Soğana ihracat kısıtlaması protesto edildi

Soğana ihracat kısıtlaması protesto edildi
Çorum Alaca'da binin üzerinde soğan üretici, patates ve soğana getirilen ihracat kısıtlamasını protesto etmek amacıyla 200 tırla sokağa çıktı. Bir üretici tepkisini, "Çiftçiler biterse ülke biter" şeklinde ifade etti.

Cuma ŞAHİN / ÇORUM

Ticaret Bakanlığı tarafından patates ve soğana getirilen ihracat kısıtlaması üreticiyi isyan ettirdi. Geçtiğimiz yıl fiyat artışlarıyla gündeme gelen patates ve soğana ihracat kısıtlaması getirilmesi Çorum'un Alaca ilçesinde soğan ve patates üreticileri tarafından protesto edildi.

d288a081-c7a9-4cf5-9fcd-17e09f5e228e.jpg

Çorum, Tokat, Amasya ve Yozgat'tan Alaca ilçesinde bir araya gelen 1000 kişilik soğan üreticisi, 200 traktörle eylem yaptı. Üreticiler, ürünlerine sahip çıkılması gerektiğini ve ihracatın açılmasını istediler.

Alaca ilçesi içerisindeki Zile ve Yozgat caddelerinde bir süre taşıt trafiğini durduran eylemciler, Cumhuriyet meydanında bir basın açıklaması yaparak olaysız bir şekilde dağıldılar. Üreticiler, gelecek hafta içerisinde eylemi Çorum il merkezine taşıyacaklarını belirttiler. 

Soğan üreticileri, yüzlerce ton soğanın ellerinde kalarak depolarında çürümeye yüz tuttuğunda soğanlarını kimin alacağını sordular. "Soğan üreterek suç mu işledik" diye seslenen üreticiler, ''Şu ana kadar sesimizi duyuracak hiçbir yetkili bulamadık. Geçen yıl soğan üreticilerinin depolarını basıp terörist ilan eden yetkililer, bu yıl elimizde kalan soğanları ise kimse almıyor.'' şeklinde konuştu.

Öte yandan dış ülkelerle ihracat konusunda binlerce ton anlaşma yaptıklarını hatırlatan soğan üreticileri, ellerinde 300 bine tona yakın soğanın bulunduğunu ifade ettiler.

"BİZLERİ TERÖRİST İLAN ETTİNİZ!"

Osman Kılıç İsimli soğan üreticisi, ‘’Üretici yok oluyor. Sesimizi duyuracak bir yetkili bulamadık. Bütün mal varlıklarımız bankalara ipotekli. Girdiler ağır. Almış olduğumuz zirai aletler ve traktörlerimiz bankaya borçlu. Biz elimizdeki ürünü satamaz isek icralarla uğraşmak durumunda kalacağız. Biteceğiz, yok olacağız. Bu ülkenin çiftçisi yok olursa ülkemiz yok olur. Bizim sesimizi duyun ey yetkililer. Geçen yıl depolarımızı basarak gördüğünüz 3-5 ton soğanla bizleri terörist ilan ettiniz. Şimdi depolarımızda yüz binlerce ton soğan var satamıyoruz. Şimdi biz neyiz? Biz ölüyoruz ölüyoruz’’ dedi.

"ÇİFTÇİLER BİTERSE ÜLKE BİTER"

İbrahim Eker isimli üretici ise açıklamasında, ‘’Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikası yüzünden çiftçi bitti. Çiftçi biterse ülke biter. Geçtiğimiz yıllardan yaptığımız birikimlerimizi tüketerek ayakta kalıyoruz. Bu birikimlerde bittiğinde ne yapacağız? Sahaya inmeden çiftçinin sorunu çözülmez. Çiftçiler şuan itibarı ile elinde bulunan soğan ve patatesi satamadığı için bankalarla icralık durumundadır. İhracatın acilen açılması ve elimizde bulunan mamullerimizin nakit paraya çevrilmesi gerekiyor. Aksi halde çiftçiler biter. Çiftçiler biterse ülke biter’’ dedi.