ABD'li Oramiral Ruslara esir düştü. Dünya bu fotoğrafı konuşuyor!

ABD'li Oramiral Ruslara esir düştü. Dünya bu fotoğrafı konuşuyor!
Sosyal medyada çıkan bir fotoğrafa göre Amerikalı emekli Oramiral Eric Olsan’ın Ruslara esir düştüğü iddia edildi. ABD’li amiralin ünlü Kara Şahin Düştü (Black Hawk Down) filminin ilham kaynaklarından olduğu belirtildi...

Mariupol’deki Azov Taburu’nun binden fazla askeri beyaz bayrak çekti. İlk etapta 500 Azov Taburu askeri Rus güçlerine teslim olduğu belirtildi.

Rus güçlerinin esir aldığı kişiler arasında, ABD Deniz Kuvvetleri’nin emekli oramirali Eric Olson’un olduğu iddiası, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

ABD’li amiralin ünlü Kara Şahin Düştü (Black Hawk Down) filminin ilham kaynaklarından olduğu belirtildi. 

İşte o fotoğraf:

Emekli özel harekatçı ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, o iddiaları şu notla paylaştı: “Doğru ise büyük gürültü kopar.”

ABD MESULİYETTEN KAÇABİLİR

Söz konusu iddiaları Odatv''ye değerlendiren Abdullah Ağar, eğer iddialar doğru ise, ABD’nin emekli Amiral Eric Olson ile hiçbir bağının olmadığını iddia edebileceğini söyledi: “Emekli ama adı emekli. ABD devleti ile organik bağı yok. Ama Amerikan devleti adına çalışıyor. Belki de emekli kelimesini o yüzden başına koyuyorlar. Esnek hareket edebilmek için. Amerika kabul etmeyecek.”

MÜZAKERE KONUSU OLUR

Abdullah Ağar, eğer iddialar doğru ise, Amerika’nın emekli Amiral Eric Olson ile bağı olduğunu doğrudan kabul etmeyeceğini ancak kapalı kapılar ardından görüşeceğini ifade etti: “Adamını alabiliyorsa almaya çalışacak. Bu müzakere konusu. Rusya için de pazarlık kozu. Adamın değeri kadar bir pazarlık yapılır. Bir fiyat biçilir. Bir fiyatı var Amerikalıların gözünde. Onu oradan kurtarmak isterler. Bunun Ruslar tarafından kullanılmasını istemezler. Önemli bir figür.”

AMERİKALI ASKERİ DANIŞMANLARIN ETKİSİ BÜYÜK

Ukrayna’da Amerikalı, İngiliz ve Fransız askeri danışmanların bulunduğu daha önce medyada gündem olmuştu.

Emekli subay ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Batılı askeri danışmanların etkisinin büyük olduğunu ve Ukrayna’nın tek başına Rusya’ya karşı koyduğunu düşünmenin “saflık” olduğunu söyledi: “Savaşı askerler yapar zannedersiniz. Evet askerler yapar. Ama askerlerin doğru doktrin, taktik ve felsefe üzerine yönetilmeleri son derece önemlidir. Savaşların kaderini, doğru liderler ve doğru doktrinler belirler. O anlamda, Ruslar şu ana kadar çok ağır bedel ödediler. Bunu Ukrayna ordusunun tek başına yaptığını düşünmek, bence saflık olur. Amerikalı, İngiliz ve Fransız askeri danışmanların etkisi büyük. Ukrayna’nın savaş becerisini çok arttırdılar.”

ÖZEL KUVVET VE GAYRİ NİZAMİ HARP YAPISI

Abdullah Ağar, iddialar doğruysa, ABD’nin gayri nizami harp unsurları ile müdahil olduğunun ortaya çıkacağını söyledi. Özel Kuvvet operasyonları hakkında bilgi veren Abdullah Ağar, “ABD işine geldiğinde kabul eder, işine gelmiyorsa etmez. Özel kuvvet harekatı biraz da böyledir” dedi.

Abdullah Ağar, ABD’nin 2014’ten beri Ukrayna’da bir özel kuvvet-gayri nizami harp yapısı geliştirdiğini ve Amerikalıların da bunu reddetmediğini ifade etti.

AMERİKALI AMİRAL ERIC OLSON

Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin emekli oramirali Eric Olson, meşhur “Kara Şahin Düştü” olayı ile biliniyor.

Eric Olson, 1974’te Amerika’nın en elit özel harekat birliği olan Navy Seal birimine katıldı.

Eric Olson, 1991’deki Körfez Savaşı sırasında, dönemin bütün Navy Seal timlerinin komutanı Ray Smith tarafından bizzat komuta kademesine dahil edildi.

1993’te ABD’nin Somali işgaline katıldı. “Kara Şahin Düştü” filminde gösterilen, Somali’nin başkenti Mogadişu’da yaşanan Mogadişu Muharebesi’nde üstün başarı gösterdi. Eric Olson, en elit Navy Seal timi olarak gösterilen “SEAL Team 6” üyesi olarak Somali’de çatıştı.

Eric Olson’un parçası olduğu SEAL Team 6, Mogadişu’daki sokak çatışmalarında gayri nizami harp doktrinini uygulayarak, Somali Ulusal İttifakı’na bağlı birliklere birçok sızma harekatı gerçekleştirdi ve önemli keskin nişancı operasyonları yürüttü. Kilit yerlere yapılan SEAL Team 6 operasyonları, başlangıçta büyük direniş gösteren Somali Ulusal İttifakı askerlerinin, muharebeyi kazanmasını engelledi.

 

İlgili Haberler