Siyaset sahnesine Keçeciler geliyor

Mehmet Keçeciler Konya Yüksek İslam Enstitüsü sonra da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1968 yılında bitirdi. Çeşitli ilçelerde Kaymakamlık yaptı.

1977 yerel seçiminde merhum Necmettin Erbakan tarafından Milli Selamet Partisi'nden Konya Belediye Başkanlığına seçildi.

12 Eylül darbesi ile başkanlık görevinden azledildi.

ANAP'ın kuruluşunda Turgut Özal tarafından "ANAP teşkilatını kurmakla" görevlendirildi.

3 Kasım 1983'de yapılan Genel Seçimde ANAP'ın milletvekili listesinde yer aldı ama darbeci Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, milletvekilliği adaylığını "Kudüs Yürüyüşü" nedeniyle veto etti.

Yılmadı 1987 - 1991 - 1995 ve 1999 seçimlerinde 4 Dönem Konya Milletvekili seçildi, Devlet, Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları yaptı.

MURAT KEÇECİLER

Değerli okurlarım,

Mehmet Keçeciler'i 1983'de ANAP Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı görevinden başlayarak 2002 yılları arasındaki aktif siyaset döneminde gazeteci olarak yakından izledim bir kardeşi olarak dostluğumu sürdürdüm.

İşte 20 Mayıs 1983 merhum Özal'ın liderliğinde kurulan Anavatan Partisi'nin mütevazı Genel Merkez binasında Mehmet Keçeciler ile 23 Mayıs'ta yaptığım söyleşinin fotoğrafı:

Özal'ın 4 siyasi eğilimi ANAP'ta toplama başarısı bilin ki Mehmet Keçeciler'in sayesindedir.

Keçeciler bugün Allah uzun ömür versin 75 yaşında ve aktif siyasetin dışında.

Ama ben şimdi size siyaset sahnesine hazırlanan oğlu Murat Keçeciler'i takdim edeceğim.

1980 Konya doğumlu Murat'ı Mehmet ağabeyin evinde tanıdığımda 4 yaşındaydı.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Murat Keçeciler, İstanbul Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı.

Konyalılar Eğitim Vakfı Kurucular Kurulu üyesi olan Keçeciler, İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC), TFF Tahkim Kurulu, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) üyeliliklerine devam ediyor.

"SİYASETTE DÖNÜŞÜM ZAMANI"

Bu başlık Murat Keçeciler'in şahsi web sayfasındaki yazısının dikkat çeken bölümlerini size özetleyeyim:

"Yenilenme İhtiyacı. Türk siyaseti bu trende koşul olarak, anayasa değişikliklerinin etkisi ile daha büyük bir dönüşüm süreci ile karşı karşıyadır.

Türkiye, 15 Temmuz darbesi sonucunda kurumsal olarak ayakta kalmasına rağmen içerik olarak kendisini tüketen bir devlet mekanizmasına sahip bir haldedir. Terfi, atama vs. tüm süreçlerin kilitlendiği ve toplumun birbirine karşı olan güven duygusunun param parça edildiği bir sürecin içinden geçilmektedir. 

Bu sebeple, yeni siyaset sistemi açısından çözüm odaklı olmak büyük önem kazanacaktır. 

Gelecek siyaset ideologların ve ideolojilerin değil icraatçıların ve icraatların söz sahibi olduğu bir siyaset olacaktır.

Gelecekte Türk Siyaseti

Türkiye'nin gelecek siyasetin kodlarını doğru tespit eden ve onları doğru şekillendirme gayreti içinde olan yeni siyasi söylemlere ihtiyacı vardır. 

Bu nedenle, siyasette yenileşme kaçınılmaz olarak başlamıştır.  Bu yeni süreci doğru takip edemeyenler, siyasi tarihte kendilerine yer bulmaya hazır olmalıdır.

Siyasi gruplar kendi düşünce ve fikirlerine odaklanmaktan çok karşıt grupları tanımlama ve analiz etmeye odaklandığı için de bu dil bir nefret söylemine kadar kayabiliyor.

Devletin kendi duygu düzleminde "üvey evlat", "ayrıcalıklı yurttaş" belirleme kabiliyeti, yadırganmayacak bir şekilde siyasete ve topluma da sirayet ediyor.

Ön yargılardan arınmış, rakibini veya karşıt toplumsal kesimi ötekileştirmeden, kendi ideallerini arayan, onları inşa eden ve rakibinden çok kendisini tanımlama gayretinde olan yeni bir siyaset ile mümkün olabilir."

BABA KEÇECİLER NE DİYOR?

Mehmet Keçeciler'le telefonda konuşup sordum:

-Murat'ın yazılarından anlıyorum ki siyasete hazırlanıyor ama hangi partide siyaset yapacak biliyor musun?  Yeni partiler kurulacak ne dersin başarılı olabilirler mi?

Keçeciler: "Siyasete girdim, parti kurdum demekle başarılı olunmaz. Halka güven verecek, halkın sevgisini kazanacak, halkın sorunlarına çözüm üretecek dürüst siyasetçiler ve partiler seçim kazanabilir. Murat'a kendin sor."

-Murat'a tavsiyen nedir?

Keçeciler: "Dürüst olsun. Eline, beline, diline sahip olsun. Ahlaklı, mazbut, cesur olsun kendine güvensin, yanlış heveslere kapılmasın."

-Siyasi hayatında Başkanlık Sistemini savunurdun, Türkiye'de Partili Cumhurbaşkanı oldu ne dersin?

Keçeciler: "Doğru oldu. 1000 yıldır tek kişi yönetiyordu Türk toplumlarını. Ancak Diktatörlük gibi yanlış heveslere kapılmamalı. Yasama, yürütme ve yargı tam bağımsız olmalı yani denetlenebilir tam başkanlık olmalı."

-Kudüs yürüyüşünden pişman mısın?

Keçeciler: "Hayır, bak bugün iktidar, muhalefet herkes Kudüs'ün işgaline büyük tepki gösteriyor. Mekke neyse Kudüs de odur bizim için. O gün yaptığımız doğru idi ama sonrası eksik ve etkisiz kaldı…"

Mehmet Keçeciler yeni parti ANAP'ı 1983'de iktidara taşıyan Özal'ın çok başarılı ikinci adamı idi.

Siyasete hazırlanan Murat kardeşime babası gibi başarılı bir siyasi yaşam dilerim…

NOT: Hangi yeni siyasi oluşumda yer alacağını Murat kardeşim bana yazarsa ben de size açıklarım…

Yazarın Diğer Yazıları