirketlerin, salgının yıkıcı etkisine karşı attıkları adım ortaya çıktı.

Buna göre şirketler korona virüs nedeniyle darbe alan bilançolarını kurtarmak için rekor seviyelerde emlak satışı gerçekleştiriyor. Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan bir rapora göre, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da yer alan şirketler, geçtiğimiz yıl 32 milyar dolar değerinde kurumsal emlak satışı yaptı.

“SERMAYEYİ KORUMAK İÇİN YAPIYORLAR”

32 milyar dolarlık rakam bir önceki yıla göre bir miktar yüksek gerçekleşti. Bu durum ise genel olarak emlak anlaşmalarının pandemi nedeniyle düşüşe geçtiği bir dönemde ortaya çıktı. Bloomberg’in haberine göre, JLL’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kurumsal Sermaye Başkanı Nick Compton, şirketler “sermayeyi korumak ve likidite sağlamak” için emlak satıyorlar dedi.

Compton’a göre rekor seviyedeki emlak satışlarıyla şirketler portföylerini yeniden şekillendirmeyi ve pandemi sonrası iş plarını desteklemeyi de hedefliyor. Kurumsal satışların üçte birinden fazlası ofis alanları oldu ve hacim bir önceki yılın yüzde 10 üzerinde gerçekleşti.

Avrupa’da tüm ticari emlak satışları Real Capital Analytics verilerine göre 2020’de yüzde 27 oranında düşüş yaşadı. Kapsamlı karantina uygulamaları, 2020 yılında birçok perakende ve hizmet şirketi için gelirleri bir gecede yok etti ve şirketlerin bilançolarında hasara neden oldu. Bu nedenle şirketler sermaye artırımına yöneldi.

OFİS İHTİYACI AZALACAK MI?

Birçok satış uzun vadeli finansal geri kiralama anlaşmalarıyla gerçekleşti. Bu şekilde şirketler emlaklarını ellerinde tutarken, sermayeye erişim sağlayabildi. İngiltere’nin John Lewis Partnership’in de aralarında bulunduğu perakendeciler emlak satışı yapan şirketler arasında yer aldı.

Evden çalışmaya zorunlu geçiş de birçok şirketin gelecekte ne kadar ofis alanına ihtiyaç duyacağını sorgulamasına neden oldu. JLL Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kurumsal Çözümler CEO’su Mark Caskey, “şahit olduğumuz şey birçok kurumun emlakla olan ilişkisini sorgulaması” dedi.