Sivas Valisi propaganda yapmayacağını söyledi...

AKP iktidarı tüm devlet ve bürokratik olanaklarıyla 23 Haziran'da tekrarlanacak İstanbul seçimine yükleniyor. Bu, belgeli bir gerçek!.. "Sivas Valisi Sahaya İndi" başlıklı yazımız üzerine dün Sivas Valisi  Salih Ayhan, telefonla aradı. Uzun bir sohbet oldu. Vali Ayhan, yanlış anlaşıldığını, yarın İstanbul'da düzenleyecekleri "Sivas Kongresi'nin 100. Yıldönümü Kutlama Etkinlikleri " ile ilgili kahvaltılı toplantının bir propaganda çalışması olmadığını söyledi. İstanbul'da kalmayacağını ve toplantı biter bitmez Sivas'a döneceğini belirtti. Salih Ayhan'ın sorularımıza verdiği cevaplar şöyle;

"Şimdi bu kongrenin 100. yılına en çok organize olan, en çok örgütlenen ve diğer illerin de örnek aldığı bir şehir olduk. Çok ciddi bir heyecanla başladık kongrenin 100. yılına sadece Sivas merkezde değil, Sivas'ın dışında her yerde özellikle kendisini Sivas'la ortak paydaşta gören insanlara anlatalım dedik ve bu manada geniş bir çalışma yapıyoruz. Bu tabi Türkiye'de seçim atmosferi epey bir dönemdir oluyor. Seçimler vardı biraz dikkat ettik. Seçim sonrası karar verdik, İstanbul'da toplantı yapalım. Takvim ne zaman olsun? Ta Nisan'ın başında karar veriyoruz buna. Okulların kapandığı ilk hafta yapalım. Niye, insanlar hep sağa sola dağılıyor. Daha İstanbul seçimlerine karar verilmemiş yani. Asla hiçbir siyasi taraf yok sadece belediye başkanı, rektörler 2 rektörümüz var ve ticaret ve sanayi odası başkanı, bunlar katılacak. 100. yıl ile ilgili benim hedefim şu; 100. yıl ile ilgili Sivas'ı yazın canlı tutmak, heyecanlı tutmak. Anlatmak, davet etmek. Ve bir de Sivas'la İstanbul arasında bir bağ kopukluğu var benim nezdimde. Bir dijital havuz oluşturuyorum. Bütün dışarıda olan STK'larımızı merkezi Sivas valiliği olarak da bunlarla irtibatı güçlü tutalım.

- Sayın Vali, bu kararı önce aldığınız söylüyorsunuz. Seçim yenileme ortaya çıkınca bunu 23 Haziran sonrasına erteleseniz ne olurdu?..

Şimdi şöyle benim demek istediğim nokta şu; elbette kaybedeceğim bir şey yok… Kaybedeceğim şey ne olabilirdi? Okullar tatil olduktan sonra insanları İstanbul'da toparlamak kolay değil. Herkes memleketine sağa sola gidiyor. Ama şunu söyleyeyim, orada çeşitlilik çok fazla. Bir vali olarak bir yere kanalize etmek aslında insanlara da haksızlıktır oraya gelenlere de. Benim görevim değil. Eğer ben o programı yaptıktan sonra söylemim, davranışım, tavrım duruşum bir yere hedef gösterip de yazarsanız ben buna kabulüm. Daha fazlasını ağırını yazın. Ama yapılmadığı halde bunu yazmanız bize haksızlıktır. Bu vebaldir derim. Sivas çeşitliliği olan bir yer. Buradaki valinin tavrı, duruşu, söylemi çok önemli. Sivas 100 yıl önceki bir ruhu vardır. O ruha hizmetin hep devam etmesi lazım. Etmek de zorunda. Çünkü çimentosu 100 yıl önce kurulan bir harçtır. Buranın valisi politik davranmaz, davranmaması lazım.

- Bu programları İstanbul dışında başka illerde de mesela Ankara'da  yapacak mısınız?..

Tabi İzmir'e gideceğiz. İzmir'de de var. İzmir'de de yakında bir projemiz var ona denk getirelim dedik jeotermal santral ile ilgili çalışmamız var Dikili'de. Onun ikisini de birleştirelim İzmir'de yoğunlukta değil İstanbul bizim en büyük beşeri sermayemiz. Ben bir haftadır Nihat Özdemir ile görüşüyorum Sivas'a milli maç ver hak ediyor 100. yılda. Bir birliktelik olsun, milli bir ruh olsun. Bir heyecan olsun. Seçim çalışmasına giden, öyle bir düşüncesi olan biri niye başka farklı yapabilir, farklı davranabilir.

- Derneklerden de bana mailler de geldi. Çok tepki var bunun propaganda çalışması olacağı yönünde?..

Bakın şimdi, bizim sorunumuz zaten bu şeffaf olamamamız. Sorun varsa dersin burası politik katılmıyorum dersin. Veya ben orda politik bir davranış sergilersem dersin ki vali bey sen politik davranamazsın. Sorun bu zaten. Korkularımız var bunu atmamız lazım. Tepkiyse o tepkiyi böyle sizin üzerinizden sanal değil, beni arayıp sayın vali böyle böyle bir şey var... Belediye başkanı yeni seçilmiş kendisini anlatmak istiyor, şehirle ilgili şehirle projelerle ilgili, bu normal bir şey sorun nedir, gerçeği ithaf etmiyor sahte hesaplarla size de ne yapıyor orayı kullanıyor. Ama yüz yüze geldiğin zaman yok efendim kardeşlik, birlik, beraberlik. Benim felsefem şudur net söylüyorum, içimden gelerek söylüyorum, ayrıştıran değil, kucaklayan, ötekileştiren değil, birleştiren bir tarafım vardır.

 - Yani bu toplantıda 23 Haziran ve İstanbul seçimleri ile ilgili herhangi bir propaganda olmayacak mı diyorsunuz Sayın Vali?

Ahmet Bey olursa siz ne yazdıysanız daha ağırını yazabilirsiniz. Orada yazdığınız her şeyi ben kabul ediyorum. Şahsım olarak. Ben bunu yaparsam dolaylı ve doğrudan yaparsam siz ne yazarsanız yazın şu telefonda söylediklerimi not edin benim amacım 2 Temmuz konusunda da insanlara destek istemek. 2 Temmuz, Sivas'ta bir sendrom oluyor, travma yaşanıyor. Bunu atmamız lazım. Doğrudan devlet adına ben şunu da söylerim bu Sivas'a ihanet edilmiştir. Sivas halkından özür dilemek lazım. Hep beraber özür dileyelim. Bedeli ne olursa olsun. Yani bunu birleştirmek lazım, kucaklamak lazım, ötekileştirmemek lazım.

Bizim de hatamız şu olmuş olabilir bunu biraz daha iyi anlatabilmemiz lazımdı. Bunu da bir eksiklik olarak görmüş oldum haneme yazdım bu da benim hatam olmuş oldu."

Sivas Valisi Salih Ayhan, İstanbul'a Cumartesi gidip Pazar günü 16.00 uçağı ile döneceğini de sözlerine ekledi. Yorum sizin!!..

Yazarın Diğer Yazıları