Siyasi partilerden kayyum kararına tepki

Siyasi partilerden kayyum kararına tepki
İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınması ve belediyelere kayyum atanması kararı siyasetin bir numaralı gündemi olurken, farklı siyasi partilerden konuyla ilgili açıklama geldi.

İçişleri Bakanlığı’nın  sabah saatlerine 3 büyükşehire kayyum atama kararı siyasetin bir numaralı gündemi oldu. Siyasi partilerin ve bazı siyasilerin kayyum kararına tepkileri şöyle:

CHP'DEN TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görevden almalara, "Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti" diye tepki gösterdi.

"Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır" diyen Özel, "Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!" ifadelerini kaydetti.

İMAMOĞLU'NDAN KAYYUM AÇIKLAMASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır, Van ve Mardin'de HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmalarıyla ilgili Twitter'dan bir açıklama yaptı.

İmamoğlu'nun açıklaması:

"31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez."

BAHÇELİ'DEN SOYLU'YA TEBRİK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu arayarak Diyarbakır, Van ve Mardin belediyeleriyle ilgili operasyonlardan dolayı tebrik etti ve başarılar diledi.

Bahçeli, bu belediyeler ile ilgili alınan tedbirin büyük, yerinde ve önemli bir operasyon olduğunu ifade ederek, terörle mücadele kapsamında hükümetin ve İçişleri Bakanı Soylu’nun tasarruflarını desteklediklerini belirterek "Hükümete ve size desteğimiz tamdır." dedi.

GÜL VE DAVUTOĞLU’NDAN KAYYUM TEPKİSİ

İçişleri Bakanlığı’nın 3 büyükşehire kayyum atama kararına Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’ndan tepki geldi. Son dönemde yeni parti iddiaları ile gündemde olan iki isim, yaptıkları açıklamada, bakanlığın kararının doğru olmadığını savundu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının "bu şekilde" görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır” ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Kısa süre önce gerçekleşen seçimlerle göreve gelen Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları’nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir” dedi.

SAADET PARTİSİ’NDEN KAYYUM AÇIKLAMASI

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, İçişleri Bakanlığı kararıyla, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları'nın görevden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Aydın, "Hükûmet, siyasetin legal aktörleri ile meseleleri çözme gayreti göstermek yerine, legal olmayan aktörleri ile pazarlık yapmakta bir beis görmüyor! Neden 4 ay önce seçimlere girmelerine müsaade edilenler, bugün görevden alınıyor? Alınan bu karar Türkiye'nin ve bölgenin geleceği açısından sağduyu ve aklı selimden uzaktır" ifadesini kullandı.

HDP'Lİ BAŞKANDAN AÇIKLAMA

Görevden alınan Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, belediye binasına girişinin polis tarafından engellenmesinin ardından, bir süre bekledikten Diyarbakır Vali Yardımcısı’yla beraber belediye binasına girdi.

Mızraklı Belediye'den çıkarken basına açıklamada "19 Ağustos'ta Türkiye’deki demokrasi değerleri, hukuk rejimi, adalet kavramı, seçmen iradesi gibi temel kavramlar açısından bir kere daha yerle yeksan edildi" dedi.

İlgili Haberler