YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN
Korona virüs salgınıyla beraber vatandaşlar evlerine kapandı. Artan vaka sayıları sonrası ise getirilen yeni tedbir kararlarıyla restoran ve kafeler saat 10:00-20:00 arasında paket servis ve gel-al hizmeti vermeye başladı.
Bu süreçte ise geleneksel bir lezzet olan ve yapımı pratik olan çiğ köfte en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer aldı. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecek olan çiğ köfte; bulgu, isot, kıyılmış et (tercihe göre), salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılmasıyla yapılırken yapılan bu karışım açık ekmek veya lavaş arasında servis edilmekte.
Ancak endüstriyel üretim ile yapılan çiğ köftelerin içerisinde ise yok yok.
Çiğ köftenin içerisinde olan malzemeler şöyle:
Köftelik bulgur, su, ketçap (su, domates salçası, şeker, modifiye mısır nişastası, sirke, tuz, aroma verici, acı biber ekstraktı), mısırözü yağı, domates salçası, isot, çiğ köfte çeşnisi (iyotlu tuz, şeker, tam hidrojenize bitkisel yağ(palm)) maltodekstrin, maya ekstratı, aroma vericiler, baharat karışımı (soğan tozu, kimyon, karabiber, maydanoz, mısır nişastası, kereviz tozu, asitliği düzenleyici (sitrik asit)), ceviz, sarımsak, çiğ köfte baharatı (karabiber, kimyon, yenibahar, tarçın, kekik, tatlı toz biber, karanfil, zencefil, kişniş, tarhun, fesleğen, biberiye, defne yaprağı, soğan tozu, sarımsak tozu, tuz),
Lavaş’ın içerisinde olan malzemeler ise şöyle:
Buğday unu [antioksidan (askorbik asit-E300), Enzimler (Alfa amilaz, ksilinaz), glikozoksidaz,lipaz)], içme suyu, yemeklik tuz
Acı Sos’un içerisinde olan malzemeler ise şöyle:
Ketçap (su, domates salçası, şeker, modifiye mısır nişastası, sirke, glikoz şurubu, kıvam artırıcı (Ksanthan gum E 415), sitrik asit E-330, karamel (E 150d, baharatlar), mısır özü yağı, tatlı toz biber, karanfil, zencefil, kişniş, tarhun, fesleğen, biberiye, defne yaprağı, soğan tozu, sarımsak tozu, tuz)