Siyaset ve medyada kerkenez sistemi!

Mersin'de vahşi yöntemlerle kerkenez kuşu avlayan Suriyeli üç avcıya toplam 38 bin 745 lira ceza kesildi. Avcıların yanında, gözleri bantlı halde bulunan üç kerkenez kuşu ile kerkenez avcılığında kullanılan üç güvercin ise Tarsus Hayvanat Bahçesine teslim edildi. Yapılan müdahaleyle gözleri açılan kuşların tedavilerinin ardından doğaya salınacağını öğrenildi. Türkiye'de kerkenez kuşu avlamak yasak ama Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Zübeyir Güvel, "Mersin, Karaman, Konya ve Niğde'nin birleştiği sınır bölgesinde yapılan şahin avcılığında, üzerlerine ağ gömlek geçirilmiş güvercinler kullanılıyor. Ağa takılan şahin kuşu bir daha havalanamadığı için yakalanıyor. Beyaz şahin iyi eğitilebilen bir kuş olduğu için Orta Doğu'da 7 bin ile 50 bin YTL arasında satılıyor." diyor. Kerkenez de yırtıcı bir doğan türü ve aynı vahşi yöntemle yakalanıyor.

***

Muğla Demeç gazetesinden Lütfü Kıvrakoğlu, 2014'te "Kerkenez" başlıklı bir yazı yazmış:

"Kerkenez'i bizim için ilginç yapan gökyüzünde hiç kıpırdamadan asılı gibi duruyor olması, daha doğrusu öyle görünmesidir. Oysa kerkenez uygun bir hava akımı bularak havada sabit bir görünüm kazanır. Kanatlarını çırparak uygun bir hava akımı yaratmak yerine var olan hava akımından yararlanarak sadece kanatlarını açarak hiç yorulmadan uçmuş olur. Yani rüzgâra göre uçar.  Yere göre sabit durur.

Kerkenez havada asılı gibi durduğu sırada kafasını gövdesinin içine doğru gömerek keskin gözlerle avına kilitlenir. Avından emin olduğu anda hızla dalarak kuvvetli pençelerini avının sırtına geçirip havalanır.

Havada sabit duruyor izlenimi yaratması sebebiyle çok kurnaz bir kuş olduğu sanılır. İşte kerkenezin en zayıf noktası da budur.

Havada görece sabit durduğu ve bütün dikkatini avına yönelttiği sırada kendisinden daha yüksekte uçan daha büyük ve yırtıcı kuşların hedefi olur. Yani en büyük üstünlüğü en büyük zaafıdır.

Argoda kerkenez, maddiyata fazla düşkün olanlar için kullanılır.

Argodaki anlamına rağmen kerkenezin en büyük özelliği akıllı geçinen ahmak bir kuş olması; ava giderken avlanmasıdır.

Türkiye, siyaset dünyasındaki kendi kerkenezlerini konuşuyor. Siyasetteki, yargıdaki, emniyetteki, basındaki kerkenezleri…

Bütün dikkatini kaldıracağı avına yönelten bizim kerkenezler kendilerinden o kadar emin şekilde hareketsiz kalmışlar ki kendilerini dikkatle izleyen başka yırtıcı kuşlar tarafından bir anda avlanıverdiler.

Bizdeki kerkenezlerin çoğunu, Amerikan kartalı kaptı. Kerkenezler hem av oldu hem de sonradan yemek üzere istifledikleri avları, koydukları ayakkabı kutularında, para kasalarında yakalandı.

Şimdi siyasi kerkenezler daha önce avladıklarından, ya da avlamaya hazırlandıklarından yardım dileniyor. Hâkim rüzgârlara kendini bırakıp av peşine düşen kerkenezler bu rüzgârların bir gün esmeyeceğini ya da tersine döneceğini öğrendi mi? Türk halkı bu olaylardan ders çıkartıp kerkenezlerin hedefi olmamayı da kartallara yem olmamayı da öğrenecektir."

***

FETÖ, kerkenez gibi millî güçlere saldırdı ama tam işi bitirecekken kendisi av oldu. Şimdi aynı yöntemi iktidar güçleri kullanıyor. Ekonomide de kerkenez sistemi uygulamaya başladılar. Bu arada Amerikan kartalının pençesine düştüler. Kartalın pençesindeyken, "Ben artık başkalarıyla alışverişte Dolar kullanmayacağım" diyebiliyorlar. Sonunda ekonomiyi, Amerikan kerkenezi olan McKinsey'ye teslim ettiler, "yasaları da değiştiririz, ne isterseniz yaparız abi" dediler ama içeride suçüstü yakalanınca "vazgeçtik" dediler. Vazgeçtikleri de yok aslında. Kartalın eline düşmüşken nasıl vazgeçecekler?

Medyadaki kerkenezler de siyasiler gibi gözlerine kestirdikleri ava saldırmaktan başka bir şey düşünmedikleri için komik durumlara düştü.

Yazarın Diğer Yazıları