Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Sokak hayvanlarını uyutmak!..

Sokak hayvanlarını uyutmak!..

"Adli vaka sayfası" olarak "Üçüncü sayfa haberleri" son dönemde birinci sayfalara dahası manşetlere taşınarak toplum yanlış yönlendiriliyor. Bir kaç lokal olay bahane edilerek binlerce yıllık hayatımızda insanın en yakın ve sadık dostları sokak hayvanları hedef gösterilerek "Katledilmesi" gerektiğine dair kampanyalar düzenleniyor. İnsanlık tarihinde olduğu gibi Osmanlı döneminde de sokak köpekleri toplanıp, Marmara Denizi ortasındaki adalarda ölüme mahkûm edildiler. Söz konusu Osmanlı olunca, hatasını, günahını görmeden her şeyine sahip çıkan iktidarın zihniyeti de sokak hayvanlarının adalarda açlıktan ölmesini sağlamak yerine "Uyutulma" adı ile daha sempatik uygulamayı savunuyorlar. Oysa "Uyutma" veterinerlik literatüründe zehirli iğne ile öldürme anlamı taşır.

On binlerce yıllık Türk tarihinin en önemli kilometre taşlarında olan "At"larımızın ayağının kırılması, yaralanması, tedavisinin mümkün olmadığı hallerde "Atları da vururlar" terimi oluşmuştur. Günümüzde tabanca ile vurmak, daha fazla acı çekmemesi için kılıç ile ölümünü kolaylaştırmanın bugüne taşınan edebi örnekleri de vardır. Milyon dolarlık cins yarış atları için halihazırda bu "Uyutma" işlemi sahiplerinin rızası alınarak gerçekleşmektedir. Diğer hayvanlar için de gerçekleşir. Hasta olanlar, iyileşmesi mümkün olmayanlar modern teknik ile kesilir ya da uyutulur. Fakat sahipsiz sokak hayvanları için bu uygulamayı genelleştirmek vicdansızlık ötesinde alenen "Katliam"dır.

***

20 yıllık iktidarın, evrensel hukuktaki "Hayvan hakları" konusunu hep öteleyerek ciddi bir adım atmadığı gibi bazı uydurma dini rivayetlere sığınarak hayvanlarımızın abdest bozduğunu, şeytaniliklerini vurgularlar. Baştan sona yalan ve yanlıştır. Sokak hayvanlarının katli konusunda Saraydaki bazı danışmanlar ön almaya başladı. Örneğin eski ABD Büyükelçisi ve şimdi Ermenistan Özel Temsilcisi Serdar Kılıç... Sayın Kılıç''ın ABD Büyükelçilik günlerini biliriz. ABD yasalarında o ülkede doğanlar otomatikman ABD vatandaşı sayılır. Ancak diplomatlar için bu kural geçerli değildir. Kılıç bunu bildiği için iki çocuğunun doğumunu Kanada''da yaptırarak Kanada vatandaşı olmasını sağlamıştır. Senede 3-5 köpek saldırısını bahane ederek "Uyutulması"nı isteyenlerin başında geliyor.

Sarayın danışmanlarından diğeri eski gazeteci İlnur Çevik... Turkish Daily News''in eski sahibi. Kuzey Irak''ta Barzani ile iş tutup; müteahhitlik bile yaptı. Saray ile Barzani arasında halen köprü görevini görüyor. Sokak hayvanlarının toplanıp "Uyutulması" yönündeki kampanyanın önde gelenlerinden.

Öte yandan Millet İttifakı belediyelerinin sokak hayvanlarına barınak yapmalarının, ücretsiz mama dağıtımının çok pahalı ve israf olduğu yönünde fetva veren sözde din adamları da var. Tetikçilik ayrı bir zenaat... Medyada çok sayıda yandaş da "Uyutulma" işine çanak tutuyorlar. İktidarın "Amiral gemisi Sabah Gazetesi"nin saraya pek yakın yazarı Sevilay Yılman da "Uyutulmak"tan yana mesajlarını alenen paylaşırken, hayvan haklarını savunan meslektaşlarımıza tehdide varan twitler atıyor. Sevilay Yılman hakkında çok yorum yapmayacağım. Bilen, bilir... Bilmeyen araştırsın.

***

Sokak hayvanlarının ortalama ömrü 1,5 ile 2 yaş arasındadır. Tabiatın yasaları var. Doğal seleksiyon yaşanıyor. Yapılması gereken evrensel hukukun gereği belediye ve devlet tarafından kısırlaştırmaktır. Ki bunlar ilgili kuruluşlarca ücretsiz gerçekleştiriliyor. Dolayısı ile masum sokak hayvanlarının uyutulması gibi katliam teklifleri kınanmalıdır. Uyutulması gereken iki ayaklı çok sayıda canavar var iken sevimli can dostlarımıza göz dikenler aynaya baksın.

Ömrüm boyunca 20''den fazla köpişim oldu. Evimde can dostum Nefes ailemizin bireyi. Sokağımızda, semtimizde çok sayıda kedi ve köpeğe ev yemeklerimizin artanları yetiyor da artıyor bile. Onların başını okşamak, salladıkları dostluk kuyruklarına tanık olmak mutluluğumuzun parçasıdır.

Sokak hayvanlarını uyutmak yerine onların yaşaması için çaba sarf etmek insanlığın vazgeçilmez unsurudur. Duydunuz mu? Serdar Bey, Sevilay Hanım ve de İlnur Çevik! En azından o can dostlardan birinin başını okşayın. Patisine dokunun...

............

Kamuoyuna duyuru

++++++++++

28 Şubat Kumpas Davası kapsamında halen cezaevlerinde bulunan ve yaşları 74 ile 90 arasında değişen 13 Komutanın cezaevlerinde birinci yıllarını doldurması vesilesiyle 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü(yarın) saat 13:00''de Anayasa Mahkemesi karşısında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı girişinde siyasi parti temsilcileri, hukuk insanları çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızın katılımıyla bir basın açıklaması yapılacaktır. Elbette ben de orada olacağım. Başkent Ankara''mızdaki bu anlamlı günde okuyucularımızı ve dostlarımızı bekliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları