Sivrisinek ısırığı sonrası görülen ateşe dikkat

Sivrisinek ısırığı sonrası görülen ateşe dikkat
Artış gösteren sıcaklarla birlikte sivrisinek kâbusu adeta insanı deliye döndürüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, “Sivrisinek ısırığı sonrası ateş, halsizlik gibi bulgular görülürse, sivrisinek ile bulaşan hastalıklar akla getirilerek en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır” diyerek uyarı yaptı.

Sivrisineklerin neden olabileceği hastalıklara dikkat çeken İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Süleyman İzzet Karahan, sivrisinek ısırıkları sonrasında yapılması gerekenler ve ısırıklardan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Artan sıcaklarla birlikte sivrisinek kâbusunun yeniden başladığını dile getiren Uzm. Dr. Süleyman İzzet Karahan, “Sivrisinek ısırığı sonrası ateş, halsizlik gibi bulgular görülürse sivrisinek ile bulaşan hastalıklar açısından en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.
 

BULAŞICI HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Sivrisineklerin yaydıkları hastalıklar nedeniyle tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtıklarına dikkat çeken Dr. Karahan, “Sivrisinekler dünyada başlıca 5 hastalığa bulaştırıcı olarak yol açıyor. Bu hastalıklar; Batı Nil Humması, Chikungunya, Deng Humması, Zikavirüs ve sıtma. Sıtma (Malaria) hastalığının bulaştırıcısı anofel cinsi sivrisinekler olup, Batı Nil Hummasını culex, diğer hastalıkları ise aedes cinsi sivrisinekler taşımaktadır” dedi.

SOĞUK SU UYGULAYIN, KAŞIMAYIN
Sivrisinek ısırıklarında ne yapılması gerektiğinden söz eden Uzm. Dr. Karahan, “Öncellikle bölgeye soğuk su uygulaması yapılmalıdır. Isırık olan yer tırnak diplerinden geçebilen bakteriler ile enfekte olabileceğinden çok fazla kaşınmamalıdır. Sonradan enfekte olan lezyonlar iz bırakarak iyileşebilir. Isırılan bölgeye lokal anestezik ve kaşıntı önleyici kremler uygulanabilir, ancak alerji riski açısından dikkat etmek gerekir. Kaşınan yere tuzlu su, soda, sirke gibi gıda maddeleri sürülmemelidir. Bu tip uygulamalar tahrişi artırarak kaşıntıyı artırabilir. Sivrisinek ısırığı sonrası ateş, halsizlik gibi bulgular görülürse sivrisinek ile bulaşan hastalıklar açısından en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır” diye konuştu.
Sinek ısırıklarının maymun çiçeği, suçiçeği gibi farklı hastalıklarla karışabileceğini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Karahan, eğer vücutta çok fazla sayıda ısırık durumu varsa, bunun ayırıcı tanısını bir dermatolog hekimin yapması gerektiğinin söyledi.

NASIL KORUNMALI?
Sivrisinek ısırıklarından korunma yollarına da değinen Uzm. Dr. Karahan, şu bilgileri aktardı:
“Riskli bölgelerde öncelikle içeride sineklik, dışarda cibinlik kullanılması gerekir. Uzun kollu ve bacakları kapatan kıyafetler tercih edilmelidir. Parfüm gibi güçlü kokular sivrisinekleri çekebileceğinden tercih edilmemelidir.”

İlgili Haberler