Somali'de Türk inşaat şirketine bombalı saldırı

Somali'de Türk inşaat şirketine bombalı saldırı
Somali'de Türk inşaat şirketi çalışanlarına yönelik bombalı araçla saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırıda 6'sı Türk, 9'u Somalili toplam 15 kişinin yaralandığı açıklandı.

Somali'nin başkenti Mogadişu'nun kuzeybatısındaki Afgooye'de, Türk müteahhitler ve Somali polisinin öğle yemeği yediği yerde bomba yüklü araç patladı. Saldırıda 6'sı Türk vatandaşı 15 sivilin yaralandığını belirtiliyor. 

VATANDAŞLARIMIZDAN 2'SİNİN DURUMU CİDDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaralanan Türk vatandaşlardan 2'sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Koca, yaralı vatandaşlarımızın tedavisinin devam ettiğini belirterek, "Somali’deki terör saldırısında 6 Türk ve 9 Somali vatandaşı olmak üzere toplam 15 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi devam ediyor. Vatandaşlarımızdan 2’sinin durumu ciddi, ameliyatları devam ediyor. Ayrıca 9 Somalili yaralıdan 4'ünün durumu da ağır. Büyükelçiliğimiz ile istişare halindeyiz, ambulans uçağımız ihtiyaç anında yola çıkmak üzere hazır. Bu hain saldırıyı kınıyor, yaralılarımıza geçmiş olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, ilk bilgilere göre saldırıda ölü olmadığını bildirdi.

Reuters’ın bir polis memuruna dayandırdığı habere göre; Afgoye kasabasında hızla ilerleyen bir bombalı araç, Türk mühendislerin ve Somalili polislerin öğle yemeği yediği restorana daldı.

Yetkililer, kayıplara ilişkin bilgi vermek için henüz erken olduğunu söylerken, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Dr. Mehmet Yılmaz, “Ölü bilgisi olmadığını fakat yaralıların bulunduğunu” açıkladı.

"TÜM KURUMLARIMIZLA BERABER ÇALIŞIYORUZ"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaralanan Türk müteahhitlerin bir an evvel Türkiye’ye getirilmesi için ilgili tüm kurumlarla beraber çalıştıkları ifade ederek, “Somali’de proje yürütmekte olan müteahhitlik firmamızın şantiyesine gerçekleştirilen saldırıda yaralanan işçilerimize ve firma yetkililerine acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızın bir an evvel ülkemize getirilmesi için ilgili tüm kurumlarımızla beraber çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Reuters’a konuşan Farah Abdullahi adlı bir dükkân sahibi, “Büyük bir patlama sesi duyduk, kısa süre sonra havada duman bulutları oluştu. Olay yerinde birkaç Türk mühendis ve silahlı Somali polisi konvoyu bulunuyordu” dedi. Abdullahi, “Ölümü, yaralı mı olduklarını bilmiyoruz ama sedyede taşınan insanlar görüyoruz” ifadelerini kullandı.

somali-medyasi-turklerin-de-bulundugu-bolgede-bombali-arac-patlatildi-2-fotograflar-1577-dhaphoto5.jpg

somali-medyasi-turklerin-de-bulundugu-bolgede-bombali-arac-patlatildi-2-fotograflar-1577-dhaphoto3.jpg

MSB'DEN KINAMA MESAJI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 4 Türk'ün ve 11 sivilin yaralandığı bombalı saldırıyı kınadı. MSB'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Somali’de masum sivilleri hedef alan ve 4’ü Türk vatandaşı olmak üzere 11 sivili yaralayan bombalı terör saldırısını en sert şekilde lanetliyor ve kınıyoruz. Türkiye, terör belasına karşı Somalili kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir" denildi.

TÜRKLERE YÖNELİK İLK SALDIRI DEĞİL

Geçen yılın son günlerinde başkent Mogadişu’da bir güvenlik noktasına bomba yüklü bir araçla terör saldırısı düzenlenmişti. Terör örgütü El Şebab’ın üstlendiği saldırıda ikisi Türk, en az 90 kişini hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü Eş-Şebab üstlenmişti.

Terör eyleminde hayatını kaybedenler Türkler, bir Türk inşaat şirketinde çalışan dozer operatörü Mehmet Kaplan ve greyder operatörü Mustafa Yaman’dı.

Eş Şebab sözcülerinden Şeyh Ali Mahmud, hedeflerinde Türk vatandaşlarının bulunduğu konvoyunun olduğunu duyurmuş, hayatını kaybeden diğer kişiler için özür mesajı yayınlamıştı.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da geçtiğimiz ay meydana gelen bombalı saldırıda da 2'si Türk 90 kişi hayatını kaybetmişti.